Kwart van grootouders ziet op tegen oppassen

Kwart van grootouders ziet op tegen oppassen

Grootouders als oppas is voor veel ouders een welkome uitkomst en grootouders vinden het ook leuk om op hun kleinkinderen op te passen. Toch ziet een kwart van hen er tegenop en sommige opa's en oma's vinden het ook zwaar, maar durven dat niet te zeggen.

Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 5.253 grootouders die op vaste dagen op hun kleinkinderen passen.

Oppassen soms zwaar

Opa's en oma's vinden het ontzettend leuk om op hun kleinkinderen op te passen (99%), maar dat het makkelijk is om te doen, durft slechts een klein deel van de respondenten toe te geven. Een kwart ziet ertegenop en een 17 procent geeft toe het zwaar te vinden. 43 procent van de grootouders met negatieve gevoelens heeft dat niet met hun kinderen besproken. Sommigen durven het niet aan te kaarten omdat ze bang zijn voor de reactie van hun kinderen, anderen willen hun kinderen niet met problemen opzadelen of teleurstellen.

Verplicht oppassen

Maar liefst een op de vijf grootouders voelt zich verplicht om op de kleinkinderen te passen en een derde heeft het gevoel dat ze hun kinderen zouden teleurstellen als ze niet op de kleinkinderen willen oppassen.

Hoe zien ouders dat?

Maar hoe zit het met de ouders? Hebben zij door hoe de opa's en oma's tegen het oppassen aankijken? Zo'n 23 procent merkt dat hun (schoon)ouders opzien tegen het oppassen. 46 procent daarvan voelt zich soms schuldig en 4 procent zelfs altijd, maar vaak zien ze geen andere oplossing.

Heb jij soms het gevoel dat je (schoon)ouders tegen het oppassen op zien?

Lees ook:

Grootouders zijn grote steun opvoeding kleinkind
Als je ouders het niet eens zijn met jouw manier van opvoeden

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50