Als je ouders het niet eens zijn met jouw manier van opvoeden

Als je ouders het niet eens zijn met jouw manier van opvoeden

Ook al hebben je ouders het goed aangepakt met jouw opvoeding, het wil niet zeggen dat je je eigen kind op dezelfde manier opvoedt. Dat kan soms voor wat wrijving zorgen als jouw ouders of schoonouders het niet eens zijn met jouw manier van opvoeden.

Voor een onderzoek aan het kinderziekenhuis in de Amerikaanse staat Michigan werden ouders met kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar ondervraagd over discussies met grootouders over de opvoeding. Zo'n 89 procent van de ouders zegt dat hun kind minstens een van de grootouders vaak of regelmatig ziet. Hiervan heeft 37 procent kleine onenigheden met de grootouders over de opvoeding. 6 procent geeft aan grote ruzies te hebben. 40 procent van de ouders zegt dat de grootouders te zacht waren in de aanpak van hun kleinkinderen, terwijl 14 procent de grootouders te streng vond.

Waar is onenigheid over?

Maar waren zijn ouders en grootouders het oneens als het om de opvoeding gaat? Het gaat dan voornamelijk over:

  • discipline,
  • voeding en snoep,
  • schermtijd,
  • manieren,
  • gezondheid en veiligheid,
  • voorkeur hebben voor een kleinkind,
  • bedtijden,
  • delen van informatie en foto's op social media.

Hoe kun je dit oplossen?

Als je ziet dat er iets gebeurt waar je het niet mee eens bent, dan is het tijd om eens om de tafel te zitten voor een goed gesprek. Vertel rustig, open en eerlijk dat je het niet fijn vindt hoe de (schoon)ouder het heeft aangepakt en vertel waarom je het graag anders zou willen zien. Probeer vooral geen verwijten te maken om ruzie te voorkomen.

Toch helpt het niet altijd om duidelijk aan te geven wat je dwarszit. Uit het onderzoek blijkt dat 43 procent van de ouders aan de grootouders heeft gevraagd om het anders aan te pakken, daarvan zei 47 procent van de ouders dat er inderdaad naar werd geluisterd, 36 procent gaf aan dat de grootouders het eens waren, maar vervolgens op de oude voet verder gingen, 17 procent van de ouders gaf aan dat de grootouders weigerden zich aan te passen.

Gevolgen

Het kan gevolgen hebben als grootouders kritiek hebben op de manier van opvoeding hebben. Zo kan er minder contact  zijn tussen grootouders en hun kleinkinderen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat 15 procent van de ouders hun bezoekjes aan de grootouders terugschroeft. Iets wat natuurlijk heel triest is voor alle partijen...

Hebben jouw ouders kritiek op de manier waarop jij je kinderen opvoedt? Hoe ga jij daarmee om?

Bron: HuffingtonPost.co.uk

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50