Koken: kan dat met je peuter? 

Koken: kan dat met je peuter? 
  • in Voeding
  • 2
  • 556
  • 05/05/2023

Niets is zo leuk dan samen tijd spenderen met je kleintje. Hoe leuk is het om dat samen in de keuken te doen. Je leert je peuter over eten, ingrediënten, geuren en smaken én je hebt extra handjes die je helpen.  

Samen met je kleintje tijd doorbrengen in de keuken is gezellig én leerzaam denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van de fijne motoriek. Door van jongs af aan al bezig te zijn met kleinere bewegingen, wordt de fijne motoriek alleen maar meer gestimuleerd. Je kan je peuter tijdens het koken spelenderwijs wat bij leren. Zo kan je de verschillende soorten ingrediënten leren maar ook verschillende smaken bijbrengen en onderzoeken. Laat hem bijvoorbeeld het verschil tussen smaken proeven, denk aan het zure van citroen en het zoete van peer.  

Moeilijke eter 

Is je kind een moeilijke eter? Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je kind meehelpt met koken het moeilijke eten als sneeuw voor de zon verdwijnt en er juist sneller van eet. Je peuter weet nu wat er in het gerecht zit, hij heeft het er immers zelf ingegooid. Ook ontstaat er nu een stukje bewustwording van wat er in een avondmaal zit.  

Hygiëne 

Je kan ook direct leren dat hygiënisch te werk gaan belangrijk is. Altijd handjes wassen en eventueel een schort aan doen tegen de spetters. Schoonmaken hoort er natuurlijk ook bij. Spatels schoonmaken met een theedoek is een ideale klus. Vergeet niet dat lepels en gardes aflikken erbij hoort ;) 

Waarmee kan je peuter helpen? 

Eigenlijk kan je je kindje met alles in het kookproces laten helpen. Denk bijvoorbeeld aan: 

•    Roeren in een kom 
•    Aanzetten van knopjes 
•    Deeg kneden (kneed altijd nog even na) 
•    Uitsteken van deeg met vormpjes 
•    Met de garde kloppen 
•    Etc. 

Veiligheid 

Let op, veiligheid gaat uiteraard altijd voor. Pas op met kokendhete pannen, scherpe messen en warme ovens. Je kan hier niet voorzichtig genoeg mee zijn. Geef aan dat dit soort dingen je pijn kunnen doen. Laat bijvoorbeeld even de warme lucht van de oven voelen. Hierdoor snapt het kindje wat je bedoelt. 

Wat kan je peuter maken? 

Als je makkelijk wilt beginnen is het altijd leuk en lekker om koekjes te bakken. Zandkoekjes zijn ideaal om je kind mee te laten helpen. Kneden, roeren en vormpjes maken is een perfecte taak. Maar een spaghetti is lekker makkelijk en gezond, en hoe leuk zijn die sliertjes voor je peuter. Kijk ook eens naar de artikelen van onze voedingsdeskundige, Roos. Zij heeft nog een leuk recept om samen met je kind te maken: vlierbessiroop 
 
Succes en eet smakelijk! 

Lees ook:

Baken met de kleine: bananenbrood met houvermout! 
Stap-voor-stap handleiding: hoe je je kind groente laat eten 

Bron: Mamaliefde
 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Shrimp

    NEEEEEEEE IKKKKKKKK NEEEEEEE IKKKKKK . Grapje, m’n peuter(s in het verleden) helpt vaak. Zandkoekjes vind ik helemaal niet zo ideaal. Het is belangrijk hoe dik ze zijn, niet te lang worden gekneed etc. Amandel koekjes maken, buckwheat biscuits of American cookies zijn veel makkelijker ☺️ Met die eerste is je rond maken en daarna door de poedersuiker rollen een heel leuk taakje. Gesneden spullen in de pan doen( bij 2 en net 3 jarige uiteraard zonder vuur onder de pan)

  • Redactie

    Wat een leuke ideeën!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50