Kinderslaapcoach Janine: huiluurtje is uitdagende periode voor ouders

Kinderslaapcoach Janine: huiluurtje is uitdagende periode voor ouders
  • in Baby
  • 0
  • 1325
  • 26/04/2023

BabyBytes heeft er een nieuwe deskundige bij: kinderslaapcoach Janine Nuttycombe van The New Sleepcoach. In haar eerste blog gaat ze uitgebreid in over een van de meest uitdagende periodes voor ouders: het huiluurtje. 

Laatst zag ik een story van iemand die al twee uur lang bezig was om haar baby rustig te krijgen in de avond. Ze had al van alles geprobeerd. Ik herken deze tijd nog wel. Ik liep soms twee uur door de kamer rond met een huilende baby op mijn arm en babymantra op de achtergrond. Ik vond het voor Mace altijd erger dan voor mij. 

Tips voor ouders tijdens huiluurtje

Als je een baby hebt, heb je waarschijnlijk al eens gehoord van het huiluurtje. Het is een uitdagende periode voor ouders, waarin hun baby onrustig is en veel huilt. In deze blog deel ik enkele tips om jou als ouder te helpen je baby te ondersteunen tijdens een huiluurtje. 

Tip 1: begrijp dat het een natuurlijk verschijnsel is 

De eerste tip is om te begrijpen dat het huiluurtje een natuurlijk verschijnsel is. Het komt vaak voor bij baby's tussen de 2 en 10 weken oud, en kan enkele minuten tot enkele uren duren. Dit kan onzekerheid en frustratie bij ouders veroorzaken, maar met de juiste aanpak kan het huiluurtje minder stressvol worden. 

Tip 2: erken de behoefte aan nabijheid en comfort 

Onze tweede tip is om te erkennen dat je baby behoefte heeft aan nabijheid en comfort tijdens een huiluurtje. Het kan helpen om je baby dicht bij je te houden, door middel van huid-op-huid contact of het dragen van je baby in een draagzak. Dit kan een gevoel van veiligheid en geborgenheid geven aan je baby. 

Tip 3: ontspan samen in water 

Onze derde tip is om samen te ontspannen in water, zoals in bad of onder de douche. Dit kan helpen om je baby te kalmeren en te ontprikkelend werken. Het is ook een moment van rust voor jou als ouder, en kan je helpen om even te ontspannen tijdens het huiluurtje. 

Tip 4: houd slaapsignalen in de gaten 

Onze vierde tip is om de slaapsignalen van je baby in de gaten te houden. Een te late bedtijd kan leiden tot oververmoeidheid en meer onrust in de avond. Zorg voor een regelmatige bedtijd en vermijd te veel activiteiten in de middag. Je baby heeft ook tijd nodig om te rusten en te slapen. 

Tip 5: gebruik white noise 

Onze vijfde en laatste tip is om white noise, zoals baby mantra, te gebruiken om je baby rustig te krijgen. White noise kan helpen om je baby te kalmeren en te ontspannen, waardoor het huiluurtje minder intens wordt. 

Vaste aanpak 

Kies voor een vaste aanpak. Ga niet van alles proberen om je baby stil te krijgen maar ben er gewoon voor je baby. Zorg voor een donkere, rustige kamer. Zorg zelf voor een rustige ademhaling. Jij baby spiegelt jou. Ben jij gestrest, dan zal je baby zich ook gestrest voelen. Ben jij rustig, dan zal je baby zich ook sneller rustiger voelen. 

Onthoudt dat het huiluurtje vaak tijdelijk is en dat jouw liefde en aandacht je baby door deze periode heen zal helpen. 

Liefs Janine 

The new sleepcoach

Lees ook:

Zó makkelijk: met dit trucje krijg je je huilende baby snel stil
Mama biecht op: 'De buurvrouw klaagt over onze huilende baby'

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Ik ben Janine, moeder van een Mace. Ik ben afgestudeerd als kinderslaapcoach en onrustdeskundige en sindsdien help ik gezinnen met mijn bedrijf ‘The new sleepcoach’. Ik leer ouders hoe je op een liefdevolle manier een goede slaapbasis instelt en hoe je een kind beter en zelf kunt laten slapen.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50