Kinderopvang wordt fors duurder: teken de petitie!

Kinderopvang wordt fors duurder: teken de petitie!

Dat kinderopvang gratis moet worden in 2025 was groot in het nieuws. Maar dat tot die tijd de prijzen stijgen voor de opvang van je kleine lijkt een beetje tussen dit nieuws te verzanden. Mama Larissa schreef er een blog over en startte een petitie: 'Ik ben er enorm van geschrokken.'

Op RTLnieuws.nl verscheen begin november het bericht dat de kinderopvang in 2023 fors duurder wordt. Zo moeten sommige ouders tot maar liefst 40 procent meer betalen.

Onderzoek

De nieuwszender vroeg zich af wat het effect is van hogere energieprijzen, stijgende huren en het personeelstekort op de kosten van de kinderopvang en deed een rondvraag langs verschillende kinderopvangorganisaties. Deze gaven toe dat dit inderdaad wordt doorberekend naar de ouders. Zo melden de ondervraagde kinderopvangorganisaties dat de kosten voor de opvang tussen de 6 en 11 procent kunnen stijgen.

Lagere en middeninkomens vooral de dupe

Voor ouders met lagere en middeninkomens gaan de kosten nog meer stijgen. Zo berekende Jeroen Pernot van de nettobijdrage.nl dat de eigen bijdrage (dus het deel waar je geen kinderopvangtoeslag ontvangt) voor lagere en middeninkomens fors omhoog gaat. Hij nam als voorbeeld ouders met een inkomen van 27.000 euro per jaar die twee kinderen naar de opvang brengen. Zij betalen in 2023 745 euro extra. Dat is een stijging van maar liefst 40 procent vergeleken met dit jaar.

Heb je als ouders een inkomen van 60.000 euro per jaar dan betaal je 850 euro meer, wat een stijging van 22 procent betekent. Ouders met een inkomen van 120.000 per jaar betalen 1103, zo'n 13 procent meer.

Blog mama Larissa

Reden voor mama Larissa om een blog te schrijven voor de site Wij.nl.

'"Kinderopvang fors duurder in 2023, ouders betalen tot 40 procent meer", kopte RTLnieuws.nl vorige week. Ik ben daar enorm van geschrokken. Dat is namelijk serieus geld, in ieder geval voor mij, een moeder die haar baby en peuter naar de kinderopvang brengt. En het gekke is: ik heb er haast niemand over gehoord? Terwijl ik me echt afvraag hoe ik dit moet bolwerken. Mijn kinderen gaan drie dagen naar de opvang. De eigen bijdrage gaat namelijk omhoog door veranderingen in tarieven (gemiddeld stijgen die met 8,5%). En uiteraard worden de midden- en lage inkomens het hardst geraakt.'

Overheid moet ingrijpen

Ze begrijpt best dat de kinderopvang hun prijzen moeten verhogen vanwege de stijging van verschillende kosten, maar ze vindt dat de overheid moet ingrijpen. Want volgens haar klopt het niet wat minister van Gennip van Sociale Zaken in het nieuwsbericht zegt; "dat kinderopvang dan maar minder winst moet maken." 'De kinderopvang maakt namelijk helemaal niet zo veel winst. De kinderopvang heeft een gemiddeld winstpercentage van 2,9 procent. In verhouding: het gemiddelde winstpercentage van kleine en middelgrote bedrijven, is 10 procent.'

Baan opzeggen vanwege duurdere kinderopvang

Larissa overweegt net zoals veel andere ouders die op het bericht reageerden, om met haar baan te stoppen. 'Ik houd enorm van mijn baan en ben superblij en dankbaar dat mijn baas zo flexibel is, maar dit is niet te doen. Omdat ik íets wil doen, heb ik de petitie ‘Houd de kinderopvang betaalbaar’ getekend.'

Teken de petitie

Ben jij ook geschrokken van de stijgende kosten van de kinderopvang en vind jij dat er iets aan moet worden gedaan? Teken ook de petitie Houd kinderopvang betaalbaar. Meer dan 5.000 gingen je al voor.

Lees ook:

Kinderopvang gratis vanaf 2025?
Lezeressen vertellen: kinderopvang, gastouder of ...?

Bronnen: Wij.nl, RTLnieuws.nl
 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50