Gratis kinderopvang vanaf 2025?

Gratis kinderopvang vanaf 2025?

Het kabinet houdt vast aan haar plannen om vanaf 2025 gratis kinderopvang aan te bieden. Critici zijn sceptisch, want is het echt wel gratis, is de streefdatum haalbaar en hoe wordt het tekort aan personeel opgelost?

Het idee van gratis kinderopvang kwam naar aanleiding van het schandaal met de kinderopvangtoeslagen. Bij dit nieuwe systeem gaat de overheid 96 procent van de kosten voor werkende ouders op zich nemen. Het geld wordt dan niet naar de ouders overgemaakt, maar gaat direct naar de kinderopvang. Toch zijn er nog heel wat vraagtekens bij dit nieuwe systeem. Kinderopvangorganisaties zien het nieuwe systeem niet zitten omdat de 'gratis' opvang nadelig zou kunnen zijn voor ouders met lagere inkomens en niet werkende ouders.

Juist meer betalen

Zo zegt Brancheverenigig Maatschappelijke Kinderopvang dat een vergoeding van 96 procent een mooie eerste stap is, maar dat dit regeerakkoord slecht nieuws is voor kinderen van niet werkende ouders en voor de laagste inkomens. De laatste groep krijgt namelijk al 96 procent vergoed en zal er volgens de vereniging feitelijk op achteruitgaan. Zo betalen betalen ouders met een laag inkomen nu al maximaal 4 procent van de kosten van de kinderopvang. Het Sociaal en Cultureel Planbureau: 'Omdat de vraag naar de opvang zal stijgen, zullen de tarieven hoger komen te liggen en gaan lage inkomens uiteindelijk meer betalen dan nu.'

Kwaliteit kinderopvang

Ook maakt het SCP zich zorgen om de kwaliteit van de kinderopvang aangezien er nu al een tekort is aan personeel en er lange wachtlijsten zijn. 'Als de wachtlijsten nog langer worden, komt er meer werkdruk op de medewerkers en worden er bijvoorbeeld minder activiteiten voor de kinderen georganiseerd.'

Gratis kinderopvang haalbaar?

Minister van Gennip van Sociale Zaken streeft er in ieder geval naar om het nieuwe systeem van 1 januari 2025 te implementeren, maar of dat haalbaar is, is nog maar de vraag, aangezien er nog veel voorbereidingen moeten worden getroffen.

Hoe denk jij over het nieuwe systeem? Denk je dat dit voor jou voordelig zal uitvallen of vrees je het ergste?

Lees ook:

Mannen in de kinderopvang, kan dat nog?
Zo maak je geen vrienden op de kinderopvang

Bronnen: NOS.nl, RTLnieuws.nl, EenVandaag.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Assiral

    Helemaal niks gratis馃ぃ ze kunnen het mooi vertellen dit klote kabinet

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50