Kinderen mogen vanaf 2024 meerdere achternamen hebben

Kinderen mogen vanaf 2024 meerdere achternamen hebben

Voor iedereen die in 2024 een baby verwacht zijn er meerdere opties voor de achternaam van je kind. Vanaf 1 januari 2024 kunnen ouders er namelijk voor kiezen om de achternaam van papa, mama of allebei te kiezen! 

Keuze 

De conservatieve partijen van de Eerste Kamer stemden dinsdag tegen het gebruik van beide achternamen, maar een meerderheid was toch voor. Toekomstige ouders hebben nu de keuze om hun kindje te vernoemen naar één ouder of beide ouders, door middel van een dubbele achternaam. 

Voorbeeld 

Met deze wet kan een dubbele achternaam uit maximaal twee namen bestaan en wordt zonder koppelteken geschreven. Bijvoorbeeld: jij heet Bakker en je partner heet Janssen. Jullie opties zijn dan: 

  1. Bakker 
  2. Jansen 
  3. Bakker Jansen 
  4. Jansen Bakker 

Debat 

14 maart werd hier in de Kamer een debat over gehouden en de fractieleider Diederik van Dijk van de SGP snapt het nut niet. Hij vroeg tijdens het debat welk maatschappelijk probleem met dit wetsvoorstel wordt aangepakt en dat voor hem de noodzaak van de wetswijziging niet helemaal duidelijk is, terwijl de kosten voor de wijzigingen die dit met zich meebrengt aanzienlijk zijn. D66-senator Joris Backer vertelde daarentegen dat het wetsvoorstel een keuzemogelijkheid toevoegt. Daarom komt er volgens hem meer evenwicht en wint de vrouw terrein.  

De meningen zijn dus verdeeld, maar wat vind jij van deze wet?

Welke naam hebben jouw kinderen gekregen?   

Lees ook

Moet een kind de achternaam van beide ouders kunnen krijgen?
Ik heb spijt van de naam van mijn baby

Bron: NU.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50