Moet een kind de achternaam van beide ouders kunnen krijgen?

Moet een kind de achternaam van beide ouders kunnen krijgen?
  • in Kinderen
  • 12
  • 3395
  • 29/01/2019

Waarom moet je kiezen welke achternaam je kind krijgt? Waarom kun je je kind niet zowel de achternaam van de moeder als de vader geven? Dat vraagt Laura Kraak zich af die over dit onderwerp een petitie is opgestart, die al 10.000 handtekeningen heeft opgeleverd.

Dinsdag 29 januari stemt de Tweede Kamer over een motie van D66 waarin wordt voorgesteld dat ouders hun kind ook de achternamen van hun beiden kunnen geven. Het gaat dus niet om een verplichting, maar de partij wil ouders graag die keuzemogelijkheid geven.

Laura vindt het maar een raar idee dat ze moet kiezen tussen de naam van haar vriend en haar eigen naam. “Als je voor alle twee kunt kiezen dan is het gelijkwaardiger”, zegt ze tegen NOS.nl.

Lees ook:
De populairste namen van 2018 zijn bekend!

Naam moeder

Het komt vrij weinig voor dat een kind de naam van de moeder krijgt: dat gebeurt minder dan 10 procent. Ik heb slechts een vriendin die daarvoor gekozen heeft en dat was omdat zowel zij als haar partner haar achternaam mooier vinden.

In veel andere Europese landen is die dubbele namen optie er al. Zo kan het in België, Frankrijk. Groot-Brittannië en in Spanje.

Vind jij het een fijn idee dat je kind de naam van zowel jou als je partner kan krijgen?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (12) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50