Kinderen boven de twee hebben geen middagslaapje meer nodig

Kinderen boven de twee hebben geen middagslaapje meer nodig
 • in Peuter
 • 11
 • 35469
 • 27/05/2020

Over de hele wereld zijn er ouders die elke dag in gevecht zijn met hun kind omdat ze hun middagslaapje moeten doen. Maar is dit wel nodig? Onderzoek wijst uit dat peuters vanaf twee jaar hun middagslaapje niet meer nodig hebben.

Slechter slapen

Sterker nog: uit het onderzoek bleek dat kinderen die na hun tweede nog een middagslaapje doen, ‘s nachts slechter slapen. Voor het onderzoek werd data verzameld uit 26 studies over middagslaapjes van kinderen onder vijf jaar.

Lees ook: 
Gááp: hopelijk helpen deze tips als je baby niet wil slapen

Gezondheidsproblemen

Volgens de wetenschappers zorgen middagslaapjes er op lange termijn voor dat kinderen gezondheidsproblemen krijgen zoals een ontwikkelingsachterstand of kinderobesitas.

Geen middagdutje

Volgens professor Karen Thorpe van Queensland University of Technology denken ouders dat de kwaliteit van slaap overdag en ‘s nachts hetzelfde is en laten ze daarom hun kind een middagdutje doen. “Zodra een kind biologisch gezien overdag geen slaap nodig heeft, neem je met een middagdutje alleen maar slaap weg van de nachtrust.

Tot wanneer deed jouw kindje een middagdutje?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (11) Stuur een bedankje


 • seonsyain

  Oudste deed middagdutjes tot 3 maanden voordat hij 2 jaar werd. De jongste was 2 jaar en 1 maand oud toen hij geen middagdutje meer nodig had. De oudste is van baby zijnde af al een slechte slaper geweest. Tot zijn derde werd hij ook nog (meerdere) keren 's nachts wakker. En nog steeds (hij is nu 9 jaar) is slapen niet zo vanzelfsprekend bij hem. De kinderen hebben geen gezondheidsproblemen en geen overgewicht. Of dat komt doordat ze vanaf 2 jaar niet meer een middagdutje deden, dat vraag ik me af. Maar het klopt hier in ieder geval dus wel.

 • Yaj

  Dochter wordt volgende maand 3....en is sinds een paar dagen van het middag slaapje af. Ineens begon ze te spoken eind van de avond/begin van de nacht. Al bijna 2 jaar slaapt ze super goed van 19:00 tot 7:00 Dus had nooit wat te klagen alleen sinds kort dus strijd met het op bed brengen en Door slapen. Van alles geprobeerd en nu met het stoppen van de middagslaap lijkt het iets beter te gaan.

 • Yaj

  Dochter wordt volgende maand 3....en is sinds een paar dagen van het middag slaapje af. Ineens begon ze te spoken eind van de avond/begin van de nacht. Al bijna 2 jaar slaapt ze super goed van 19:00 tot 7:00 Dus had nooit wat te klagen alleen sinds kort dus strijd met het op bed brengen en Door slapen. Van alles geprobeerd en nu met het stoppen van de middagslaap lijkt het iets beter te gaan.

 • trotse-moeder-vanaf-2012

  zal per kind verschillen.

  hier stopten ze allebei met 18 maanden met de middag slaapjes. ze sliepen wel rond die leeftijd snachts van 1900 tot half 9.

 • Marinea

  Hier in Frankrijk slapen kinderen tot moyen section nog na de lunch op school (4/5).

 • Anna-76

  Onze oudste ( vermoeden Ass) van bijna 5 valt nog steeds vaak in slaap. Ook in de vakanties. Onze jongste slaapt al heel lang niet meer in de middag...

 • LiebsteJHP

  Hier stopten mijn drie kinderen inderdaad alle drie rond hun 2e verjaardag met elke middag slapen. Vanaf 2,5 jaar sliepen de twee oudste niet meer omdat ze dan naar school gingen de hele dag. De jongste is nu 2 jaar en 1 maand en slaapt de helft van de dagen nog een uur ongeveer, de andere dagen niet meer.

 • Shrimp

  Ik heb er 5 en zeker voor 2 was dit niet waar. Die liepen al achter en oudste door ( achteraf) ass heeft gewoon veel slaap nodig. De derde was er klaar mee en ik merk dat de vierde er eerdaags mee moet stoppen omdat ze idd gaat spoken s avonds. Gewoon per kind verschillend..

 • Lady-Whistledown

  Mijn beide kinderen sliepen tot ruim na hun derde verjaardag nog in de middag en in de nacht sliepen ze uitstekend. Nu slapen ze nog steeds uitstekend. Als ze in de middag niet sliepen, haalden ze de avond niet eens. Ieder kind is anders hierin. Sommigen kunnen prima zonder midddagdutje, zelfs al onder de twee. Anderen hebben veel langer slaap nodig en ik vind dat ouders niet bang gemaakt mogen worden met dit soort onzin.

 • Mamivan4

  Meeeens

 • Barbamammie79

  Jongste is hier 2 jaar en 11 mnd.... slaapt nog bijna iedere middag... heerlijk.

  Heel soms niet... ik merk dat het wat gaat minderen.. laat ik zeggen 5 /6 x per week dat hij een dutje doet.

  Hier stopten onze kinderen ergens tussen de 3 en 3.5 jaar.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50