Kinderen boven de twee hebben geen middagslaapje meer nodig

Kinderen boven de twee hebben geen middagslaapje meer nodig

Over de hele wereld zijn er ouders die elke dag in gevecht zijn met hun kind omdat ze hun middagslaapje moeten doen. Maar is dit wel nodig? Onderzoek wijst uit dat peuters vanaf twee jaar hun middagslaapje niet meer nodig hebben.

Slechter slapen

Sterker nog: uit het onderzoek bleek dat kinderen die na hun tweede nog een middagslaapje doen, ‘s nachts slechter slapen. Voor het onderzoek werd data verzameld uit 26 studies over middagslaapjes van kinderen onder vijf jaar.

Lees ook: 
Gááp: hopelijk helpen deze tips als je baby niet wil slapen

Gezondheidsproblemen

Volgens de wetenschappers zorgen middagslaapjes er op lange termijn voor dat kinderen gezondheidsproblemen krijgen zoals een ontwikkelingsachterstand of kinderobesitas.

Geen middagdutje

Volgens professor Karen Thorpe van Queensland University of Technology denken ouders dat de kwaliteit van slaap overdag en ‘s nachts hetzelfde is en laten ze daarom hun kind een middagdutje doen. “Zodra een kind biologisch gezien overdag geen slaap nodig heeft, neem je met een middagdutje alleen maar slaap weg van de nachtrust.

Tot wanneer deed jouw kindje een middagdutje?

Tags: Slapen, Peuter,

Reageer op dit artikel

reacties (13) Stuur een bedankje


 • Kattevrouwtje

  Vanaf de dag na zijn eerste verjaardag besloot de oudste geen middagdutjes meer nodig te hebben. Hij had in mijn buik al veel energie!

 • Mama-van-meisje

  Mooi, weer een onzin artikel waaraan je kind zou moeten voldoen. Vooral je kind niet volgen en zorgen dat je doet wat artikel schrijfsters zeggen want anders beperk je je kind mentaal. Wat is het volgende artikel? " geef je kind elke dag 6 boterhammen met kaas want anders krijgt het leerproblemen?

 • Mam4life

  Ik heb juist een keer heel stuk gelezen dat dat middagslaapje juist zo belangrijk was omdat ze dan beter alle indrukken kunnen verwerken en beter opslaan wat ze geleerd hebben.

  Afijn..hier sliepen ze allemaal tot 3 jaar in ieder geval nog smiddags en de jongens daarna ook nog een hele tijd. En savonds om half 7/7uur weer plat tot de volgende morgen. Zou het niet anders willen :-)

 • Apth

  Hier zegt dochterlief van 3 jaar en 8 maanden elke dag rond 12 uur ik ga slapen..... en eerlijk is eerlijk ik vind het heerlijk! In de zomervakantie gaan we wel afbouwen of als ze eerder niet meer wil ist ook prima

 • Apth

  Hier zegt dochterlief van 3 jaar en 8 maanden elke dag rond 12 uur ik ga slapen..... en eerlijk is eerlijk ik vind het heerlijk! In de zomervakantie gaan we wel afbouwen of als ze eerder niet meer wil ist ook prima

 • hoiiiii

  Ik heb het originele artikel opgezocht (https://adc.bmj.com/content/100/7/615) en die bewering over effecten op de gezondheid komt daar niet vandaan. De enige conclusie die inderdaad in het originele stuk staat, is dat een middagdutje ervoor zorgt dat er 's nachts later, korter en minder goed geslapen wordt.

  Ik citeer: "Considerably more research is required before there can be any certainty about the effects of napping on children's physical health."

 • Nog-even!

 • MamaJL

  De jongste is nu 2-3 dagen per week de hele dag wakker.

 • Wensmama

  Ik ben 26 maar ook ik heb regelmatig nog een middag dutje nodig 😁😂

  Vindt heerlijk even tussendoor paar uur de ogen sluiten, als je het nodig heb heb je het nodig net als kinderen als die het nodig hebben dan is dat zo

 • Peepah

  Een kind moet luisteren naar de ouder, maar als ouder moet je ook luisteren naar je kind. Niet alle kinderen zullen het nodig hebben, maar een ander deel wel. Zullen we het als ouder maar zelf beoordelen wat ons kind nodig heeft?

 • Nog-even!

  Haha, wat een kul. Veel kinderen halen de avond niet eens zonder slaapje.... Onze dochter van 3 slaapt 's nachts veel rustiger als ze een middagslaapje heeft gehad....

 • Threeoflife

  Wat een slecht artikel en verkeerde informatie, dit alles hangt zo. Sterk af van kind tot kind, mijn dochter van 6 slaapt op school nog n uurtje over de middag en zit er s avonds om 19u30 weer in, tot 6u30 s morgens. Is een zeer rustig kind

 • Liefdedatbenjij

  Mijn zoontje slaapt van 19.00 uur in de avond tot 7.00 uur in de ochtend, 12 uur aan een stuk zonder wakker te worden.

  In de middag slaapt hij van 12.00 tot 15.00 zouden we dit niet doen, hebben we een overprikkelde peuter in huis, die alleen maar huilt.

  Hij is nu 2.5 jaar en ik merk zelf als moeder dat hij de middag slaapjes echt nog wel nodig heeft!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50