Gááp: hopelijk helpen deze tips als je baby niet wil slapen
- Redactie
- in Baby
- 0
- 24570
- 21/11/2020
Je hoort het maar al te vaak van kersverse ouders: “Sorry, ik ben nogal moe, m’n baby wil ’s nachts niet slapen.” Een veelvoorkomend probleem dus. Een pasgeborene zal in het begin altijd nog even zoekende zijn naar een goed slaapritme; vaak lossen deze problemen zich vanzelf op. Maar wat als dit bij jouw baby niet zo is?
Zorg voor optimale slaapomstandigheden
Zorg dat je baby in een kamer slaapt met een aangename slaaptemperatuur. Zorg ook dat de kamer ’s nachts ook daadwerkelijk donker is. Goede gordijnen zijn dan ook een must. Let er daarnaast op dat het opgeruimd en netjes is voor zo min mogelijk afleiding en indrukken.
Een consequent ritme
Het is belangrijk dat je baby een goed slaapritme krijgt en een goed biologisch ritme; dit heeft hij namelijk nog niet van zichzelf. Hij moet zich dus bewust worden van dag en nacht. Zoals hierboven beschreven is het dus belangrijk dat zijn of haar kamertje (of jullie kamer als hij daar slaapt) ’s nachts ook echt donker is. Dit betekent ook dat er overdag genoeg zonlicht in de kamer aanwezig dient te zijn waar hij of zij slaapt. Wees consequent met waar je de baby laat slapen, zorg dat dit altijd dezelfde kamer is. Houd daarnaast iedere avond dezelfde bedtijd aan en zorg voor een vast bedritueel zodat de baby op een gegeven moment weet dat het tijd is om te gaan slapen. Zing bijvoorbeeld een slaapliedje of lees een stukje voor.
Inbakeren
Baby’s die zichzelf bijvoorbeeld wakker maken door druk met hun armen te bewegen in hun slaap of die veel draaien, kun je inbakeren. Inbakeren betekent dat je je baby van zijn schouders tot aan zijn tenen in doeken wikkelt, waardoor hij of zij rustiger in kan slapen. Zorg wel voor veilige inbakerdoeken en lees je even goed in hoe dit precies moet en ook wanneer je dit beter niet kunt doen.
Overdag
Een logische gedachte is misschien dat je je baby overdag minder moet laten slapen of rusten om ‘m moeier te krijgen, zodat hij ’s nachts goed zou slapen. Het is echter belangrijk dat je baby ook juist overdag genoeg rust heeft en slaapt. Baby’s doen nu eenmaal al genoeg indrukken op. Zorg dat er niet te veel kraamvisite op een dag langskomt en neem ‘m niet overal mee naartoe. Ga overigens niet overdag als-ie slaapt op je tenen lopen, want je kindje moet juist ook leren om te slapen met achtergrondgeluiden!
’s Avonds
Omdat je baby veel indrukken heeft opgedaan is het belangrijk dat hij langzaam tot rust komt in de avond. Doe dus geen inspannende dingen meer met ‘m. Let wel op dat-ie niet voordat hij naar bed gaat korte slaapjes gaat doen. Geef de laatste voeding zo laat mogelijk zodat hij daarna met een vol buikje lekker kan slapen. Wat ook vaak helpt is een lekker warm badje, daarna eventueel insmeren met bijvoorbeeld (lavendel)olie en dan naar bed.
En als hij/zij dan toch wakker wordt en gaat huilen?
Moet je nu wel of niet naar je baby als hij begint te huilen? Probeer sowieso niet direct na elk kreuntje naast z’n ledikantje te staan zodat de baby leert zichzelf weer in te laten slapen. Ga als het gehuil aanhoudt naar hem of haar toe, maar haal je baby niet uit bed. Ga bijvoorbeeld naast het bedje zitten. Doe ook geen groot licht aan, een nachtlampje kan wel. Probeer ‘m gerust te stellen maar geef ‘m niet té veel aandacht, anders bestaat de kans dat je baby vaker ‘s nachts gaat huilen om aandacht te krijgen. Vertel ‘m dat-ie lekker kan gaan slapen en dat papa en mama bij ‘m zijn. Vervolgens ga je weer in bed liggen. Dit dien je te herhalen tot je baby slaapt. Het is verleidelijk om met je kleine hummel rond te lopen en ‘m te wiegen bijvoorbeeld, echter bestaat de kans dan dat hij of zij afhankelijk wordt van deze methode. Maar een baby urenlang laten huilen wil je ook zeker niet en hoeft ook écht niet. Lastig dus, probeer in ieder geval liefdevol en consequent te zijn.
Helpen deze tips niet? Vraag dan advies aan je dokter die je eventueel door kan verwijzen naar bijvoorbeeld een slaapcentrum.
Heb jij nog tips?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)