Keizersnede gehad? Welke klachten heb jij eraan overgehouden?

Keizersnede gehad? Welke klachten heb jij eraan overgehouden?
  • in Moeder
  • 0
  • 972
  • 31/03/2023

Een keizersnede is een ingreep waar niet al te lichtzinnig over gedacht moet worden. Het is een ingrijpende operatie aan je buik, waar sommige vrouwen blijvende klachten aan kunnen overhouden. Kun jij daarover meepraten? 

Mijn eerste is via een keizersnede ter wereld gekomen. En om eerlijk te zijn: als ik er weer voor mocht kiezen, zou ik het zo doen. Behalve een groot litteken heb ik er geen klachten aan overgehouden. Maar ik mag me gelukkig prijzen, wat dat gaat niet bij iedereen op die een keizersnede heeft gehad.

Klachten na keizersnede

Veel vrouwen die kunnen klachten overhouden zoals buikpijn, bloedverlies of vruchtbaarheidsproblemen. In een internationale studie, dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Network, hebben onderzoekers van het Amsterdam UMC deze klachten een naam gegeven: Cesarean Scar Disorder (CSDi). Vrouwen met deze klachten, die veroorzaakt worden door een afwijkend litteken in hun baarmoeder, krijgen hiermee erkenning.

Litteken baarmoeder

In Nederland ondergaan per jaar meer dan 30.000 vrouwen een keizersnede. Bij bijna 18.000 van hen ontstaat daarna een niche. Een niche is een uitpuilend litteken in de baarmoeder. Ongeveer 10.000 vrouwen houden daar klachten aan over. 

Dankzij het onderzoek kunnen vrouwen nu een duidelijke diagnose krijgen. Bovendien kan er nu beter worden gezocht naar een goede behandeling en kunnen zwangere vrouwen beter worden geïnformeerd over mogelijke complicaties die na een keizersnede kunnen ontstaan.

Keizersnede niet onderschatten 

Arts-onderzoeker Saskia Klein Meuleman: “Een keizersnede is een zeer belangrijke, en vaak levensreddende, ingreep. Maar het is belangrijk dat we niet onderschatten hoeveel effect deze operatie kan hebben op de kwaliteit van iemands leven op lange termijn.” 

Heb jij een keizersnede gehad en heb jij daar nog steeds last van?

Lees ook:

Wat gebeurt er nu precies bij een keizersnede?
Sneller hersteld door vernieuwde aanpak keizersnede

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50