'Kans op keizersnede 10 procent kleiner bij genoeg bewegen'

Een tijdje geleden las ik een artikel over dat sportieve moeders kinderen baren die ook van beweging houden. Jammer voor mijn kinderen, dacht ik toen. Ik heb tijdens mijn zwangerschappen behalve wandelen en handen vol chocolade richting mijn mond brengen niets aan beweging gedaan. 

En niet alleen krijgen baby's van sportieve moeders een sportieve 'mindset', hun hart en zenuwstelsel is beter ontwikkeld. Ze worden geboren met een lagere hartslag en meer zuurstof in hun bloed dan baby's van luie moeders, zoals ik. 

Lees ook: 
Hoeveel mag je aankomen tijdens de zwangerschap?

Minder kans op keizersnede

Maar vandaag werd er nog meer nieuws bekend over de effecten van blijven bewegen tijdens de zwangerschap die je niet meteen zou verwachten: een sportieve moeder heeft namelijk ook nog eens 10% minder kans op een keizersnede. En dat is toch mooi meegenomen!

Dit concluderen Britse artsen van Queen Mary University in Londen in BMJ. Voor het onderzoek vergeleken de artsen de resultaten uit eerdere onderzoeken. In totaal werden de gegevens van zo'n 12.500 vrouwen gebruikt, afkomstig uit zestien landen. 

Teveel gewichtstoename

Uit één van de onderzoeken bleek dat 47% van de vrouwen teveel aankomt tijdens de zwangerschap. Dit brengt een verhoogd risico op keizersnedes met zich mee. Om gewichtstoename tijdens de zwangerschap te beperken, raden deze artsen aan te minderen met suikerhoudende dranken, te kiezen voor magere melkproducten en meer groenten en fruit te eten. Wat sporten betreft zouden wandelen, aerobics, fietsen of trainen met gewichten een uitkomst bieden voor zwangere vrouwen om toch op gewicht te blijven.

Vrouwen die niet overtallig aankwamen tijdens de zwangerschap, hadden bovendien 24% minder kans op zwangerschapsdiabetes. 

Sporten mag!

Onderzoeker Shakila Thangaratinam vertelt: "Vaak denken vrouwen dat sporten tijdens de zwangerschap gevaarlijk kan zijn voor de baby. Niets is echter minder waar. Sporten kan en mag gewoon, en heeft zelfs positieve effecten op de baby! Kijk alleen wel goed naar wat er mogelijk is, pas je beweging aan aan je veranderende lichaam en overleg met een trainer wat je zou kunnen doen om fit te blijven."

Wil je weten hoe je dan precies kan bewegen tijdens de zwangerschap? BabyBytes-columniste Esther weer hier alles van en schreef al eerder hoe je tot week 40 fit kan blijven

Heb jij gesport tijdens je zwangerschap?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

3 leden zijn nu online
Aanmelden