Alles over gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Alles over gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Kreeg je vroeger te horen: “Je moet wel eten voor twee, hoor!”, tegenwoordig word je nog net niet beschuldigend aangekeken als je bij de verloskundige iets meer dan de voorgeschreven 1 á 2 kilo extra lichaamsgewicht hebt meegenomen na het eerste trimester. Er wordt je continu op het hart gedrukt dat je echt. niet. voor twee hoeft te eten.

Maar hoeveel mag je nu precies aankomen tijdens je zwangerschap? Kan het kwaad als je tijdens je zwangerschap de teugels wat laat vieren? En hoeveel invloed heeft wat je eet nu echt op je baby?

Gemiddelde

Een vrouw met een gezond BMI (tussen de 18,5 en 25) komt tijdens haar zwangerschap gemiddeld zo’n twaalf kilo aan. Je baby weegt bij de geboorte ongeveer 3,5 kilo, maar de rest van het gewichtstoename heb je ook echt nodig. Zo weegt de baarmoeder aan het einde ongeveer een kilo, de placenta 500 gram, het vruchtwater en vocht dat je vasthoudt tussen de 1,5 en 2 kilo, het extra bloed wel 1,5 kilo (!), je borsten 500 gram en extra vetweefsel tussen de 1,5 en 3 kilo. Al met al kom je dus wel aan die twaalf kilo. Iedere kilo die je extra aankomt is extra vetweefsel en niet direct nodig voor je kind.

Een vrouw met ondergewicht (tot een BMI van 18,5) komt gemiddeld 12,5 kilo aan, een vrouw met overgewicht (BMI tussen de 25 en 30) gemiddeld 7 a 11 kilo en een vrouw met obesitas (BMI vanaf 30) tussen de 5 en 9 kilo.

Gewichtstoename

Het gewichtstoename tijdens de zwangerschap verloopt niet rechtlijnig. Je komt in fases aan en blijft dan een tijdje stabiel. Schrik dus niet als je in korte tijd een aantal kilo aankomt, het kan namelijk zijn dat ja daarna in een periode komt waarin er amper gewicht bij komt. Gemiddeld gezien kom je in het eerste trimester ongeveer 1 a 2 kilo aan. Bij mijn eerste zwangerschap kwam ik vijf kilo aan in het eerste trimester, maar bij de tweede zwangerschap was ik na het eerste trimester door de zwangerschapsmisselijkheid ongeveer een kilo afgevallen. In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan, dan groei je op z’n hardst. In het laatste trimester komt daar nog zo’n 3 a 4 kilo bij.

Schrikken

Het kan dus zijn dat je in relatief korte tijd ongeveer vijf kilo aan komt. Daar kan je onwijs van schrikken, maar meestal betekent het niet veel. Tijdens je zwangerschap kom je nu eenmaal aan en dat kan best confronterend zijn. Ik ken eigenlijk geen vrouw die daar stiekem niet een klein beetje moeite mee had. Want ondanks dat je heus wel trots bent op je zwangere buik, is het lastig om opeens de weegschaal zo omhoog te zien schieten. Bovendien maakt de onzekerheid (ga ik echt eindigen als een walvis?) het lastig om je bij wat extra kilo’s neer te leggen.

Uit ervaring kan ik echter zeggen dat het allemaal wel los loopt. Ik ben in totaal 17 kilo aangekomen bij beide zwangerschappen, wat dus 5 kilo meer was dan voorgeschreven. Ik heb daarvoor echter niet echt streng gelet op wat ik at, al liet ik het ook niet uit de klauwen lopen. Zo’n vier maanden na de geboorte was ik beide keren weer helemaal op gewicht en voor mijn gevoel heb ik daar niets voor hoeven doen. Focus je tijdens je zwangerschap dus niet teveel op die twaalf kilo. Je kan er best iets overheen gaan, zonder dat je vervolgens voor de rest van je leven met extra kilo’s opgescheept zal zitten.

Te weinig aankomen

Sommige vrouwen vinden het zo moeilijk om aan te komen tijdens de zwangerschap, dat ze zichzelf op dieet zetten. Dit wordt heel erg afgeraden, omdat je kindje zo belangrijke voedingsstoffen tekort kan komen! Een andere reden voor te weinig gewichtstoename kan zijn dat je tijdens je zwangerschap zo misselijk bent, dat je bijna niks binnen houdt. Wat de reden ook is, bij een te lage gewichtstoename heeft je kindje ongeveer 280% meer kans op een lager geboortegewicht dan wanneer je genoeg bent aangekomen. Bovendien is er 30% kans dat je kindje te vroeg geboren zal worden.

Te veel aankomen

Als je extreem te veel aankomt tijdens je zwangerschap, verklein je de kans op een natuurlijke bevalling. Bij een extreme gewichtstoename kunnen er namelijk complicaties aan de zwangerschap of tijdens de bevalling optreden. Bovendien vergroot de kans op een zwangerschapsvergiftiging, te hoge bloeddruk, een stilgeboren kindje of een miskraam. In het minst erge geval verhoogt een extreme gewichtstoename de kans op een kindje met een verhoogd geboortegewicht en zal die op latere leeftijd eerder zwaarlijvig blijven.

Advies

Vanuit het Voedingscentrum wordt aangeraden om tijdens de zwangerschap min of meer hetzelfde te blijven eten als voor die tijd. Je lichaam kan namelijk effectiever omgaan met het verdelen van de voedingsstoffen tijdens de zwangerschap dan voorheen. Hierdoor zullen zowel jij als je kindje geen tekorten krijgen. Mocht je toch onwijze honger hebben, dan raadt het Voedingscentrum aan om een extra boterham of een stuk groente of fruit weg te werken.

Ons onofficiële advies luidt echter dat je je zwangerschap best als klein feestje mag zien. Goede echo gehad? Gooi er dan lekker een cupcake tegenaan! Heb je extreem veel trek in een hamburger om half 11 ’s avonds? Geef je echtgenoot dan een schop om die eens voor je te gaan halen. En laat je door je vriendinnen lekker trakteren op een babyshower, waar je je schaamteloos laat gaan op de zelfgemaakte cheesecake en monchou-rolletjes. Geniet echter met mate, zoals dat altijd geldt. Eet je vandaag iets teveel? Zorg op de volgende dag dat je je wel netjes aan een gewoon eetpatroon houdt. Sta regelmatig op de weegschaal en houd in de gaten of je niet extreem veel of weinig aan komt. In dat geval kan je je verloskundige altijd om hulp vragen!

Hoeveel ben jij tijdens je zwangerschap aangekomen?

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


 • wish2bmom88

  Bij mijn eerste begon ik op 45 kg en eindigde met 33 weken op net geen 60 kilo. Dat is een behoorlijk groeipercentage 🙈

 • Soccer-Mom

  280% kans?? Yeah right.

 • Mama-van-meisje

  Ik was gestopt met wegen na de 1e 30 kg. Nu ruim een jaar later ben ik nog 3 kg zwaarder dan start gewicht.

 • dvd1987

  Ik kwam 11 kilo aan, maar daar bleven 5 kilo’s van plakken...

 • Newmomm

  Ik ben nu op 38 weken zwanger, en heb een hele zware zwangerschap gehad met veel overgeven. Ben in totaal van 86 kilo naar 65 kilo gegaan. Gelukkig is mijn meisje altijd gezond gebleven en op tempo blijven groeien. Het menselijk lichaam is werkelijk een mysterie voor mij. P.s is ook mijn eerste zwangerschap en heb ook 2 vleesbomen die eerst beiden 8 cm waren en nu wonderlijk maar waar 3 cm. Nog even te gaan !

 • sandravries

  bij drie zwangerschappen ben ik ook aangekomen .

  maar bij deze vierde zwangerschap val ik alleen maar af

  ik ben nu 37 week en 2 dagen zwanger en ben negen kilo kwijt en de kleine doet het super ondanks zwangerschap suikers

 • babyboy2015

  Ik ben van mezelf altijd al erg zwaar geweest en heb hier ook erg veel moeite mee. Vaak geprobeerd af te vallen soms met een paar kilo's lichter tot gevolg. Ik mijn eerste zwangerschap 5 kilo aangekomen maar helaas na de zwangerschap nog aantal kilo's meer. Nu opnieuw zwanger en mn bmi is zo hoog dat ik officieel naar de gynaecoloog moet maar in goed overleg met de verloskundige en diëtiste mag ik bij de verloskundige blijven maar mag in de hele zwangerschap niet meer dan 5 kilo aankomen... vraag me af hoe ik dit moet gaan doen... ben nu in 14 weken 1 kilo aangekomen.. hellup

 • Soccer-Mom

  Ik woog ook te veel en ik kreeg er ook nog zwangerschapsdiabetes bij. Ik kwam echter maar weinig aan. Ik viel eerst af. Aan het einde van de zwangerschap woog ik net zoveel als aan het begin. Geen arts die zich daarover zorgen maakte. Artsen maken zich pas zorgen als de gewichtstoename (of afname)extreem is. Als je betrouwbare informatie wilt lezen over zwangerschap en overgewicht, kan je nog het beste de protocollen van het NVOG erbij pakken. Het is wel in medisch jargon opgesteld maar bevat toch nuttige informatie over hoe de NVOG zwangerschap en obesitas aanpakt en is bovendien een stuk genuanceerder dan bovenstaand artikel.

Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

12 leden zijn nu online
Aanmelden