Moeders voelen zich vaak schuldig over flesvoeding

Moeders voelen zich vaak schuldig over flesvoeding
 • in Voeding
 • 2
 • 18052
 • 04/06/2021

Uit een Brits onderzoek van de universiteit van Liverpool onder 1.600 pas bevallen moeders, is gebleken dat moeders die hun kind flesvoeding geven, zich vaak schuldig voelen. Moeders die flesvoeding geven voelen zich gestigmatiseerd en hebben het idee hun keuze voor flesvoeding steeds vaker te moeten verdedigen.

Voor deze studie spraken onderzoekers met de 1.600 kersverse moeders en gingen na of er een verschil bestond tussen vrouwen die borstvoeding geven, moeders die voor flesvoeding kiezen of dames die voor een combinatie van beiden gaan. Uit dit onderzoek blijkt nu dat vooral moeders die flesvoeding geven, daar negatieve gevoelens bij ervaren.

Lees ook
Waarom deze moeder voor flesvoeding koos, en waarom dat helemaal oké is

Gevoel een slechte moeder te zijn

67% van de flesvoedinggevende moeders voelt zich schuldig, 68% voelt zich gestigmatiseerd en 76% heeft regelmatig het gevoel dat ze haar keuze voor flesvoeding moet verdedigen. De schuldgevoelens zijn het grootste bij vrouwen die aanvankelijk wel planden of probeerden om borstvoeding te geven, maar hier later, om wat voor reden dan ook, op moesten terugkomen. Ze hebben het gevoel dat ze hun kind niet het beste geven dat ze het kunnen geven en schamen zich om het aan anderen te vertellen. Ze krijgen vaak - onterecht - het gevoel dat ze geen goede moeders zijn.

Flesvoedingsmoeders moeten beter worden gesteund

Hoewel borstvoeding geven nog steeds de beste voeding is voor je kindje en gepromoot moet worden, is het volgens de onderzoekers wel erg belangrijk om zorgvuldig met benamingen als "breast is best" om te gaan. Het zou moeders een schuldgevoel aan kunnen praten. Volgens onderzoekster Victoria Fallon is het van groot belang om in toekomstige campagnes voorzichtig te zijn met de woordkeuze om zo moeders die geen borstvoeding geven, beter te steunen.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


 • Mijndraakjes

  Ik citeer:

  "Hoewel borstvoeding geven nog steeds de beste voeding is voor je kindje en gepromoot moet worden, is het volgens de onderzoekers wel erg belangrijk om zorgvuldig met benamingen als "breast is best" om te gaan"

  Wat gebeurt er nu precies in deze zin?! Hier wordt toch in het eerste gedeelte ook gesuggereerd dat borstvoeding de beste voeding is?

  Wanneer alles loopt zoals in het ideale plaatje. Wanneer moeder en kind het goed doen op borstvoeding, dán is dit de beste voeding. Wanneer één van de twee het er niet goed op doet/ongelukkig van wordt, is dit niet de beste voeding!

  Een artikel om te vertellen dat ouders zich niet hoeven te schamen voor het geven van flesvoeding, maar een ondertoon van jewelste waarbij ouders die geen schuldgevoel hadden het nu wel krijgen.

 • Momoftwokids

  Eens, ook in dit artikel wordt het er nog een keer ingewreven. Ik wilde niets liever dan borstvoeding geven, maar had beide keren vrijwel geen melkproductie. Ik kolfde me een slag in de rondte voor enkele druppels melk. 8 keer per dag kolven, dag en nacht, naast dat je je kind moet aanleggen en vervolgens met een flesje moet voeden want je hebt bijna niks, is niet te doen.. En als dan steeds weer benoemd wordt dat borstvoeding het beste is, is dat niet fijn.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50