Jonge vrouw (30) laat zich steriliseren en krijgt stortvloed aan kritiek

Jonge vrouw (30) laat zich steriliseren en krijgt stortvloed aan kritiek

Sommige vrouwen zijn er echt heel zeker van: zij willen nooit kinderen. De Britse Holly Brockwell, 30, was er een van. Vorige week liet ze zich daarom steriliseren, maar dat leverde haar een storm van kritiek op.

Lees ook:
​Emily heeft geen kinderwens 'ik wil me laten steriliseren'


Nee, no, non, never: dit was het antwoord van Holly Brockwell op de vraag of ze kinderen wilde. Dat ze geen kinderwens had was ook niet iets van de laatste jaren: al haar hele leven wist Holly dat ze geen gezin wilde stichten. Op haar 26ste besloot ze dat ze niet langer de pil wilde slikken of aan andere anti-conceptiemiddelen met hormonen wilde doen, omdat ze zich er ziek door voelde. Het condoom vond ze daarnaast niet betrouwbaar genoeg. Omdat ze er toch zeker van wilde zijn nooit zwanger te worden, nam Holly de beslissing zich te laten steriliseren. Maar iets willen en het krijgen, zo ondervond ze aan den lijve, zijn twee verschillende dingen.

Weerstand van medici

Vier jaar duurde het voordat Holly iemand bereid vond haar te steriliseren. Vele artsen vonden haar namelijk te jong voor zo’n definitieve operatie. Ze kreeg dan ook te horen dat haar vriend, toen 24, beter een vasectomie kon ondergaan, want die ingreep is nog omkeerbaar. Toch fijn, mocht ze later alsnog kinderen willen, was het idee. Toch liet Holly het er ondanks de negatieve adviezen niet bij zitten: “Ik werd genegeerd, lastig gevallen en beoordeeld, maar ik gaf nooit op. Op mijn 26ste had ik legaal gezien al 10 jaar een kind op de wereld mogen zetten. Waarom zou ik dan 10 jaar later niet een even permanente beslissing over mijn lichaam mogen nemen?” 

In mei 2016 was dan het moment eindelijk daar: Holly onderging, na hiervoor toestemming te hebben gekregen, een sterilisatie. “Vanaf vandaag weet ik zeker dat ik geen kinderen zal krijgen”, vertelde ze ‘euforisch’ aan Britse media. “Misschien is dit een vreemd iets om blij mee te zijn, maar ik heb hier vier jaar voor gevochten.”


Holly voor het ziekenhuis waar ze de sterilisatie onderging. 


Kritiek van iedereen

Niet iedereen was zo blij met Holly’s beslissing als Holly zelf. Sterker nog: haar keuze om zich zo jong te laten steriliseren, zorgde voor een stortvloed aan kritiek, vertelt ze aan DailyMail. Zo werd ze ‘ongevoelig’ genoemd, omdat er ook mensen zijn die geen kinderen kúnnen krijgen. Ook zou ze egoïstisch zijn, omdat ze haar ouders de kans ontneemt opa en oma te worden. “Je hebt een geschenk weggegooid waar veel mensen om smeken”, was er onder meer in de Britse media te lezen. Tot slot vonden mensen het belachelijk dat de overheid Holly’s ingreep had betaald, een opvatting die Holly weer niet begrijpt: de overheid betaalde immers ook haar pil, waarmee ze eveneens voorkwam zwanger te worden. De kritiek die Holly kreeg was uiteindelijk zo grof, dat ze tijdelijk haar Twitter-account offline haalde.

Mijn lijf, mijn beslissing

Hoewel Holly op nogal jonge leeftijd is gesteriliseerd, snapt ze de ophef erover niet zo: “Ik begrijp de bezorgdheid, maar deze onwil om mij beslissingen te laten nemen over mijn eigen lichaam, is deel van een groter debat: waarom hebben patiënten zo weinig te zeggen over hun eigen lichaam? Dit is zeker zo als het om vrouwen gaat: onze lichamen en baarmoeders zijn al veel te lang als publiekelijke eigendommen beschouwd.”

Naast tegengeluiden, krijgt Holly ook veel steun voor haar mening over sterilisatie bij jonge vrouwen. Zo startte een vriendin van haar de campagne #MyPillStory, waarbij vrouwen online vertellen over hun slechte ervaringen met de pil. Sommigen zouden er bijvoorbeeld enorm moe, emotioneel en zelfs depressief van worden. Daarom zouden ze zich eigenlijk willen laten steriliseren, maar omdat hier zo’n taboe op rust, zien ze geen andere uitweg dan doorslikken. Kwalijk, vindt, Holly: “Laat iedereen het voor zichzelf beslissen.” Of, zoals ze op haar Twitter duidelijk heeft staan: “Het. Is. Mijn. Lichaam.”

Wat vind jij? Heeft Holly een punt, of is de kritiek van de medici en maatschappij terecht?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons dan op Facebook en volg ons op Twitter!

Beeld: Twitter.com/holly, DailyMail

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (25) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50