'Jij snapt er ook niks van!'

  • in Opvoeding
  • 0
  • 1239
  • 06/03/2023

Denk je als moeder een motiverend antwoord aan je kind te geven, krijg je een ‘Jij snapt er ook niks van’ naar je hoofd geslingerd! Huh? Waar komt dat nou weer vandaan? Opvoedcoach Annelies legt het uit. 

Je kind was lekker aan het kleuren en nog geen tien tellen later, flipt ie de pan uit, liggen de stiften in de hoek van de kamer en roept hij: “Ik kan er niks van! Deze tekening is lelijk!” 

Je bekijkt de tekening en zegt: “Nou, ik vind hem hartstikke mooi. Moet je eens kijken hoe netjes je hier gekleurd hebt. En dat je hier over het lijntje heengegaan bent? Dat geeft toch niet. Daar zie je bijna niks van joh.” 

Je bent eigenlijk best trots op jezelf. Een keurige, geduldige reactie om je kind te motiveren en om hem te leren dat fouten maken helemaal niet erg is. Schouderklopje voor jezelf. Kan hij weer fijn verder kleuren. 

Maar huh? Wat gebeurt er nou? 

In plaats van dat hij lekker verder kleurt, gebeurt er iets heel anders. Hij stampt naar boven, geeft onderweg zijn broertje een duw en roept naar jou: “Jij snapt er ook niks van!” Zomaar... Uit het niets. 

En je denkt: “Schiet mij maar in de pudding - Ik snap er inderdaad geen bal van.” Want hoe goedbedoeld je opmerkingen ook waren, ze werken helaas heel erg averechts.

Hoe komt het dat je opmerkingen vaak zo averechts werken? 

Weet je hoe dat komt? Omdat dat niet is wat je kind op dat moment wil horen. Misschien wel wat hij zou moeten leren, dat wel. Maar dat is NIET wat hij op dat moment nodig heeft.    

Weet je, we benaderen de dingen vaak vanuit ONS standpunt.  Wij zien bepaald gedrag en zien dat dat buiten proportie is. Dat het eigenlijk nergens op slaat. Maar als je vanuit je eigen standpunt handelt, bereik je je kind niet. Het is letterlijk te hoog gegrepen. Je kind kan er niet bij en kan er dus ook niets mee. 

Het enige wat je daarmee bereikt is dat je hem alleen maar bozer maakt. Daarom is het zó belangrijk om je te verplaatsen in je kind, zodat je echt gaat snappen welke reacties nou wel helpen en welke reacties juist totaal niet.

Gratis e-book

In mijn gratis e-book ‘Ontdek hoe jouw kind de wereld ervaart’ kom je erachter hoe het toch komt dat je altijd precies het verkeerde tegen je kind lijkt te zeggen en wat je dan wel kan doen om te reageren op een manier die helpt. 

>> Download het e-book gratis

Lees ook:

Opvoedcoach Annelies: 'Stop maar met opvoeden'
13 parenting fails die we allemaal weleens gemaakt hebben

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Mijn naam is Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching en ik leer ouders van jonge kinderen hoe ze Realistisch kunnen Opvoeden.

Want je kunt liefdevol opvoeden, zónder te pamperen. En je kunt duidelijk zijn, zónder autoritair te zijn.

Misschien heb je mijn naam wel eens voorbij zien komen in de krant, want ik word regelmatig geïnterviewd door diverse landelijke media, zoals bijvoorbeeld NU.nl, het RTL Nieuws en dagblad Trouw. Inmiddels heb ik al meer dan 10.000 ouders geholpen met mijn methode Realistisch Opvoeden.

Naast opvoedcoach ben ik zelf moeder van 4 jongens (11, 9, 6 en 3) en ik weet dus als geen ander dat de theorie iets heel anders is dan de praktijk.

Volg mij op Instagram (@wow_opvoedcoaching), want daar deel ik iedere dag tips om het opvoeden leuker en makkelijker te maken of neem een kijkje op mijn website www.wowopvoedcoaching.nl

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50