Is (te veel) schermtijd slecht voor je baby? 

Is (te veel) schermtijd slecht voor je baby? 
  • in Baby
  • 1
  • 714
  • 07/02/2024

Tegenwoordig zijn schermen niet weg te denken in de opvoeding. Al is het om even je kind af te leiden om snel iets te doen, je wilt wat me-time, noem maar op. Het is makkelijk en handig voor jezelf, maar is het ook goed voor je baby? Want wat is het effect van (te veel) schermtijd voor je baby?

Uit onderzoek blijkt dat een op de vier ouders met een baby van negen maanden tot een jaar toegeeft dat hun kind minstens twee uur per dag naar een beeldscherm kijkt. Deze schermtijd gaat vaak ook gepaard met stilzitten. Te veel schermtijd en te weinig beweging op jonge leeftijd kunnen de slaap- en taalontwikkeling negatief beïnvloeden. Ook is er kans op overgewicht en bijziendheid, meldt de NOS.

Effect te veel schermtijd bij twaalf maanden

Volgens onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift Jama Pediatricts blijkt dat bij baby’s van twaalf maanden die televisie of video’s keken de kans twee keer zo groot is dat ze moeite hebben met het verwerken van gevoelige informatie, vergeleken met leeftijdsgenoten. 

Effect te veel schermtijd bij baby's van achttien maanden

Kinderen van achttien maanden die vaak aan een scherm worden blootgesteld hebben ook moeite met het verwerken van gevoelige informatie. Ook zijn ze eerder geneigd om informatie die via de zintuigen moeten worden verwerkt, te vermijden.

Effect te veel schermtijd bij kinderen van 24 maanden

Tegen 24 maanden zagen de onderzoekers dat een langere schermtijd verband hield met het zoeken naar sensatie, zintuigelijke gevoeligheid en het vermijden van prikkels die via zintuigen moeten worden verwerkt.

Vermijden schermtijd de oplossing? 

Omdat het onderzoek tien jaar heeft geduurd en er in die tijd veel is veranderd, is het nodig om verder onderzoek te doen. Wel zijn de wetenschappers tot de conclusie gekomen dat het vermijden van schermtijd niet de oplossing is en dat het gewoon niet praktisch is voor ouders. Zo adviseert een van de onderzoekers om zo veel mogelijk met je kind te praten en het gebruik van het scherm wel te matigen. 

Hoelang zit jouw baby achter het scherm? 

Lees ook:

Veel schermtijd voor peuter van invloed op latere ontwikkeling
Is televisie kijken echt zo slecht voor je kind?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Chudo

    Kan me niet voorstellen dat een baby van 9 of 12 maanden 2 uur lang het geduld heeft om tv te kijken!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50