Is je kind verveeld? Dit zeggen experts

Is je kind verveeld? Dit zeggen experts

Voor ouders zijn er enkele momenten dat je met je handen in het haar staat. Een van deze momenten is als je kind zich verveelt en dit duidelijk laat merken door de jammeren. Deze expert heeft de perfecte uitleg voor jou als het weer zo ver is. 

Eenzaam 

Nikki Hurst, een pediatrische ergotherapeut die gespecialiseerd is in sociaal-emotionele vaardigheden bij ‘Embodied’, vertelde aan Yahoo waar die ‘verveling’ vandaan komt. “Het kind kan zich eenzaam voelen en zou graag een connectie willen voelen met zijn ouders. Het uiten van gevoelens van verveling is voor hen een van de manieren om interactie van anderen te krijgen.’’  

Angstig of hongerig 

Ze vervolgt met: “Als je kind zich angstig, moe of hongerig voelt, weet hij misschien niet hoe hij die gevoelens op de juiste manier moet uiten en doet het zich voor als een gevoel van verveling”, zegt ze, eraan toevoegend dat ze dat vooral zou kunnen doen als het een bewezen manier is voor het kind om ontvangen te worden. Zo krijgen de aandacht en steun die ze nodig hebben. 

Communiceren 

‘‘Jongere kinderen kunnen rusteloos en zenuwachtig zijn, maar ook vaak huilen, omdat ze niet zeker weten hoe ze hun problemen en gevoelens moeten communiceren. Oudere kinderen zeggen misschien ook niet direct dat ze zich vervelen, maar je zou gedrag kunnen zien zoals ruzie maken met een broer of zus, of zich negatief gedragen om hun humeur en omgeving te veranderen.’’, voegt ze eraan toe. 

Back-up plan 

Het is altijd handig op een back-up plan te hebben als het weer zo ver is. Hier zijn dé tips die volgens ergotherapeut Hurst erg succesvol zijn. 

  • Maak een ‘activiteitenkaart of ‘vervelingspotje’. Ga bij de kinderen zitten en brainstorm over activiteiten die ze kunnen proberen als ze zich vervelen. Zo heb je altijd een optie om te spelen! 
  • Stel grenzen in, zodat ze hun eigen probleem voor een korte tijd kunnen oplossen: probeer tijdvakken te vinden waarin je kind iets kan doen tot de volgende activiteit. Hoelang deze activiteit duurt, kunnen jullie zelf beslissen. 
  • Modelleer nieuwsgierigheid, wat eenvoudige dingen kan zijn, zoals gras plukken tijdens een wandeling en stoppen om samen met hen te onderzoeken hoe het voelt en ruikt en wat er gebeurt als het uit elkaar wordt getrokken bijvoorbeeld. Zo leer je ze ook weer wat over de natuur. 

Wat doe jij met je kinderen als ze verveeld zijn? 

Lees ook

Waarom prop je de agenda van je kind helemaal vol?
Maak je niet druk, doet je newborn ook niet!

Bron: Yahoo.com

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Nog-even!

    Wat een eenzijdig verhaal... Door andere psychologen en pedagogen wordt juist beweerd dat verveling een voorstadium is, waarna er ruimte komt om de eigen creativiteit te ontplooien.... Daarvoor is het juist nodig dat ouders niet telkens de verveling van hun kind "oplossen"...

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50