Waarom prop je de agenda van je kind helemaal vol?

Waarom prop je de agenda van je kind helemaal vol?

Opvoedcoach Rosanne verbaast zich over ouders die de agenda van hun kinderen volproppen met allerlei activiteiten. Dat kan toch anders, is haar mening. "Kinderen moeten de wereld ontdekken zonder dat te veel voor ze wordt ingepland."

“En, waar zit jij dan op?” hoor ik de moeder naast me op het plein aan mijn zoontje vragen. Het lekkere ventje keek haar vragend aan: “Hij stónd daar gewoon toch?” De moeder draait zich naar mij: “Waar zit hij dan op? We zijn voor Martijn aan het kijken of hij ook niet naar pianoles kan. Hij zit nu op voetbal en zwemles maar eigenlijk vinden we muzikale vorming toch wel erg belangrijk.”

Op het moment dat mijn gezicht begon te beschimmelen, viel haar zoontje en was het gesprek voorbij... maar ehm, ik had mevrouw graag gezegd dat “mijn kind op school zit. En op zwemles. En dat lijkt me méér dan genoeg!” Het is namelijk een kleuter.

Lees ook Tilda's vorige artikel:
5 dingen die elke net bevallen moeder vergeet

Drukke schema's

Ik verbaas me regelmatig over de drukke schema’s van de kinderen om me heen. Als ik zie wat er van die kids verwacht wordt, zou ik zelf al bijna gaan hyperventileren! Voetbal, hockey, judo, zwemmen, gitaarles, knutselclubjes, paardrijden, noem maar op!

Natuurlijk verschilt het ook per kind hoe het kind hiermee om gaat… maar als ik dan naar mijn eigen spruiten kijk denk ik: HOE DAN?! Het idee van jonge kinderen is toch dat ze veel spelen, ontdekken, rouwdouwen, huttenbouwen, met vriendjes belletje lellen, de meest bizarre dingen verzinnen en uitproberen? Of ben ik nu abuis? In mijn beleving hoor je op de basisschool, maar zeeeeker als je nog kleuter bent de wereld te ontdekken zonder dat er te veel voor je ingepland wordt.

Laat ze uitvinden wat ze echt tof vinden

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind sporten en andere activiteiten voor kinderen leuk. En zwemles is hier in ons waterlandje gewoon handig, maar kijk naar je eigen agenda: als je volwassen bent, word je vaak geleefd door je afspraken, dat wil je toch voor je kind nog niet? School moet, maar verder… laat ze lekker. Laat ze uitzoeken wat ze écht tof vinden om dat te gaan doen… maar beperk. Het allermeeste leert een kind namelijk nog steeds van het in de bosjes spelen, van plassen stampen, zandkastelen bouwen, samen buiten op het plein voetballen met de kinderen uit de buurt, van lekker vingerverven en knutselen, van samen met vriendinnetjes op hun kamer leuke plannen smeden. DAT is volgens mij wat er in een week van een kind hoort te zitten… niet 100 clubjes, sporten, muzieklessen, etc.

Overspannen kinderen

Er is al meer over geschreven door veel knappere koppen dan ik, maar echt, hoe eerder je begint met het volplannen van de week hoe eerder je overspannen kinderen kweekt. Hun hersenen maar ook hun lijfjes zijn hier nog helemaal niet aan toe. “Vrij als een kind”, laat ze dan ook alsjeblieft vrij zijn. Rotzooien, vervelen, rondhangen of lekker buiten rauzen met vriendjes.

En psssst, zeg nou zelf: zou je dat zelf niet stiekem ook willen? Ongestoord je heerlijk overgeven aan iets wat je het liefste doet zonder op de klok te hoeven kijken?

Probeer het eens.

Rosanne van der Laarse is moeder van twee heerlijke druktemakers en dus ervaringsdeskundige op het gebied van 'ouder zijn'. Ze weet hoe ongelofelijk lastig opvoeden kan zijn, zelfs als alles redelijk 'naar behoren' gaat. Ook weet ze door ruim 13 jaar ervaring in de Jeugdzorg dat dat nog maar het begin kan zijn, en dat veel ouders voor veel grotere uitdagingen staan.

In 2014 is ze gestart met haar praktijk De Kinder- en Opvoedcoach; waar ze coaching en training geeft aan kinderen, jongeren en ouders. Haar missie is haar bijdrage te leveren aan meer gelukkige gezinnen in dit land. Dat geluk zit vaak in de kleine dingen.

Reageer op dit artikel

reacties (11) Stuur een bedankje


 • china-dad

  Hier in Peking zijn massa's kinderen van 3, 4 jaar die 5 volle dagen in de kindergarten zijn, na school nog 1 of 2 activiteiten doen vanuit de school en in het weekend nog eens 2, 3 clubjes doen. Winkelcentra hebben vaak een kinderetage, daar vind je dingen als Engelse les, kunstzinnige vorming, Bouwen (opstap naar programmeren, elektronica), gym, dansen, enzovoorts. Ook kungfu en schaken behoort tot de mogelijkheden.

  Veel te druk? Ja. Mijn peuter heeft nog wat moeite met alleen 5 dagen kindergarten.

  Maar...

  Een stressvol leven heeft iedereen hier. Als je succes wil hebben ontkom je er niet aan, en iedereen hier wil succes. Prestaties op school zijn cruciaal want niet iedereen kan naar de universiteit, laat staan een goede. Dan kun je niet vroeg genoeg je kinderen zo slim mogelijk maken, en ze wennen vast aan het echte leven.

  Ja vreselijk he. Ik heb er ook moeite mee. Maar stel dat mijn peuter in China blijft, en ik rem haar en ze doet niet mee met deze heisa, zal dat later in haar nadeel werken? Ik durf het niet te zeggen.

  Mijn peuter kan hooguit op 1 les denk ik, want meer kan ze echt nog niet aan en onze portemonnee ook niet want clubjes zijn echt duur, meestal. Echt iets voor de nieuwe rijken hier en dat zijn er blijkbaar heel veel.

 • My little baby

  Mijn zoon van 5 geeft zelf aan dat school, bso en zwemmen al druk genoeg is! Ik wilde hem ook nog op een sportclub doen, maar dat wil hij dus zelf niet.

 • My little baby

  Mijn zoon van 5 geeft zelf aan dat school, bso en zwemmen al druk genoeg is! Ik wilde hem ook nog op een sportclub doen, maar dat wil hij dus zelf niet.

 • dvd1987

  Eens!

 • MontBlanc

  Ik ken ze ook; kinderen van 5 die naar zwemles, pianoles, turnen en de opvang gaan. En dan ook nog met vriendinnen spelen. Ik snap er niets van...

 • Mama-van-3-kindjes

  Mijn zoontje is net 5 en zit naast school alleen op zwemles. Het is wel een kind dat altijd weg wil en vanalles wil doen maar hij moet daar juist wat in afgeremd worden. Het liefste spreekt hij ook elke dag af maar dat trekt hij ook niet. Dus sporten nu nog even niet. Na de zomervakantie is hij ruim 5,5 en zit hij in groep 2. Dan mag hij een keer bij de scouting kijken en als hij dat wil mag hij er bij, zo niet dan ook echt geen must dan blijft het voorlopig gewoon bij zwemmen. Ze moeten idd al zo veel...

 • Schuurtje

  Ik ken ze helaas wel.ouders werken beiden fulltime en het kind is fulltime druk.scouting zwemles en nog meer dingen.straks wanneer mn dochtertje klaar is met zwemmen dan ga ik kijken of ze hier in de buurt iets van gym hebben.handstand op een veilige manier leren lijkt me voor haar wel handig.ons acrobaatje

 • LiebsteJHP

  Hier in de omgeving veel ouders die hun kinderen te veel laten doen vind ik, ik werk als logopedist en zie vaak overwerkte/overstreste kinderen in mijn praktijk. Mijn zoon van 4,5 jaar gaat naar school en op zaterdag een uurtje turnen, dat is alles en ook genoeg. Mijn dochter van 2,5 jaar gaat sinds kort naar school en dat is alles. Daar is ze al moe genoeg van. Vanaf september zal ze normaal mee gaan turnen met haar broer, daar kijkt ze al naar uit...en verder zullen ze nog een tijdje niets doen, misschien als ze een jaar of zeven zijn nog iets extra erbij.

 • Soccer-Mom

  Ik ken ze ook niet, die ouders die de agenda's van de kinderen helemaal vol proppen. Hier ook geen drukke agenda's. Ik kan daar zelf niet goed tegen dus leg ik dat mijn kinderen absoluut niet op. Ik heb zelfs zwemles met een andere sport niet eens gecombineerd (mede ook omdat dan de stok achter de deur weg zou halen). Mijn jongens voetballen en dat is al verdeeld over drie dagen in de week. Ik vind dat al meer dan genoeg.

 • Sharon

  Gelukkig zijn er maar weinig ouders die ik ken inclusief mijzelf die hun kids volproppen met agendagerichte dingen...misschien iets uit de eigen omgeving??

 • Meleinn

  Helemaal mee eens! Lekker thuis laten aanmodderen, heerlijk.

  Al snap ik het inplannen van dingen ook wel, ze gaan zich niet vervelen en kinderen hebben het gevoel ook ergens bij te horen.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50