‘Ik kan niet meeheer!’: toptips om de dag stressloos door te komen

‘Ik kan niet meeheer!’: toptips om de dag stressloos door te komen

Soms heb je het gevoel dat je wordt geleefd. Je man, je kinderen: iedereen lijkt tijd voor zichzelf vrij te kunnen maken en te kunnen ontspannen, terwijl jij alleen maar shit aan het regelen bent, voor iedereen aan het zorgen bent en minimaal drie keer per week in huilen uitbarst omdat je niet meer weet hoe je het allemaal moet doen. Dat moet anders kunnen!

En ja tuurlijk, soms moet je gewoon even bikkelen. Je bent moeder en dat betekent dat je het gewoon drukker hebt dan toen je nog geen kinderen had. Soms is het even erdoorheen moeten en hopen dat er snel rustigere tijden aanbreken. Maar als je heel eerlijk bent hè? Roep je dan soms ook die drukte en stress niet op je af? Of ga je er dan wellicht verkeerd mee om? Wij geven je wat tips.

Lees ook:
Weg met de stress: zo word je een super moeder!

Maak lijstjes

Soms is de helft van je stress het überhaupt onthouden wat je nog allemaal moet doen. Herkenbaar? Continu denk je bij jezelf: shit, ik moet nog naar de dierenarts met Tommie. Oh kak, vergeten om rijst te halen voor vanavond. Oh en nog even een verjaardagscadeautje voor Max halen. Schrijf op wat je nog allemaal moet doen, zodat je in ieder geval niks kunt vergeten. En weet je wat nog het fijnste is? Dat je dingen weg kunt strepen als je ze gedaan hebt. Zaaalig!

Vraag je bij elk ding af: is dit nu echt zo belangrijk?

Ik betrap mezelf er ook vaak op: ik wil per se iets gedaan hebben, waarvan mijn vriend dan bijvoorbeeld zegt: “Maar… zo belangrijk is dat toch niet?!” Want een keer sporten overslaan als je het druk hebt is echt geen wereldramp. Of als je eigenlijk wat shirtjes in de stad wilde kopen, maar er niet aan toekwam, dan doe je dat toch volgende week? Of als je geen puf meer hebt om je kind in bad te doen, kun je heus wel even een washandje over z'n toet halen voor een keer. Relativeer dus waar het kan! Je doet wat je kunt.

Delegeren kun je leren

Weet je wat het vaak is met mannen? Ze wíllen heus wel helpen in de opvoeding en verzorging van de kinderen en in het huishouden, maar wij vrouwen zijn vaak zó controlfreakerig en plannen en regelen alles zo ver vooruit, dat ze de kans niet eens krijgen. Voorkom dit – of corrigeer dit – door af te spreken dat bepaalde dingen in het huishouden zijn ‘projecten’ zijn. Maar zorg dan ook dat je je er zo min mogelijk mee bemoeit en niet elke keer zegt dat hij het verkeerd doet, want dan sta je gegarandeerd binnenkort weer zelf die plee te schrobben.

Maak keuzes en laat los

Je kunt niet alles tegelijk. Ik herhaal: je kunt niet alles tegelijk. Als je de vaatwasser aan het uitruimen bent, kun je geen boodschappen doen. Als je bij de kapper zit voor een opknapbeurt, kun je geen Belastingaangifte doen. Maak daarom keuzes en leg je hierbij neer. Multitask waar je kunt multitasken (in de kappersstoel kun je bijvoorbeeld wel op je smartphone even wat spullen online shoppen die je nodig hebt), en voor de rest accepteer gewoon dat het momenteel wat chaotischer in je huis is.

Plan ruimte in je agenda om te ontspannen

Ook al heb je het gevoel dat je helemaal geen tijd hebt om te ontspannen, je moet dit toch écht doen. Als je dit namelijk nooit doet, heb je een grotere kans op een burn-out waardoor je uiteindelijk vrijwel niks meer kunt en veel verder van huis bent. Zorg dus goed voor jezelf. Spreek bijvoorbeeld met je partner af wanneer jij bijvoorbeeld even alleen met vriendinnen van een welverdiende saunadag kunt genieten, en vraag of hij dan niet laveloos op de bank wil liggen met een zak chips, maar bijvoorbeeld even de boel stofzuigt of wat boodschappen doet. Hoef je dat ook niet meer te doen zodra je thuis bent, heerlijk toch?

Ga mediteren, doe aan yoga of mindfullness

Een drukke baan, kinderen, een partner, een sociaal leven, sporten: je wordt eigenlijk al gek als je dit leest. Of misschien zijn het nog niet eens de dingen die je moet dóen, maar het constante gemaal erover in je hoofd. Oftewel: je komt niet tot rust in die bovenkamer van je. Zodra jij met je hoofd op je IKEA-kussen ligt, ontspan je niet maar pieker je. Kijk eens op YouTube voor ontspannings- of mediteeroefeningen. Of kijk online naar een mindfullness- of yogacursus. Er zijn talloze mensen die hier enorm veel baat bij hebben, dus wie weet jij ook!

Probeer niet op alle fronten te pieken

Je kunt niet 389 ballen in de lucht houden. Je kunt niet én een toegewijde werknemer zijn die meer dan 40 uur werkt én een moeder die er altijd voor haar kind is. Vanaf het moment dat je moeder bent is het keuzes maken. In sommige periodes zul je vooral pieken als moeder, in andere periodes maak je meer tijd vrij voor je partner. Wellicht heb je minder tijd om je uiterlijk tiptop te houden sinds je mama bent en heb je de sportschool al in geen maanden van binnen gezien. Dat is oké, sterker nog: dat is volkomen menselijk, anders zouden er 35 uur in een dag moeten zitten. Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt (je carrière, je kind, je partner, je sociale leven?) en steek daar energie in. De rest kun je op een iets lager pitje zetten en wellicht in rustigere periodes weer oppakken.

Hoe zorg jij dat je de dag heelhuids overleeft zonder mental breakdowns?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50