Hoe vaak eet jij met je gezin aan tafel?
- Redactie
- in Lifestyle
- 7
- 2062
- 11/12/2018
Samen aan tafel ontbijten en alvast de dag met elkaar doornemen, of tijdens het avondeten elkaar vertellen wat er die dag allemaal is gebeurd. Het klinkt heel gezellig, maar komt minder voor dan je denkt.
Uit Belgische onderzoek blijkt vier op de tien ouders ’s avonds niet samen met hun kinderen aan tafel te eten. Ook het ontbijt wordt door gezinsleden vaak op verschillende tijdstippen genuttigd. Het onderzoek werd gedaan onder 800 ouders en 582 kinderen tussen de 8 en 16 jaar.
Lees ook:
Stap-voor-stap handleiding: hoe je je kind groente laat eten
Reden
Er wordt niet zo vaak met elkaar aan tafel gegeten omdat we zo’n drukke agenda hebben. Ouders laten weten dat ze het wel jammer vinden dat er zo weinig met elkaar aan tafel wordt gegeten. Maar liefst een op de drie kampt met schuldgevoelens.
Voordelen samen eten
Een ander onderzoek uit Canada liet zien dat het juist goed is voor de gezondheid van kinderen. Zo bleek dat als een kind vanaf jonge leeftijd samen met zijn ouders eet, hij later minder frisdrank consumeert. Maar er zitten meer voordelen aan als ouders met hun kind aan tafel eten. Zo leert een kind betere voedingsgewoontes aan en leren ze sociale regels. Ook wordt een kind minder agressief of tegendraads.
De ondervraagde kinderen laten weten dat ze het juist fijn vinden om aan tafel te zitten met hun ouders vanwege een luisterend oor. “Het is het uitgelezen moment om dingen te bespreken die andere onbesproken blijven omdat het een ongedwongen sfeer is”, zegt pedagoog Hans van Crombrugge.
Hoe vaak zit jij met je hele gezin aan tafel te eten?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (7) Stuur een bedankje