Zweedse kinderarts: ‘Leg nooit een deken over een kinderwagen tegen de zon’

Zweedse kinderarts: ‘Leg nooit een deken over een kinderwagen tegen de zon’

In een poging de zon of warmte zoveel mogelijk van een slapende baby weg te nemen, leggen ouders vaak een dekentje over de buggy of kinderwagen. Volgens de Zweedse kinderarts Svante Norgren kunnen we dat echter beter niet doen. "Het kan er extreem heet worden, vergelijkbaar met een thermoskan", aldus de kinderarts.

We moeten hier niet al te spastisch over doen, maar dit is nog eens een goede herinnering om voorzichtig te zijn. Het advies van de kinderarts bestaat al langer, maar circuleert met het warme weer opnieuw op internet. Svante Norgren vertelde aan de Zweedse krant Svenska Dagbladet dat het extreem heet kan worden in een kinderwagen die met een deken bedekt is.

Gevaarlijk
De krant nam de proef op de som, en inderdaad: het meette na een uur temperaturen tot wel 37° in een kinderwagen die afgedekt is tegen de zon of de hitte. "Het wordt al snel oncomfortabel en zelfs gevaarlijk voor het kind", vult Norgren nog aan. Ook de luchtcirculatie vermindert hierdoor en in extreme omstandigheden zou het kind zelfs kunnen stoppen met ademen volgens de Zweedse arts. 

De Amerikaanse kinderarts Dr. Wendy Sue Swason sluit zich deels aan bij het advies van de Zweedse arts, maar nuanceert lichtjes: "Laten we hier niet te gek over doen", zegt ze tegen Today. "Al honderden jaren leggen ouders op een veilige manier een deken over de kinderwagen om ze tegen de zon te beschermen. Wel moeten we er voorzichtig mee zijn, en dit is nog eens een goede herinnering."

Gezond verstand
Moraal van dit verhaal? Gebruik als ouder je gezond verstand. Zet de kinderwagen in de schaduw en controleer regelmatig of je kind het niet te warm heeft. Voor de luchtcirculatie kan een ventilator aan de kinderwagen op hete dagen een uitkomst zijn. Is het te warm om buiten te komen, dan blijf je op het heetste van de dag - tussen 11u en 17u - beter binnen.

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50