Hoe je als nieuwbakken ouder het gevecht tegen vermoeidheid aan kunt gaan

Hoe je als nieuwbakken ouder het gevecht tegen vermoeidheid aan kunt gaan

Kleine kinderen gaan je niet in de koude kleren zitten. Die gebroken nachten eisen hun tol. Je valt soms om van de slaap en toch moet je er zijn: voor je gezin, je partner, je werk… Hoe kun je als nieuwbakken ouder het gevecht tegen vermoeidheid aan gaan? Misschien heb je wat aan deze tips!

Je ogen voelen zwaar aan en je hebt moeite om er met je gedachten bij te zijn. Gebroken nachten vanwege je kinderen je zorgen voor een constante modus van oververmoeidheid. Hoe kun je de dag toch nog een beetje goed doorkomen?

Lees ook:
De vreemdste dingen die moeders doen door slaapgebrek

Probeer in een ritme te blijven

Natuurlijk, na een onrustige nacht is het héél verleidelijk om ongewassen in je pyjama of in een gemakkelijke legging of onesie rond te lopen of nog even te blijven liggen(als je niet naar werk moet), maar toch is het beter om een in soort ritme te blijven, zodat je lichaam het gevoel krijgt dat je echt een goede nachtrust hebt gehad. Dus doe de gordijnen open, rek je lekker uit, neem even snel een verkwikkende douche en drink een bak sterke koffie. Uit onderzoek is gebleken dat zonlicht, douchen en cafeïne je hersenen een seintje geven dat het tijd is om op te starten.

Slapen als je kind slaap

Dit kan soms lastig zijn: slapen als je kind slaapt. Zeker als je nog meer (kleine) kinderen hebt rondlopen die misschien niet allemaal hetzelfde slaapritme hebben. Maar als het kan, ga dan toch even zelf je ogen dicht doen. Ook al is het maar een kwartiertje. Je voelt je echt iets beter na zo’n powernap!

Frisse neus halen

Sleep jezelf naar buiten, want buitenlucht doet wonderen! Het is bewezen dat daglicht (vooral de zon) en beweging je helpen om wakker te blijven. Dus kind in de kinderwagen en maak even een ommetje.

Houd jezelf bezig

Volgens slaapexpert Richard Shane kun je door iets leuks te doen of door erover te praten jezelf stimuleren om wakker te blijven. Kun je je ogen niet openhouden, bel een vriendin op en klets even lekker bij. Of doe tijdens het voeden een spelletje op je telefoon.

Even afwisselen

In het weekend wilden mijn man en ik absoluut een keertje kunnen uitslapen: dus wisselden we elkaar af. De ene ochtend stond ik vroeg op en de andere ochtend hij. Ook door de week wisselden we elkaar af met ‘nachtdiensten’. Is natuurlijk wel handig om een partner te hebben. Ben je single? Spreek met familie of goede vriendinnen af om je baby voor een nachtje te laten logeren. Kun je toch heel even bijtanken.

Gewoon ontkennen!

Door te ontkennen dat je een onrustige nacht hebt gehad, en jezelf ervan te overtuigen dat je een goede nachtrust hebt gehad, kun je je brein een beetje voor de gek houden. Uit talrijke onderzoeken blijkt dat ‘placebo-slaap’, waarbij je jezelf wijs maakt dat je goed hebt geslapen, terwijl dat eigenlijk niet waar is, ervoor kan zorgen dat je net zo goed functioneert als na een goede nachtrust. Als je constant zegt dat je zo moe bent, dan voel je je ook echt moe.

Het gaat voorbij

Als je middenin die slapeloze nachten zit dan denk je ‘wanneer komt hier in hemelsnaam een eind aan?!’. Gelukkig zijn die gebroken nachten maar tijdelijk. Het duurt een aantal jaar, maar het wordt echt beter! Je kunt het je zelfs moeilijk voorstellen dat ooit jij degene bent die je kind wakker moet maken omdat het al midden op de dag is. Die tijd komt ook nog!

Bron: HuffingtonPost

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal was hoofdredacteur BabyBytes a.i. tijdens het zwangerschapsverlof van Laura.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar freelance redactiewerkzaamheden is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • LiLBoY

    Mediteren, teveel prikkels (tv internet etc etc )vermeiden vooral s avonds..gezond eten, en rusten als t kan en geen tijd verspillen aan nutteloze dingen. efficiënt met de tijd omgaan is zeker een hulp middel. En als laatste gewoon accepteren en door gaan, sterkte ermee!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

1 leden zijn nu online
Aanmelden