Helpt bevallen met een VR-bril tegen de pijn? 

Helpt bevallen met een VR-bril tegen de pijn? 

Virtual reality wordt al lang gebruikt voor games en entertainment. De laatste jaren is het ook erg populair geworden om als hulpmiddel te gebruiken bij bijvoorbeeld productontwikkeling, psychische behandelingen, sociale contacten of werkmeetings. Nu is er ook Virtual reality tegen pijnbestrijding bij een bevalling. Wordt de VR-bril onze nieuwe bevallingsmedicatie?  

Virtual reality oftewel, VR is een bril die je op zet. Er wordt dan een realistische wereld geschetst waarin jij je bevindt. Als je de bril op hebt, kan je 360 graden beeld zien. Doordat je deze bril op hebt zit je middenin een andere wereld waar jij je op kunt focussen.  

  

Minder pijn met VR-bril 

Bij bevallingen worden de VR-brillen gebruikt om de vrouw te helpen de pijn te doorstaan. Het zorgt voor afleiding maar de bril biedt ook steun. Sommige vrouwen geven aan de pijn bij de bevalling helemaal niet meer te voelen bij gebruik van de VR-bril maar, over het algemeen is de pijnscore een aantal punten lager dan gemiddeld.  

 
Virtuele omgeving 

Als je de bril op hebt zit je in een virtuele wereld met een mooie omgeving bij het strand. Je ziet tijdens de bevalling een rustgevende zee en je hoort kalme muziek. Ook is er een stem beschikbaar die je kan helpen bij het bepalen van de juiste ademhaling. Daarnaast geeft deze stem positieve feedback waardoor jij een fijnere ervaring krijgt. Er zijn verschillende mogelijkheden die de VR-bril kan bieden. Hij is namelijk afgestemd op de verschillende stadia van de bevalling. 

  

Bijwerkingen 

De VR-bril bij een bevalling zorgt voor een pijnstilling die geen bijwerkingen heeft voor zowel de moeder als kind. Je hoeft alleen de bril op te zetten en te kijken en luisteren naar je omgeving. Nu worden er door veel vrouwen medische pijnstilling gebruikt bij een bevalling. De meest voorkomende is een ruggenprik en een infuus met remifentanil. Deze pijnstilling kunnen altijd bijwerkingen hebben als bijvoorbeeld koorts.   

 
Toekomst 

Er zijn al tien zieken huizen die deze VR-brillen gebruiken voor bij de bevalling. Ook meerdere verloskundige praktijken stellen deze VR-brillen tot hun beschikking. De aankomende tijd willen ze de software van de virtuele wereld optimaliseren en de VR-brillen ook voor thuisbevallingen inzetten.  

 

Is de VR-bril iets voor jouw bevalling? 

Lees ook:

Wel of geen pijnbestrijding bij jou bevalling? Online keuzehulp geeft advies
Omgaan met de pijn tijdens de bevalling: tips!

Bron: ICThealth

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50