Help! Mijn baby heeft last van luieruitslag: wat kan ik doen?

Help! Mijn baby heeft last van luieruitslag: wat kan ik doen?
  • in Baby
  • 1
  • 566
  • 16/02/2024

Rode en schrale billetjes bij de baby kan komen door luieruitslag. Een pijnlijke kwaal die veel baby’tjes krijgen. Luieruitslag is gelukkig makkelijk te verhelpen. Hoe je dat doet lees je hieronder!

Wat is luieruitslag?

Baby’tjes die luiers dragen, kunnen last krijgen van luieruitslag. De huid van de baby kan een beetje kapot gaan door het schuren van de luier tegen de huid. Hier kunnen rode en pijnlijke plekken ontstaan op de huid van de baby. Luieruitslag kan op de billetjes zitten, maar bijvoorbeeld ook in de liezen, bovenbeentjes of schaamstreek van de baby.

Oorzaken van luieruitslag

De oorzaak van luieruitslag kan te maken hebben met het zacht worden van de huid door ontlasting en plas in de luier. Door de warme en vochtige luier kan de huid makkelijker stuk gaan als dit te lang in aanraking is met plas of poep. De zachte huid schuurt tegen de luier aan wat luieruitslag veroorzaakt. Als het baby’tje diarree heeft, kan dit de luieruitslag nog meer verergeren. De billetjes wrijven zo nog meer tegen de luier aan. Een tweede oorzaak van luieruitslag kan een schimmel zijn. Normaalgesproken kunnen schimmels op de huid geen kwaad, alleen als de huid al kwetsbaar en zacht is, kan de schimmel in de huid komen. Dit zorgt ook voor luieruitslag.

Kan luieruitslag kwaad?

Gelukkig kan luieruitslag geen kwaad voor de baby. Wel doet het zeer doordat de schrale huid langs de luier wrijft. Ook als de ontlasting of urine in aanraking komt met de schrale plekken kan dit een pijnlijk gevoel geven. De baby zou dus veel kunnen huilen door de pijn.

Wat te doen bij luieruitslag?

Er zijn een enkele tips die helpen om luieruitslag te voorkomen of te helpen genezen:

  • Probeer zo vaak mogelijk je baby te verschonen. Zo zijn de billen zo min mogelijk in contact met plas of poep wat luieruitslag kan voorkomen.
  • Gebruik babyolie op een billendoekje als de poep moeilijk van de huid afkomt. Zo voorkom je dat je hard wrijft over de billen.
  • Vermijdt schoonmaakdoekjes met parfum. Parfum beschadigt namelijk de huid van de baby.
  • Gebruik lauw water om te verschonen
  • Laat je baby ook even met blote billen liggen. Zo schuurt de luier niet telkens tegen de billen.
  • Smeer de billen met zinkzalf of zinkolie in. Dit is gewoon te verkrijgen bij de apotheek zonder recept of bij de drogist.

Wanneer naar de huisarts gaan?

Als de luieruitslag erger wordt en de baby pijn blijft hebben, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan kijken of de luieruitslag veroorzaakt is door een schimmel. Als dat het geval is, hebben ze hier een crème voor die de schimmels tegengaat.

Heeft jouw kleine last gehad van luieruitslag?

Lees ook:

Een luier verschonen: hoe doe je dat? 
Wasbare of wegwerpluier? wat gebruik jij voor je baby?

Bron: Apotheek.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Marr550

    Misschien helemaal geen billendoekjes gebruiken want je wrijft alle bacterien erin. Gewoon met de kont onder de kraan.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50