Een luier verschonen: hoe doe je dat?

Een luier verschonen: hoe doe je dat?
 • in Baby
 • 3
 • 1146
 • 06/12/2022

Een luier verschonen klinkt simpel, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je je baby een schone luier omdoet. Met dit stappenplan komt het goed.

Als je kleine is geboren dan kun je het misschien een beetje eng vinden om zijn luier te verschonen. Natuurlijk is het fijn als een verpleegkundige of de kraamverzorgster dit in het begin doet, maar op gegeven moment moet je het toch echt zelf doen. Met dit stappenplan word je een ware expert!

1. Bereid je goed voor

Zorg dat je alles wat je nodig hebt bij de hand hebt: een schone luier, natte doekjes, luierzalf en een verschoningskussen. Het is handig om alles bij de hand te hebben zodat je je baby niet alleen hoeft te laten of uit het oog hoeft te verliezen als je toch nog iets moet pakken wat je vergeten bent.

2. Schoonmaken

Maak de vieze luier los en vouw hem dicht, maar trek hem nog niet weg. Maak eerst alles schoon met billendoekjes. Let erop dat je bij een meisje van boven naar beneden schoonmaakt om te voorkomen dat de urineweg wordt geïnfecteerd.

3. Schone luier

Houd de beentjes van je baby in een hand vast en houd ze omhoog om de vieze luier onder de billetjes vandaan te trekken. Zorg dat je niet te hard aan de beentjes trekt, want dat is niet goed voor de heupen van de baby. Vouw de vieze luier dicht en schuif de schone onder de billen van de baby. Zorg dat de kant met de plaktrips aan de kant van de billen zit.

4. Schoon!

Plak de luier aan de voorkant dicht en zorg dat de roesjes bij de benen goed naar buiten zijn gehaald anders is de kans op doorlekken groot. En plak de strips niet te strak dicht; er moet een vinger tussen de buik en de luier kunnen zitten.

Et voilá: je baby is schoon.

Video

Zie je het liever in beeld? Bekijk dan onderstaande video:

Lees ook:

Hoe was je katoenen luiers?
Je baby laten opgroeien zonder luier? Het kan!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


 • Kloddervos

  Ahh dit is top. Na 2 kinderen weet ik nu toch ein-de-lijk hoe ik een luier moet verschonen hoor. Ik liep al jaren te prutsen!

 • Mijndraakjes

  Ah, dankje! Ik dacht al... waar moet ik nou leren om een luier te verschonen. Niemand die het me kon voordoen, de kraamverzorgende had het ook nog nooit gedaan. Zo fijn dat dit er nu is

 • Baby323

  Is dit serieus een artikel? 馃馃き

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50