Wasbare of wegwerpluier? Wat gebruik jij voor je baby?

Wasbare of wegwerpluier? Wat gebruik jij voor je baby?

Van de week was in het nieuws: het einde van de luiervervuiling is in zicht, omdat er binnenkort een innovatieve recyclemethode van start gaat. Want hallo zeg: wat gebruiken we veel wegwerpluiers! Dat kost een hoop geld! Misschien dat je daarom liever voor een goedkope wasbare luier kiest?

 Wist je dat er per jaar 1 miljard volle luiers worden verzameld? Het gaat niet alleen om babyluiers, maar ook om incontinentiemateriaal van ouderen. Maar goed, baby’s dragen een enorm hoop volle luiers bij.

Lees ook:
Je baby laten opgroeien zonder luier? Het kan!

Wegwerpluier vs wasbare luier

Het is ook zo lekker makkelijk, zo’n wegwerpluier, vooral als er sprake is van slappe poep. Had er niet aan moeten denken om die uit te wassen. Maar wasbare luiers zijn natuurlijk wel heel erg goedkoop, want als ik bedenk hoeveel geld ik aan luiers heb uitgegeven…

Jouw mening

Ik ben heel benieuwd hoe jullie over luiers denken: heb jij bewust gekozen voor wasbare luiers of ben je een groot voorstander van wegwerpluiers? Laat jouw mening weten en reageer onderaan dit artikel, via Facebook of mail naar chantal@babybytes.nl o.v.v. Luiers.

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (15) Stuur een bedankje


 • ~mie~

  Al jaren wasbaar! Uit ecologische overtuiging. Enkel op vakantie vanaf het tweede kind hebben we wegwerp gebruikt, omdat we anders een extra koffer nodig hebben.

 • Assiral

  Gewoon lekker wegwerp.

 • Myrtheflower

  Ik ga maandag beginnen met wasbaar! Poging nr twee! Ik heb er zin in.

 • MamaJL

  Ik vind wasbare luiers inmiddels net zo gemakkelijk als wegwerpluiers. Gebruik dan wel een AIO-systeem. Zet een luieremmer neer met een scheutje groene zeep erin. Alle plasluiers erin en bij een poepluier direct de wasmachine aan. Werkt super goed. Binnenkort voor de vierde. Tot nu toe alle kinderen voor de 2,5 jaar zindelijk. Wat me dat inmiddels aan luier-kosten bespaard heeft!

 • Sito

  Ik heb de ouderwetse luiers gebruikt die ik zelf tot een vlieger vouwde. Een inleg velletje erin dat kon ook gewassen als er alleen maar in was geplast.

  Strikslip erom heen en klaar is Kees.

  Het was wel heel veel keren per dag verschonen maar dat vond ik niet erg.

  De luiers werden dan eerst gespoeld in een teil en daarna gewassen en buiten gedroogd. Zo mooi al die witte luiers aan de lijn.

  Ik moet er wel bij vertellen dat ik niet buitenshuis werkte en de kinderen waren ruim voor hun tweede verjaardag zindelijk.

 • CelineG

  Wij gebruiken wegwerp. Vooral omdat mijn man ertegen was. Aan de andere kant heb ik me toch altijd wel afgevraagd hoeveel wasbare luiers daadwerkelijk schelen... Deze hebben toch ook een inlegstukje dat je weg gooit? En de extra was is nu ook niet echt super voor het milieu. Heeft iemand weet van een echt uitgebreid onderzoek die de voor en nadelen en ecologische voetafdruk vergelijkt van beide?

 • Deniesjeee

  https://www.consumentenbond.nl/verzorging-van-je-kind/wasbare-luiers-of-wegwerpluiers#no1

 • RiannevE

  Je kan op de wasbareluierwereld zien hoe en wat over wasbare luiers en de ecologische voetafdruk. Wij hebben gewone luiers zonder wegwerpvel erin. Die gingen aan de kont van onze dochter plakken en maakte alleen dus maar meer vies. De kosten en milieuvriendelijkheid van het wassen wegen niet op tegen de wegwerpluiers. Ik was 1x per week extra met 1 kind kn de luiers. Goede eclogische wasmachine en geen droger. Ik zweer inmiddels echt bij wasbaar!

 • Momiji

  Zoveel mogelijk wasbaar altijd geprobeerd, maar stiekem toch ook veel wegwerp gebruikt.

  Nu bij de nieuwe baby ga ik het nog een keer proberen, maar dan nóg iets beter ;-) • Fixiebliss

  Wasbaar en heel tevreden. De was gaat mee met de rest. Geen probleem mee.

 • CelineG

  Wegwerp. Ik wilde opzich de wasbaar wel proberen maar mijn man is er totaal tegen :)

 • Dromenvanger1987

  Wegwerp. Nu al amper tijd voor de was

 • paprikaplantje

  Wasbaar, wasbaar en nog eens wasbaar! Je hoeft ze niet eens uit te spoelen.... Alleen de echte drollen vis ik er uit

 • MrsM

  Ik ben ook van plan om wasbare te gzan gebruiken. Welk merk gebruik jij? Ik ben aan het rondvragen in mijn omgeving welke nu de beste en gebruiksvriendelijkste zijn maar niet veel mensen gebruiken wasbare. 😔

 • paprikaplantje

  Ik heb een hele set 2ehands totsbots easyfit voor overdag, en het 2delige systeem (totsbots bamboozle met overbroekje en inlegger) voor in de nacht. Ik experimenteer nu ook met basisbroekjes van popolini ( met overbroekje) omdat ons dochtertje al wat groter wordt en uit de maat 1 van bamboozle is gegroeid. Om heel eerlijk te zijn gebruik ik ook gewoon hydrofieldoeken met een inlegger en overbroekje als de andere luiers op zijn. Werkt even goed :D

  Logistiek gezien vind ik het heel erg meevallen ( ja 2 werkende ouders hier) qua wassen en drogen. Vind zelf de voordelen enorm opwegen tegen de nadelen.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

8 leden zijn nu online
Aanmelden