Help, ik geen tijd meer voor mezelf! Mijn man wel...

Help, ik geen tijd meer voor mezelf! Mijn man wel...

Mijn kleintje is nu bijna vier maanden. Mijn kraamtijd zit erop en ik ben weer volledig aan het werk. Langzaam zakt de roze wolk onder me vandaan en komt het gehaast en het structurele tijdsgebrek weer om de hoek kijken.

Weg bubbel, weg middagslaapjes. In de weekenden klap ik weer regelmatig mijn laptop open omdat ik anders mijn deadlines niet haal. Ik wil om de dag sporten, maar dat lukt me niet meer. Ik vind het heerlijk om de krant te lezen, maar die belandt steevast bij het oud papier. Ik wil graag naar het theater, het café of uit eten, maar met al dat gedoe met die kolf laat ik het toch vaak zitten.

Lees ook:
Als je partner niet meehelpt bij de verzorging van de kinderen

De strijd om tijd 

Ook de ouderwetse strijd om de tijd met mijn partner is weer begonnen. 'Jij bent vanochtend al gaan voetballen, dus ik mag vanavond naar yoga-les'. Maar op de een of andere manier, gaat mijn vriend altijd voetballen maar mis ik 80% van mijn voorgenomen yoga-lesjes. Ook moet ik vechten voor mijn ruimte om te werken, terwijl hij vrolijk de deur achter zich dichttrekt om een week naar het buitenland te gaan voor zijn werk. Waar gaat het mis? 

I want mama

OK natuurlijk, ík geef borstvoeding, dat kan hij niet doen. De baby is ook stukken meer op mij gericht dan op hem. Als ik 's avonds niet thuis ben, dan krijst hij de hele boel bij elkaar. Het is dus vaak handiger als ik hem in bed leg. Ik vind het ook leuk om te doen, dus wat maakt het uit zou je zeggen. Maar ergens gaat de schoen toch wringen.

Op de weegschaal? 

Het voelt alsof - wanneer het gaat om de verzorging van de kinderen en de organisatie in het huis - het zwaartepunt vrijwel altijd bij de vrouw ligt. Met een kleine baby slaat de weegschaal behoorlijk door. Maar oh, wat is dat vermoeiend om alles te gaan wegen. Daar wil ik niet heen, want de frustratie om een disbalans is zwaarder om mee te dealen, dan een stapje extra zetten. 

Working mom 

Hebben we in heel die strijd vanuit het feminisme niet een afslag gemist? We zijn meer gaan verdienen en werken, maar in de verdeling van de huishoudelijke taken hebben geen evenredig deel overgedragen aan onze mannen. Tenminste, ik hoor van veel vrouwen dat ze hier tegenaan lopen. Nu mijn zwangerschapshormonen me wat minder 'moeder de vrouw' laten voelen, verander ik zo nu en dan in een mopperende haatsmurf. 

Het is jouw schuld, of toch niet?

Nu kan ik natuurlijk mijn vriend overal de schuld van geven. Maar is dat wel eerlijk? Hij houdt me niet tegen en hij doet zijn best. Maar het lukt me gewoon simpelweg niet om die deur achter me dicht te trekken. En hem lukt dat dus wel. Wil ik momenteel eigenlijk wel zo graag naar het theater, uit eten, de yoga en ook nog naar dat werkoverleg? Dan moet ik alles zo efficiënt plannen, dat is ook zo sfeerverlagend. Of is het handiger om de strijd op te geven en gewoon eventjes een zelfvoldane huismuts te zijn? 

Ervaren jullie deze strijd ook en hoe gaan jullie ermee om? 

Ik ben Joke en ik ben newborn- en gezinsfotograaf bij Precious People Media. Ik vind het belangrijk dat een fotoshoot bij mij niet alleen hele mooi foto’s oplevert, maar ook een bijzonder fijne ervaring is. Het helpt daarbij enorm dat ik zelf moeder ben van drie kleine kinderen (4,2 en bijna 1). 

Reageer op dit artikel

reacties (9) Stuur een bedankje


 • beamke

  Nu ben ik dan geen 'working mom', maar ook ervaar ik het toch wel zo hoor. Ik ben er 24/7 en doe alles thuis. Als ik eens weg ben (wat overigens zelden gebeurd), dan zegt mijn man dat hij op moet passen. Maar als ik thuis ben is het niet oppassen... Een oppas huur je in toch? Ik hoef mijn man toch niet in te huren om op te passen mag ik hopen? Dat kwartje lijkt niet te vallen. Als hij nog even snel iets wil halen bij de winkel vraagt hij niet of ik even op de kinderen kan passen, maar gaat gewoon. Uiteraard zegt hij nog wel even gedag, maar hij gaat er standaard van uit dat het wel goed is. Andersom volgt er een diepe zucht.... Ja, de weegschaal is hier uit balans. En dat is waarschijnlijk zo gegroeid. Als de kinderen ouder en zelfredzamer zijn verwacht ik dat de balans wel weer komt. Tenminste... dat hoop ik... Voor nu is het toch onmogelijk om nog te veranderen.

 • Sharon

  Hier geldt als je tijd wil moet je die samen in plannen. Communicatie blijft mijn inziens hierin een groot goed. (Dit geldt voornamelijk als je samen bent, want alleenstaanden zullen het toch anders regelen dan iemand met een partner).

 • Mama-van-meisje

  Herkenbaar in de zin dat het huishouden niet doordraaid. Mag lief laat me met liefde een dagje voor mijzelf pakken maar dan ben ik gelijk 3 wasmachines en 2 vaatwassers achter, zijn er geen schone flessen meer voor mijn kolf, zijn er geen boodschappen gedaan en is er een tornado door t huis gewaait. Hij vind die dingen geen prioriteit. Dus blijf ik vaak maar thuis omdat ik anders de rest van de week in de soep loop met mijn planning.

 • Tamara2

  Heel herkenbaar.. vriend heeft een eigen bedrijf en zeg wel makkelijk; " dan ga je toch sporten" maar ondertussen is hij er al vandoor of zegt doodleuk ik ben druk...

  Nu echt op mijn strepen gestaan dat ik 3x per week mijn eigen tijd heb. Maar moet echt goed van te voren afspreken welke tijden hij binnen is... motiveert niet echt want is altijd een strijd.. Maar ik weiger om echt alles op te geven en mezelf helemaal weg te cijferen.. ik ben ook belangrijk en hij is ook vader geworden..

 • Latercera

  Herkenbaar, zeker de beginperiode toen de eerste was geboren. We deden er beiden ook nog een studie bij. Wat een stress. Het was een estafetteloop, waarbij ik meer verantwoordelijkheid voelde. Vond het niet alleen de geboorte van de oudste, maar ook de geboorte van ons als nieuwe ouders. Was even wennen, maar is helemaal goedgekomen.

 • Soccer-Mom

  Ik vind dat je dit als moeder gewoon zelf in de hand hebt. Als je vindt dat je geen eigen tijd hebt, dan zal je eigen tijd moeten maken. We gingen ruim twee weken na de geboorte van mijn jongste al naar het theater (kaartjes waren al gekocht nog voordat ik zwanger was). Verder gunnen mijn man en ik elkaar gewoon onze eigen dingen. Hij nam een dag in de week ouderschapsverlof op zodat ik op die dag kon werken zonder dat op die dag onze kinderen naar de dagopvang gingen. De sleutel tot succes: blijf met elkaar in gesprek hierover.

 • Treasure°

  Strelitzia: 'Als je vindt dat je geen eigen tijd hebt, dan zal je eigen tijd moeten maken. '

  Net ofdat ieders leven net zo makkelijk is als die van jou.

  Er zijn ook mannen die deze afspraken niet willen of kunnen maken. Je hebt als vrouw niet altijd alles in de hand. Zo is het leven nu eenmaal.

 • Nigella

  Heb dit bij geboorte van mijn dochter ook ervaren. Vond het altijd al moeilijk om balans te vinden met werk/prive/sport/sociaal. Na lang ploeteren met files en werk en combineren, inderdaad ook kolven etc besloten totaal andere werk/thuis balans en als zelfstandige aan de slag te gaan in een totaal ander beroep. Nu helemaal opnieuw begonnen, meer moeder de vrouw ook thuis maar zonder de werkstress van een baan die niet geheel past. Ik heb ervaren dat het mogelijk moet zijn om op die manier te jongleren, maar dan moet je wel een baan hebben waar je enigszins energie van krijgt. En tijdelijk wat zaken op een lager pitje, kom je ook niet onderuit volgens mij.

 • mijn~meisje

  hier gelukkig geen last van. Mijn man gunt me ook me dagjes of uurtjes voor mezelf en dan blijft hij lekekr thuis met onze dochter.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50