Heeft mijn kindje netelroos?

Heeft mijn kindje netelroos?
  • in Baby
  • 1
  • 604
  • 29/04/2024

Daar zijn ze ineens: die vervelende, jeukende plekjes op de huid van je kind. Netelroos, ook wel urticaria genoemd, kan behoorlijk hinderlijk zijn. Maar wat is het eigenlijk, en wat kan je eraan doen?

Wat is netelroos?

Netelroos zijn die rode, soms roze vlekjes op de huid die jeuken als de gekke. Vaak beginnen ze als kleine vlekjes die later wat bleker worden en soms wat opzwellen. Deze vlekken, ook wel galbulten genoemd, lijken een beetje op de uitslag die je krijgt na contact met een brandnetel, vandaar de naam. Ze kunnen overal op het lichaam verschijnen en maken je kleintje behoorlijk hangerig omdat ze zo jeuken.

Acute netelroos komt plotseling opzetten en verdwijnt meestal vrij snel, maar als het langer dan zes weken aanhoudt, spreken we van chronische netelroos. Dat komt gelukkig niet vaak voor bij kinderen.

Toch niet zeker of het netelroos is? Klik hier voor meer informatie over andere uitslag, bultjes en vlekken

Hoe komt een kind aan netelroos?

Netelroos ontstaat door een overgevoeligheid of allergische reactie. Histamine komt vrij in de huid, wat zorgt voor vochtophopingen en die jeukende galbulten. De exacte oorzaak is vaak lastig te achterhalen, maar het kan bijvoorbeeld ontstaan door voedsel, medicijnen, planten, insectenbeten, zonlicht, warmte, kou, stress of zelfs door een virale infectie.

Is het besmettelijk?

Nee hoor, geen zorgen over besmetting! Netelroos komt puur door een overgevoelige of allergische reactie, dus je kind kan gewoon lekker rond blijven huppelen zonder anderen aan te steken.

Hoe behandel je netelroos?

Helaas, er is geen wondermiddel tegen netelroos. Het gaat meestal vanzelf over, maar intussen kan je wel wat doen om de jeuk te verlichten:

  • Geef je kind luchtige kleding.
  • Houd hem uit de zon en zorg dat hij het niet te warm krijgt.
  • Verkoelende mentholpoeder kan wat verlichting bieden.
  • Vraag bij de drogist of apotheek naar een verkoelende zalf.
  • Probeer krabben te voorkomen, dat maakt de jeuk alleen maar erger.

Naar de huisarts?

Als je kind last heeft van benauwdheid, opzwellende lippen of oogleden, is het verstandig om direct de huisarts te bellen. Ook als de jeuk niet minder wordt, er wondjes ontstaan door het krabben of als de netelroos na zes weken nog niet weg is, is een bezoekje aan de huisarts aan te raden.

Netelroos kan behoorlijk lastig zijn, maar gelukkig is het meestal onschuldig en gaat het vanzelf weer over. Houd het goed in de gaten, en als je twijfelt, kan je altijd bij de huisarts terecht voor advies.

Heeft jouw kindje ooit last gehad van netelroos?

Meer lezen? 

OMT: broertjes en zusjes van kind met mazelen liever niet naar kinderopvang
De fontanel bij je baby: zó zit het

Beeld en bron: 24Baby.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Charliecharlie

    Ik denk toch dat antihistaminica geen overbodige luxe zijn bij netelroos. Ik zou dus in dit geval de huisarts ook bellen als het niet binnen een paar uur vanzelf weggaat en niet alleen bij potentieel levensbedreigende situaties. Antihistaminica komen vaak (nee, oké, niet altijd) behoorlijk in de buurt van wat je een wondermiddel zou kunnen noemen bij netelroos.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50