OMT: broertjes en zusjes van kind met mazelen liever niet naar kinderopvang

OMT: broertjes en zusjes van kind met mazelen liever niet naar kinderopvang

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om broertjes en zusje van een kind dat besmet is met mazelen niet naar de kinderopvang te brengen om een nog grotere uitbraak van mazelen te voorkomen.

Tot nu toe zijn er 64 gevallen van mazelen bij het RIVM gemeld. Het gaat om een cluster in Limburg, maar de meeste gevallen worden gezien in Eindhoven.

Maatregelen

Het OMT benadrukt dat de situatie niet acuut is, maar adviseert de minister van Volksgezondheid en de GGD's om aanvullende maatregelen te nemen.

Een daarvan is om broertjes en zusjes van kinderen die besmet zijn met mazelen thuis te houden en niet naar de kinderopvang te brengen tijdens de incubatietijd. De incubatietijd is ongeveer twee weken.

Ook kunnen kinderen die contact hebben gehad met iemand met mazelen een injectie met antistoffen of een vaccinatie krijgen.

Campagne om vaccinatiegraad te verhogen

Afgelopen maandag 22 april zijn artsen- en patiëntenorganisaties een landelijke campagne, Beneden Peil, begonnen om de vaccinatiegraad tegen besmettelijke ziektes als mazelen en kinkhoest te verhogen.

Lees ook:

Mazelen: vragen en antwoorden
Alles over vaccinaties

Bron: NOS.nl
Beeld: AI, Midjourney

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50