Groente verstoppen: voedingsdeskundige Roos legt uit hoe je omgaat met het geven van groente.

Groente verstoppen: voedingsdeskundige Roos legt uit hoe je omgaat met het geven van groente.
 • in Kinderen
 • 3
 • 482
 • 11/07/2023

Je peuter wilt van de een op andere dag ineens geen groenten meer eten. Wat je ook probeert, je peuter houdt zijn lippen stijf op elkaar en is vastbesloten geen groenten in zijn mond te stoppen. Hoe je hiermee omgaat en wat fijne tips zijn voor aan tafel lees je hier!

Ontwikkelfase

Dit komt veel ouders bekend voor, de nee-fase of peuterpuberteit van je peuter uit zich ook zeker aan tafel. Je kindje is zijn autonomie, grenzen en smaak aan het verkennen.
Op zich een hele mooie stap in de ontwikkeling, maar als moeder niet altijd de makkelijkste. (lees: dit kan behoorlijk uitdagend zijn!)

Onzekerheid

Natuurlijk wil je graag dat je peuter gezond eet. Als dit niet gebeurt kan dit ervoor zorgen dat jij onzeker wordt. Krijgt je kleintje wel genoeg binnen en gaat dit überhaupt ooit weer over? De etentjes worden er niet gezelliger op. Jij trekt al je trucs uit de kast om je peuter aan het eten te krijgen, en hoe harder je probeert, hoe minder hij wilt.

Groenten verstoppen

Een truc die vaak gebruikt wordt door ouders, is het verstoppen van groenten.
Enerzijds ben ik hier geen voorstander van, omdat je juist graag wilt dat je kindje het lekker gaat vinden en er een positieve associatie mee ontwikkelt. Dat is lastig als hij er niet meer mee in aanraking komt.
Maar anderzijds, groenten verstoppen kan zeker helpen om de druk bij het avondeten weg te halen. Op die manier gebruikt, vind ik het wel een goede strategie!
Let er wel op dat je jouw kindje ook gewoon groenten op zijn bord laat zien en proeven, door het herhaald te zien, ervaren en proeven leert hij het namelijk ook eten.

Tips voor aan tafel

Uit onderzoek blijkt dat af en toe uitdagend gedrag zeker bij de ontwikkeling hoort. Meestal is dit gedrag dan ook tijdelijk gelukkig! Maar als je er als ouders niet goed op reageert, kan het wel een patroon worden. Dat is zonde, ik geef je dus graag 3 praktische tips om het gezellig te houden aan tafel

 1. Ga niet pushen. Hoe moeilijk dit soms ook is, je wilt graag dat je kindje gezond eet, pushen werkt juist averechts. Ga ook niet onderhandelen met je peuter, daarmee bedoel ik dat je geen dingen moet gaan zeggen als: ‘’nog één hapje’’  of ‘’ als je de groenten opeet krijg je daarna een toetje’’.
 2. Geef het goede voorbeeld. Laat zien dat gezond eten lekker en leuk kan zijn en dat je ervan geniet. Kijk ook of je rolmodellen kan vinden die het goede voorbeeld geven qua eten. Het tekenfiguur Peppa Big is bijvoorbeeld een goed voorbeeld, ze is positief over groenten eten en dit is regelmatig zichtbaar in de filmpjes (te zien op Youtube en Netflix).
 3. Geef groenten op een ander moment van de dag dan bij het avondeten. Een peuter kan bij het avondeten al behoorlijk moe of overprikkeld zijn van de dag. Vaak niet het beste moment om iets nieuws te proberen. Kun je andere momenten bedenken waarop jij jouw peuter al iets gezonds kan aanbieden, dan zal je zien dat jij jezelf ook relaxter voelt bij het diner. De druk is er een beetje af. Een lekker recept voor een groene groente-smoothie, als tussendoortje voor je peuter vind je hier.

 

Lees ook:

Waarom spelen met eten juist goed is 
Wat vinden ze van hun eten: gezichtsuitdrukkingen van je baby

 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Hi! Ik ben Mama Roos, mama van drie meiden, voedingsexpert én oprichter van: www.mamarooskookt.nl. Een online platform, waar je alles vindt over gezond eten voor jouw baby of peuter. Van gezonde snoep inspiratie tot recepten waar het hele gezin van smult. En van uitgewerkte eetschema’s tot een praktische cursus, waarmee jouw kind van groenten gaat houden. Een methode die zelfs met een drukke agenda te volgen is ;-). Leuk weetje: mijn dochter haar lievelingsgroente is pastinaak!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


 • Barbamammie79

  Hier wordt regelmatig onderhandeld. Wat een onzin.

  Nog 3 happen en dan krijg je toetje. Waarom zou dat niet ok zijn? Haha

  Je kunt er ook teveel over nadenken

 • Shrimp

  Ze goed bereiden of rauw laten wil ook nog wel helpen. Als ik soms zie hoe sommige sperziebonen bruin weten te maken 😂 en prei reduceren tot snot.. dan snap ik wel dat ze het niet willen haha

 • Barbamammie79

  Haha ja dit dus.

  Lekker schepje jus erover heen.. mjammie

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50