Goed nieuws: IVF vergroot kans op borstkanker mogelijk toch niet

Goed nieuws: IVF vergroot kans op borstkanker mogelijk toch niet

Vrouwen die in het verleden een IVF-behandeling hebben gehad, lopen toch niet meer risico op het ontwikkelen van borstkanker dan andere vrouwen. Het risico wordt ook niet groter op de lange termijn (meer dan twintig jaar), maakt het ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek dinsdag bekend op basis van een wetenschappelijk onderzoek.

Eerdere studies suggereerden juist dat grote hoeveelheden hormonen bij een dergelijke vruchtbaarheidsbehandeling wel borstkanker kunnen veroorzaken. ''Maar dat werd in dit onderzoek niet gevonden. Er werd zelfs een lager risico gevonden na meer dan zes IVF-behandelingen'', aldus het Antoni van Leeuwenhoek.

Eicelopbrengst
Daarnaast hadden vrouwen met een lage eicelopbrengst na de hormoonstimulatie die bij IVF plaatsvindt een lagere kans op borstkanker dan vrouwen die na de hormoonbehandeling een normale eicelopbrengst hadden. Een mogelijke verklaring hiervoor is volgens het ziekenhuis dat vrouwen die vaker IVF hebben gehad én vrouwen met een lage eicelopbrengst vaak wat eerder in de overgang komen. En dat verlaagt het risico op borstkanker juist.

Voor de studie werden meer dan 25.000 vrouwen onderzocht die in de periode 1980 tot en met 1994 een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen.

Kanttekening
Het Antoni van Leeuwenhoek maakt daarbij wel een belangrijke kanttekening: omdat de behandelingen in de loop der jaren wat zijn veranderd, is niet duidelijk of de uitkomsten van het onderzoek ook gelden voor behandelingen die plaatsvonden na 1995. ''Voor het trekken van conclusies over het langetermijnrisico op borstkanker met de huidige hormoonbehandelingen en ná de overgang is dus ook verder onderzoek nodig'', aldus het ziekenhuis.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Antoni van Leeuwenhoek, in samenwerking met het Erasmus MC en alle twaalf IVF-klinieken in Nederland.

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50