Experts over neuspeuteren: zo stop je de gewoonte 

Experts over neuspeuteren: zo stop je de gewoonte 

Herken je dat? Je ziet je kind ineens in zijn neus peuteren en het daarna in zijn mond stoppen, terwijl je er al zo vaak iets van hebt gezegd. In de spreektaal wordt het ook wel ‘graven naar goud’ genoemd, maar het liefst heb je dat ze de gewoonte stoppen. 

Voor de hand liggend 

Een voor de hand liggende reden dat kinderen in hun neus peuteren, is als iets niet goed voelt of eruit moet. Volgens Dr. Harvey Karp, een kinderarts, is neuspeuteren een volkomen normaal gedrag van peuters en kleuters, zelfs als het anderen ergert. "Je peuter is misschien 'op zoek naar goud' uit verveling of nieuwsgierigheid naar hun kleine lijfjes, of misschien hebben ze gewoon een verstopte neus of jeuk daarboven", zegt Karp. 

Wat kan je als ouder doen? 

Er zijn verschillende dingen die je als ouder kan doen:

Zet ze niet voor schut 

Hoewel je eerste reactie zou kunnen zijn om te zeggen: "Stop daarmee" of "Dat is vies", wil je geen beschamende taal gebruiken. Het is effectiever om je woorden positief te houden en gefocust op wat jij wilt dat je kind doet, in plaats van op het gedrag waarvan je wilt dat het stopt.  

Leer ze over natuurlijke gevolgen 

Afgezien van het feit dat neuspeuteren visueel onaantrekkelijk is, zijn er natuurlijke gevolgen die kunnen optreden, zoals het verspreiden van ziektekiemen. Door dit met beleid aan ze uit te leggen, kan je ze vertellen dat het dus niet hoort en dat je beter een zakdoekje kan pakken. 

Leer ze goede manieren 

Als je kind "alstublieft en bedankt" onder de knie heeft, dan zal hij na enige tijd in staat zijn om de etiquette rond neuspeuteren onder de knie te krijgen (of op zijn minst begrijpen!) Terwijl het vragen om een zakdoekje of het snuiten van je neus een tweede natuur lijkt voor een volwassene, is het belangrijk om te onthouden dat kinderen niet alleen moeten leren hoe ze hierom moeten vragen, maar ook hoe ze het moeten doen. 

Stel grenzen 

Ouders kunnen ook het idee introduceren om grenzen te stellen. Als een kind de neiging heeft om in zijn neus te peuteren, kan hij zich verontschuldigen om dat in de badkamer te doen en daarna zijn handen te wassen. Laat het lijken op een privéactie, in plaats van iets dat gepast is om in het openbaar of in het bijzijn van anderen te doen.  

Wat doe jij tegen neuspeuteren bij je kind? 

Lees ook

Eigen snot opeten is goed voor je? Huh? 
Waarom je je kind gewoon in zijn neus moet laten peuteren

Bron: Yahoo.com

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50