Even flesvoeding geven aan pasgeborene kan geen kwaad

Even flesvoeding geven aan pasgeborene kan geen kwaad

Sommige moeders zijn een beetje huiverig als hun pasgeboren baby flesvoeding krijg, totdat de borstvoeding goed op gang is gekomen. Uit onderzoek blijkt dat het geven van flesvoeding de eerste paar dagen niet zo heel veel kwaad kan.

Onderzoekers aan de universiteit van Californië concludeerden dat het geven van een beperkte hoeveelheid flesvoeding voor een korte periode na de geboorte geen grote gevolgen heeft voor het eerste half jaar, meldt de Belgische nieuwssite van Metro. Echter na twaalf maanden heeft het wel invloed.

Lees ook:
12 dingen die altijd gebeuren tijdens de borstvoeding

Onderzoek

Voor het onderzoek werd er gekeken naar 164 baby’s zie allemaal tussen de eerste en derde dan na de geboorte borstvoeding kregen. Ze werden in twee groepen verdeeld, waarbij de ene helft van de moeders na elke borstvoedingssessie nog 10 milliliter flesvoeding gaf en de andere groep alleen borstvoeding. De flesvoeding werd op het moment dat de borstvoeding op gang kwam gestopt.

Na een jaar

Het bleek dat bij beide groepen de moeders na zes maanden nog borstvoeding gaf. Na een jaar was er wel een verschil te zien tussen beide groepen. Bij de groep die zowel fles- als borstvoeding gaf bleek dat nog maar 30 procent van de baby’s nog borstvoeding kregen, bij de groep die alleen borstvoeding gaf lag dat percentage een stuk hoger: 48 procent.

Volgens de onderzoekers heeft de flesvoeding geen invloed op de baby’s, maar kan de houding van moeders ten opzichte van het geven van borstvoeding veranderen. Kinderarts Valerie Flaherman: “We vermoeden dat moeders die extra kunstvoeding geven minder snel geneigd zijn om later nog borstvoeding te geven.”

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


 • Mama-van-meisje

  Gefeliciteerd! Weer een pro flesvoeding flut artikel.

 • Noopma

  Ik vind dit een erg slecht geschreven artikel.

 • Mamabear2

  Eens met de andere reacties, met daarbij de kanttekening dat het onderzocht is dat flesvoeding de darmflora van de pasgeborene aantast, wat uitsluitend borstvoeding niet doet. Dus de kop is inderdaad niet passend. In dit onderzoek lijkt alleen gekeken te zijn naar of kinderen nog steeds borstvoeding krijgen en verder niets. Niet naar of het wel of niet schadelijk is

 • Chudo

  Waar gáát dit over

 • Chudo

  Waar gáát dit over

 • 12345678

  “We vermoeden dat moeders die extra kunstvoeding geven minder snel geneigd zijn om later nog borstvoeding te geven.”

  Ehmm pardon? Alle zeilen bijzetten in de eerste week, uren en uren powerkolven, elk druppeltje opvangen, aanleggen, kolven, bijvoeden en repeat. Het bleek nog niet voldoende, dus kv was helaas nodig als aanvulling. Na 2/3 maanden had ik genoeg productie om volledig bv te geven, en met genoeg bedoel ik dat ik de hele week kleine beetjes kolfde om de opbrengst op werkdagen mee aan te vullen. Heb dus nooit een voorraad kunnen opbouwen en daar baalde ik ontzettend van. Met 10 maanden deden de doorkomende tandjes zo’n pijn dat ik angst had om te voeden, met een dalende productie tot gevolg. Kolven bracht maar een fractie van de voeding op, waardoor geleidelijk mn productie stopte.

  ‘Minder geneigd zijn’ vind ik dus wel erg kort door de bocht!!


 • Mamabear2

  Je bent een topper die meer dan haar best gedaan heeft! Daar mag en moet je zeker trots op zijn!!

 • Soccer-Mom

  Ik kan de inhoud van het artikel totaal niet plaatsen met de kop van dit artikel. In het artikel gaat men helemaal niet in of het 'kwaad' kan maar heeft het puur over de baby's die na zes maanden dan wel een jaar na de geboorte nog borstvoeding krijgen. Bovendien is het maar een summier onderzoekje van 164 baby's. Hier kan je wederom als mama (to be) helemaal maar dan ook helemaal niets mee.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50