Een hemangioom (aardbeienvlek): wat is het precies?

Een hemangioom (aardbeienvlek): wat is het precies?
  • in Baby
  • 0
  • 824
  • 19/09/2023

Een hemangioom, ook wel bekend als een aardbeienvlek, is een plek op de huid die veel bij baby's voorkomen. De plek doet denken aan een rijpe aardbei. Maar is een aardbeienvlek blijvend, jeukt het, doet het pijn, kan het kwaad? Wij hebben de antwoorden!

Toen mijn zoontje net was geboren en in mijn armen lag, viel me iets op op zijn hoofdje: een gek rood plekje. Het leek net een aardbeitje. De verpleegkundige stelde me gerust: het was inderdaad een plekje dat bekendstaat als een aardbeienvlek, ofwel een hemangioom. Ze vertelde me dat het geen kwaad kon en dat de kans dat het zou verdwijnen heel groot was. En inderdaad, toen hij anderhalf jaar was, was er bijna niets meer van het plekje te zien.

Wat is een hemangioom (aardbeienvlek)?

Een hemangioom is een huidaandoening die je vaak ziet bij baby's. Gelukkig is het een goedaardige huidaandoening en komt het vaak voor. Het stukje huid is wat dikker en is vaak rood, net als een rijpe aardbei, en soms paars van kleur. Ze zitten vaak op het gezicht, de nek, rug, maar kunnen ook in je lichaam zitten, bijvoorbeeld op de longen of darmen. Als je kindje meer dan vijf hemangiomen heeft, wordt er een echo van de buik gemaakt om te controleren of er daar ook wat zit.

Wat is de oorzaak?

Het is niet helemaal precies bekend wat de oorzaak is van een aardbeienvlek. Ze lijken te zijn ontstaan door een wildgroei van bloedvaten. Om je gerust te stellen: er zit geen relatie tussen iets wat jij hebt gedaan tijdens je zwangerschap en het ontstaan van een aardbeienvlek. En het is ook niet bekend of je deze huidaandoening kunt voorkomen.

Is een hemangioom gevaarlijk?

Soms kan een hemangioom op een gevoelige plek zitten, zoals bij de ogen, neus of mond. Als het op een plek zit dat kan schuren, zorg ervoor dat je de plek droog en schoon houdt. Maak je je ongerust? Neem contact op met je huisarts om te bespreken wat er gedaan kan worden en waar je op moet letten.

Kan een aardbeienvlek verdwijnen?

Bij mijn zoon was de aardbeienvlek binnen anderhalf jaar bijna verdwenen, maar dat verschilt per kind. De meeste van deze plekjes worden in de eerste weken na de geboorte ontdekt. De eerste drie maanden kan het plekje snel groter worden, en na zes tot negen maanden kan het verminderen of zelfs verdwijnen. Soms verdwijnt de vlek niet vanzelf. Dat hangt af van de grootte en of er wondjes in zitten. Neem contact op met een arts om te kijken of de plek eventueel met medicatie moet worden behandeld, of verwijderd kan worden met lasertherapie of een chirurgische ingreep.

Heeft jouw kindje een aardbeienvlek?

Lees ook:

Meer informatie over verschillende soorten uitslag in de BabyBytes-encyclopedie
Wrede reacties op baby met hemangioom

Bron: RadboudUMC

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50