Een glas rode wijn kan helpen tegen onvruchtbaarheid?

Een glas rode wijn kan helpen tegen onvruchtbaarheid?

Uit recente studie blijkt dat de natuurlijke stof resveratrol, gevonden in rode wijn, kan voorkomen dat vrouwen PCOS ontwikkelen, de voornaamste oorzaak van vrouwelijke onvruchtbaarheid.

Tussen de vijf en vijftien procent van de vrouwen heeft PCOS, een aandoening die flink in de weg kan liggen bij een kinderwens. PCOS staat voor polycysteus-ovariumsyndroom en het houdt in dat er meerdere vochtblaasjes (cysten) in de eierstok zitten, die ervoor kunnen zorgen dat het lastiger wordt om kinderen te krijgen. Het is niet helemaal duidelijk hoe deze cysten ontstaan, maar verwacht wordt dat het te maken heeft met een combinatie van factoren op hormonaal gebied.

Nu blijkt dus uit onderzoek van de Universiteit van Californië dat resveratrol (een stofje dat voorkomt in druiven en noten) een positief effect kan hebben op deze hormonale disbalans. Senior auteur Dr Antoni Duleba zegt het volgende: “Onze studie is de eerste in z’n soort die aantoont dat resveratrol het testosterongehalte bij vrouwen met PCOS significant verlaagt. Ook het DHEA-S-gehalte (een hormoon dat omgezet kan worden in testosteron) wordt door het gebruik van resveratrol flink verlaagd.”

Studie

De studie duurde drie maanden en hierin zijn dertig vrouwen met PCOS gevolgd. Ze kregen een pil met resveratrol of een placebo en moesten aan het begin- en het eind van de studie wat bloed afgeven. Vrouwen die de resveratrol-supplement kregen zagen hun testosterongehalte dalen met 23,1 procent. Het DHEA-S-gehalte daalde met 22,2 procent. In de placebo-groep steeg het gehalte testosteron met 2,9 procent en DHEA-S steeg met 10,5 procent!

Meer lezen? Lezeres Anne vertelt over hoe ze ondanks PCOS zwanger raakte! 

Een ander positief effect van de resveratrol: vrouwen die het supplement slikten zagen hun insulinespiegels in nuchtere toestand dalen met 31,8 procent. Ook waren ze gevoeliger voor het hormoon insuline. Hierdoor werd ook de kans op diabetes verkleind.

Comazuipen?

Moeten we met z’n allen onszelf de alcoholpoli in drinken? Nee, niet nodig! Resveratrol is namelijk niet alleen te vinden in rode wijn. Ook in rode druivensap (zonder alcohol), rode druiven en noten komt het stofje voor. En mocht je echt het idee hebben dat je meer wilt doen? Resveratrol is ook in supplementen te verkrijgen bij diverse natuurwinkels. Overleg eventueel met je arts of dit een verstandig idee is.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

8 leden zijn nu online
Aanmelden