De eerste zwangere weken van: Anne

De eerste zwangere weken van: Anne

Babybytes heeft een enorme community waar heel veel mensen al jaren dagelijks komen om vragen te stellen en mee te praten over allerlei verschillende onderwerpen. Omdat wij heel blij zijn met deze trouwe bezoekers én omdat we ook graag nieuwe mensen verwelkomen, geven wij hier elke week iemand de kans om haar verhaal te doen over de eerste periode van en rondom de zwangerschap. Het belooft een hele mooie reeks te worden met uiteenlopende, bijzondere verhalen van verschillende vrouwen en hun prille babygeluk. Vandaag het verhaal van Anne (27), getrouwd met Jan (31).

Wanneer had je een positieve test in handen?
“Op 29 maart 2016 had ik elf dagen na eisprong een positieve test in handen. Minimaal en een erg bescheiden lichtroze lijntje. Ik geloofde mijn ogen niet. De eerste test had ik ’s ochtends om zes uur gedaan, toen mijn man weg ging naar zijn werk. Dat leek toen een tuurstreepje te zijn en daarom de test weggegooid! Na mijn eigen wekker zat dat tuurstreepje mij toch niet lekker en deed ik een test van Kruidvat! Die was positief! Ik heb meteen mijn man opgebeld. Want oh, wat zaten wij hier lang op te wachten. Officieel mochten wij pas vrijdag 1 april testen van de gynaecoloog, maar ja, nieuwsgierigheid overwint.”

Had je het verwacht?
“Je leest het goed, de gynaecoloog was al in beeld. Hoe dat zit? Vanaf mijn tienerjaren wist ik dat zwanger worden moeizaam zou kunnen gaan omdat ik Pcos heb. Vanaf dat ik afgestuurd verpleegkundige ben, in juli 2012,  zijn we bij de gynaecoloog begonnen met behandelingen om zwanger te worden. Al met al vanaf 2012 tot en met maart 2016 ben ik bezig geweest met hormoonpillen en daarna hormooninjecties. Doordat de eitjes niet groeiden, werden we erg beperkt in onze opties. Na een periode van afvallen, zijn we begin februari 2016 weer begonnen bij de gynaecoloog. Eerst leek het eitje niet te groeien, maar opeens - in een paar dagen tijd - was er een mooi groot eitje. We weten hierdoor de exacte datum van bevruchting, hoe romantisch is dat? Haha.”

Wat is PCOS precies en welke rol speelt voeding hierin? Lees het hier.

Als je dat wilt vertellen: na hoeveel pogingen was het raak? (de vragen lopen in dit verhaal iets anders omdat het een bijzonder verhaal is)
“Het meest schokkend van die vier jaar vind ik dat ik alleen tijdens de allereerste ronde hormooninjecties in 2013 een eitje heb gehad met een eisprong en nu in maart 2016 een eitje! Kortom; maar twee eitjes, ondanks alle hormoonspuiten en pogingen!“

“We waren we allebei voorzichtig blij, maar angst en spanning 
stonden toch wel bovenaan.”

Kun je iets vertellen over hoe het was toen je voor het eerst de positieve test in handen kreeg? Hoe voelde je je?
“We hebben vanaf de eerste positieve test elke dag getest, soms wel twee keer per dag. Ik kon het maar niet geloven. Ik had die week zo onwijs veel buikpijn dat ik er eigenlijk vanuit ging dat ik ongesteld moest worden. Of dus na de positieve test, een miskraam zou krijgen. De blijdschap en vreugde sloeg onwijs snel om naar onzekerheid en angst. Het heeft helaas tot en met 14 tot 16 weken geduurd voordat dit gevoel weg ging. We waren allebei voorzichtig blij, maar de angst en spanning stonden toch wel bovenaan. Bij mij was het zo erg dat ik er door in een dip raakte. Want hoe kon deze zwangerschap, na zoveel pogingen, wél in één keer goed gaan? Ik bleef maar wachten tot het mis ging.”

Heb je last gehad van kwaaltjes tijdens je eerste trimester?
"Ik had bijvoorbeeld geen last van ochtendmisselijkheid wat je wel altijd zoveel hoort. Eigenlijk was ik alleen maar erg vermoeid en had ik natuurlijk te maken met alle spanningen. Doordat ik geen hele typische zwangerschapsklachten had, was ik juist erg onzeker.”

Hoe heb je de zwangerschap verborgen gehouden?
“Omdat wij een traject hadden bij de gynaecoloog wisten onze ouders hiervan. Ze wisten ook dat we in het weekend van 1 april meer zouden weten. Daarom hebben we het onze ouders wel op 1 en 2 april gelijk verteld. Wat waren die gelukkig en emotioneel voor ons. We konden het geheim houden door dat we ditmaal weinig mensen hadden verteld dat we een nieuwe ronde waren begonnen bij de gynaecoloog. Dat scheelde onwijs veel. Al die andere keren waren we meer open geweest over behandelingen en resultaten.”

Hoe heb je het goede nieuws aan je familie en vrienden verteld? En hoe waren de reacties?
“Met 8 weken hebben we het mijn broers verteld door middel van een babymutsje met daarop '1+1=3 Zuid Afrika', omdat wij met m'n familie op vakantie zouden gaan vanaf 27 mei (ik was toen twaalf weken zwanger). Ze waren heel erg blij, trotse ooms worden het. Toen alle gevaarscriteria waren uitgesloten wat betreft vliegen en reizen, zijn wij mee gegaan naar Zuid Afrika. Onze baby heeft dus al aardig wat meegemaakt.”

Hoe was je eerste echo? Was je erg gespannen?
"Onze eerste echo hadden we met vijf weken bij de gynaecoloog, om te controleren of er inderdaad een zwangerschap zat en zo ja, of kleine op juiste plek beland was. Spannend, maar nog steeds ongeloofwaardig. Met zeven weken een nieuwe echo bij verloskundige, toen kwamen de eerste traantjes want we zagen een hartje kloppen! Zou het dan toch?"

Inmiddels is Anne 25 weken zwanger en gaat voornamelijk door het leven met de bijnaam 'Doornroosje'. Het voortraject was voor haar ontzettend slopend en dit resulteert in behoorlijke vermoeidheid. Wij wensen haar een voorspoedige verdere zwangerschap toe, heel veel succes met de bevalling en alle geluk met de kleine en het gezinnetje.

Wil jij ook graag jouw verhaal delen? Stuur dan een mail met jouw antwoorden op de vragen uit dit stuk naar suzanne@babybytes.nl en wie weet zie je binnenkort jouw verhaal voorbij komen op dinsdagochtend. We zouden het super vinden als je daar zelf wat foto's bijvoegt. Alvast bedankt!

Suzanne is voormalig redacteur van Babybytes. Ze woont samen met haar vriend en dochtertje van twee. 

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50