Eczeem tijdens de zwangerschap: ‘Opeens zat ik weer helemaal onder’

Eczeem tijdens de zwangerschap: ‘Opeens zat ik weer helemaal onder’

Heb je last van eczeem? Tijdens je zwangerschap kan het zomaar ineens verdwijnen, maar je kunt ook opeens weer helemaal onder zitten.

Ook als je nog nooit last hebt gehad van eczeem kan het ineens tijdens je zwangerschap opspelen. Heel lastig, want je huis voelt droog aan, schilfert, jeuk en kan behoorlijk opvlammen. Gelukkig is het niet besmettelijk en het is niet gevaarlijk voor je kind.

Lees ook:
6 niet zo charmante lichamelijke zwangerschapsverrassingen

Eczeem

Ik heb al mijn hele leven last van eczeem. Vooral toen ik een kind was zat ik onder de rode en jeukerige plekken. Mijn gezicht, hals, nek, binnenkant van mijn ellebogen en knieholtes zaten onder eczeem. Om gek van te worden. Het ene zalfje hielp beter dan het andere, maar het staat me bij dat ik er altijd last van had.

Tijdens mijn puberteit werd het ineens wat minder. ‘Hormonen’ was de verklaring van een van de vele dermatologen die ik heb gezien. Maar als je wat ouder bent kun je er ook overheen groeien. En dat leek zo te gebeuren. Mijn eczeem verdween, alleen tijdens mijn menstruatie kreeg ik in lichte mate last.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap van mijn eerste waarschuwde de verloskundige dat ik er weer last van zou kunnen hebben. Maar gelukkig: er gebeurde helemaal niets. Sterker nog: mijn huid was nog nooit zo rustig geweest.

Bij mijn tweede zwangerschap was alles anders: ik zat weer helemaal onder. Allemaal rode plekken in mijn gezicht en op mijn buik en rug. Hoe vaak ik de vraag wel niet heb gekregen als ‘Wat heb jij nu?’ Na de bevalling verdween de eczeem weer als sneeuw voor de zon.

Bij elke zwangerschap en persoon verschillend

Een zwangerschap kan dus bij elke zwangerschap verschillend zijn. Uit onderzoek blijkt dat 25 procent van de vrouwen een verbetering van het eczeem ziet tijdens een zwangerschap. Maar 50 procent heeft er juist meer last van.

En het kan ook nog gebeuren dat je tijdens je zwangerschap geen last en dat het juist erger wordt als je net bent bevallen.

Krijg je last van eczeem tijdens je zwangerschap dan is het verstandig om met de huisarts te overleggen wat je kunt doen. Ook als je al een zalf hebt tegen eczeem is het goed om even te vragen of je die mag gebruiken als je zwanger bent.

Huis-tuin-en-keuken-middeltjes

Mocht je liever geen hormoonzalven of pillen willen gebruiken dan is er een aantal huis-tuin-en-keuken-middeltje om de jeuk en droogheid enigszins te verlichten.

  • Houd je huid zo vet mogelijk met een goede zalf of crème. Dit kan de droogheid en jeuk een beetje tegengaan.
  • Probeer een te warme douche te vermijden. Hierdoor kan je huid geïrriteerd raken met alle jeuk, droog- en roodheid van dien. Het is misschien zelfs verstandiger om niet elke dag te douchen om je huid een beetje te besparen.
  • Draag luchtige en een beetje loszittende kleding. Te strakke kleding kan ervoor zorgen dat je huid niet goed kan ademen, waardoor het warm wordt en je huid geïrriteerd raakt. Vermijd synthetische stoffen, draag liever katoenen kleding.
  • Zeep kan eczeem verergeren. Gebruik liever geen zeep en als je niet zonder kan, kies dan voor een zeep die geschikt is voor jouw huidtype en geen parfum bevat.
  • Zorg dat je voldoende vocht inneemt. Het is niet alleen goed voor je lichaam om veel water te drinken, maar het is ook erg fijn voor je huid.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50