Dít is de kracht van zelfgemaakte babyvoeding

Dít is de kracht van zelfgemaakte babyvoeding
  • in Voeding
  • 0
  • 1015
  • 10/11/2023

Je baby kennis laten maken met vast voedsel, dat is een fantastisch moment! Maar het brengt ook onzekerheden met zich mee. Wellicht ben jij je aan het oriënteren op de eerste hapjes of ben je net gestart. Dan sta je voor een belangrijke keuze: Ga je zelf hapjes koken voor jouw kleintje, of duik je de supermarkt in voor een kant en klare oplossing? Ik deel graag drie voordelen van zelfgemaakte verse babyvoeding met je. En ik deel een handige strategie, waarmee verse hapjes net zo makkelijk zijn als kan en klare hapjes.

Voordeel 1 – Smaakontwikkeling

De smaak verse hapjes komen de smaakontwikkeling van je baby ten goede! Verse voedingsmiddelen hebben een natuurlijke smaak en textuur, waardoor je baby verschillende smaken kan ontdekken en wennen aan verschillende texturen. Door je baby vroeg kennis te laten maken met verse voeding, vergroot je de kans dat hij of zij later een gevarieerd en gezond eetpatroon zal ontwikkelen. Ik was laatst bij een babyshower van een goede vriendin, daar deden we een mindfulness cursus. De trainer had hiervoor potjes babyvoeding meegenomen die we allemaal mindfull gingen proeven. We keken ernaar, we roken eraan en vervolgens deden we het in onze mond. We proefden de smaak en de structuur. En, wat denk je? Niemand was enthousiast!

Jammer, want de smaak van een babyhapjes kan zo lekker zijn! Als ik mijn eigen zelfgemaakte hapjes proef, word ik dolenthousiast! Het kan dus wel, een echt lekker hapje aan je baby geven. Op het moment van deze babyshower was ik al bezig met verse babyvoeding, maar het bevestigde mij op dit moment opnieuw in het belang van smaak.

Voordeel 2 – Combineren en variatie

Bij zelfgemaakte hapjes kun je daarnaast ook eindeloos combineren met smaakcombinaties. De ene keer combineer je spinazie met pasta en tomaat, de andere keer met zalm, couscous en wortel. Als je in het schap kijkt, is er wel veel keuze, en toch is het moeilijk om je kindje heel gevarieerd te laten eten als je elke dag een potje wilt geven. Een van de aspecten van een gezond eetpatroon is variatie. Door zelf babyhapjes te maken, kun je dus eindelijk variëren en combineren. Dit komt zowel de smaakontwikkeling als de gezondheid ten goede!

Voordeel 3 – Kostenbesparing

Het zelf maken van verse babyvoeding is een stuk goedkoper dan kant en klare babyvoeding. In plaats van kant-en-klare potjes te kopen, kun je zelf groenten en fruit koken of stomen en pureren. Veel goedkoper dan uit de supermarkt. Bovendien kun je ook restjes van je eigen maaltijden gebruiken om babyvoeding te maken, waardoor er minder voedsel wordt verspild. Of omgekeerd, de restjes van je babyhapjes kun je weer door je eigen soep of smoothie doen!

En het gemak dan?

Veel ouders kiezen voor kant en klaar vanwege het gemak. Een logische keuze, want veel tijd heb je niet als je net moeder bent geworden. Maar, als je alles goed voorbereidt, hoeft verse babyvoeding zeker niet veel tijd te kosten. Door in één keer grotere porties babyhapjes te maken, en deze als kleine porties in te vriezen, heb je een voorraadje zelfgemaakte hapjes voor later gebruik. Met de eetschema’s van Mama Roos heb je zelfs binnen 2 uur alle hapjes voor 60 dagen voorbereid.

Verse babyvoeding biedt tal van voordelen voor je baby. Het is niet alleen voedzaam en bevordert de smaakontwikkeling, maar kan ook kostenbesparend zijn. Dus waar wacht je nog op? Ga lekker de keuken in en geniet van de kracht van verse babyvoeding voor jouw kleintje!

Lees ook:

Hoe rolmodellen je peuter helpen gezond te leren eten
Waarom spelen met eten juist goed is

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Hi! Ik ben Mama Roos, mama van drie meiden, voedingsexpert én oprichter van: www.mamarooskookt.nl. Een online platform, waar je alles vindt over gezond eten voor jouw baby of peuter. Van gezonde snoep inspiratie tot recepten waar het hele gezin van smult. En van uitgewerkte eetschema’s tot een praktische cursus, waarmee jouw kind van groenten gaat houden. Een methode die zelfs met een drukke agenda te volgen is ;-). Leuk weetje: mijn dochter haar lievelingsgroente is pastinaak!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50