Waarom zoogcompressen je allerbeste vrienden kunnen zijn

Waarom zoogcompressen je allerbeste vrienden kunnen zijn
  • in Voeding
  • 0
  • 812
  • 18/12/2023

Een van de dingen waar je misschien helemaal niet aan gedacht hebt als je borstvoeding wilt gaan geven, zijn lekkende borsten... Niet echt fijn twee van die natte plekken op je shirt. Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem: zoogcompressen!

Wat is een zoogcompres?

Zoogcompressen kunnen jouw allerbeste vrienden worden als je borstvoeding geeft. Het is een zacht, absorberend kussentje dat je in je beha plaatst om ongewenst melkverlies op te vangen. Hiermee blijven niet alleen je kleding en beha droog, maar ervaar je ook het comfort dat zo belangrijk is tijdens deze mooie, maar soms uitdagende periode.

Waarvoor gebruik je zoogcompressen?

Het gebruik van zoogcompressen komt vooral van pas in de eerste maanden na de bevalling, wanneer je lichaam zich aanpast aan het voeden van je kleintje. Deze handige pads bieden niet alleen bescherming tegen lekken, maar helpen óók bij het voorkomen van irritatie en pijnlijke tepels. De pads houden je tepels droog en voorkomen hier meteen mee dat bacteriën zich vermenigvuldigen. Zo heb je minder kans op een pijnlijke infectie. Ook is de stof van een zoogcomres meestal hypoallergeen. Dit houdt in dat de stof zacht is en de kans op een allergische reactie vermindert.

Zoogcompressen zonder borstvoeding

Ook al als je geen borstvoeding geeft of je melk gaat afkolven, is het fijn als je zoogcompressen thuis hebt liggen. In de eerste week na de bevalling kan je last hebben van stuwing. Dit betekent dat je borsten moedermelk aanmaken. Ook deze melk kan gaan lekken uit je borsten. Om een nat shirt te voorkomen kan je de zoogcomressen gewoon in je bh schuiven. Het is dus altijd handig om deze pads in huis te hebben, of je nou wel of geen borstvoeding geeft.

Materiaal, soort en pasvorm

Bij het aanschaffen van zoogcompressen is het handig om op deze punten te letten:

Materiaal

Zoogcompressen zijn meestal gemaakt van ademende, zachte materialen die vriendelijk zijn voor je gevoelige huid. Ze zijn ontworpen met het oog op comfort, zodat je je de hele dag fris en zelfverzekerd voelt. Probeer verschillende merken uit om te kijken welke jou het meest bevallen.

Wegwerp of herbruikbaar?

Er zijn zowel wegwerp- als herbruikbare zoogcompressen op de markt. Beide opties hebben hun voordelen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en levensstijl.

Wegwerp zoogcompresen worden het meest gebruikt, omdat ze makkelijk in gebruik zijn en bijna elke drogist of supermarkt ze wel in het assortiment hebben. Deze pads hebben een plaklaag waardoor je ze makkelijk in de bh kunt plakken en ze niet kunnen verschuiven. Ook heb je wegwerp zoogcompressen in verschillende kleuren die passen bij het shirt dat je draagt. Als de zoogcompressen vol en nat aanvoelen kan je ze gewoon weggooien en nieuwe in doen.

Herbruikbare zoogcompressen

Herbruikbare zoogompressen zijn fijn om te gebruiken als je weet dat je voor een langere tijd borstvoeding gaat geven. Deze herbruikbare zoogcompressen kan je makkelijk in de was doen op 60 graden en dan opnieuw gebruiken. De pads zijn meestal gemaakt van meerdere laagjes katoen of bamboe die de melk kan absorberen. Deze pads zijn in tegenstelling tot wegwerp-compressen wel dunner. Als je dus niet heel veel melk (meer) lekt zijn herbruikbare zoogcomressen ideaal.

Pasvorm

Zoogcompressen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen, zodat je de perfecte pasvorm kunt vinden die bij jouw beha past. Zo hoef je je geen zorgen te maken over een oncomfortabele look of natte plekken bij je borsten.

Welke past het beste bij jou

Er zijn zoogcompressen in allemaal verschillende soorten en maten. Welke past dan het beste bij jou? Het is belangrijk om te weten dat comfort centraal staat. Ga de volgende punten voor jezelf na en kom erachter welke compressen het best voor jou werken:

  • De grote van de borst. Bij grote borsten zijn grotere zoogcompressen comfortabelere en bij kleine borsten zijn kleine zoogcompressen geschikter. Als je de juiste maat compres hebt, kan je deze makkelijk in je bh schuiven en de juist hoeveelheid melk opvangen.
  • Hoeveelheid melk. Niet iedereen lekt evenveel melk. Als je veel melk lekt is een zoogcompres die veel vocht kan opnemen prettiger. Als je weinig melk lekt is een dunne zoogcompres prima.
  • Kijk naar je levensstijl. Als je vaak op pad bent zijn zoogcompressen die je kan wegwerpen handiger. Ben je vaak thuis, dan zijn herbruikbare compressen een goede optie. Ook voor het milieu en het kostenplaatje.
  • Prijs. Wegwerp zoogcompressen zijn goedkoper dan herbruikbare zoogcompressen. Als je van plan bent om lang borstvoeding te geven kunnen wegwerp zoogcompressen wel duurder uitpakken op langer termijn. Dan ben je goedkoper uit met herbruikbare compressen. 

Welk soort zoogcompressen zijn jouw favoriet?

Lees ook:

5 musthaves voor borstvoedende moeders
12 dingen die áltijd gebeuren tijdens de borstvoeding

Bronnen: Zwangereportaal.nl en Borstkolven.net

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50