Dysmaturiteit: wát houdt het in en wát zijn de gevolgen?
- Redactie
- in Baby
- 0
- 117885
- 02/09/2023
Trotse mama van drie kinderen Daniëlle stuurde BabyBYtes.nl een berichtje: 'Waarom besteden jullie niet eens aandacht aan dysmaturiteit? vroeg ze. 'Dit onderwerp kwam inderdaad nog niet voor in ons archief, terwijl het toch regelmatig voorkomt én dat het voor zowel ouder als baby heftig kan zijn. Wat is dysmaturiteit en wat zijn precies de gevolgen voor een dysmatuur kindje?
Wat is dysmaturiteit?
Een dysmature baby is een baby die niet per se te vroeg geboren is. Wél is dit kindje te klein voor zijn of haar leeftijd. Een gemiddelde baby - die tussen de 37 en 42 weken geboren is - weegt bij de geboorte tussen de 2500 en 4500 gram. Kinderen die met deze termijn geboren zijn, maar lichter zijn, worden dysmatuur genoemd. Ook kan het voorkomen dat een baby prematuur wordt geboren én te licht is voor de leeftijd. In dat geval is er sprake van pre-dysmaturiteit.
Kenmerken dysmaturiteit
Buiten dat een dysmatuur kindje gewoonweg te licht is, is er ook een aantal kenmerken:
- De baby gedraagt zich veelal hongerig en is onrustiger dan een baby met een gewoon geboortegewicht.
- De baby heeft weinig lichaamsvet.
- Het gezichtje kan er 'ouder' uitzien dan dat van andere baby's.
Daniëlle vertelt: "Mijn zoon werd geboren met 39 weken en 5 dagen. Hij woog slechts 2700 gram. Dat vonden de artsen te weinig, dus werd hij naar de couveuse gebracht om aan te sterken. De volgende dag kreeg hij een aantal prikken om te bekijken of hij diabetes had. Dit bleek gelukkig niet het geval te zijn. Omdat onze knul het zo goed deed, mochten we naar huis."
Wat zijn de oorzaken van dysmaturiteit?
In sommige gevallen wordt de daadwerkelijke aanleiding voor een dysmature baby niet gevonden, maar soms is er wel een duidelijke oorzaak. Enkele bekende oorzaken voor dysmaturiteit zijn:
- De placenta is niet goed doorbloed of de navelstreng geeft niet voldoende bloed door. Hierdoor krijgt het kindje te weinig voedingsstoffen en zuurstof binnen om voldoende te kunnen groeien.
- Er is sprake van een chromosomale afwijking of er zijn genetische factoren.
- De moeder rookt, drinkt alcohol of gebruikt drugs of medicijnen die een gezonde groei kunnen belemmeren.
- De moeder is zelf ondervoed, waardoor ze ook haar kind niet van voldoende voedingsstoffen kan voorzien.
- Ook als er sprake is van een meerlingzwangerschap kan dysmaturiteit ontstaan.
Daniëlle: "Bij ons is er geen oorzaak gevonden voor dysmaturiteit. Alle drie mijn kinderen waren vrij licht, en twee van hen waren duidelijk dysmatuur. Waarom dat zo is, weten we dus niet..."
Wat zijn de gevolgen?
Bij een dysmatuur geboren baby kan te maken krijgen met dezelfde complicaties als prematuur geboren kindjes. Ook kan het zijn dat een dysmatuur kindje een ontwikkelingsachterstand heeft opgelopen. Door het lage geboortegewicht kan het bovendien zo zijn dat de baby vatbaarder is voor verschillende ziektes en infecties dan kinderen die wel een gezond geboortegewicht hebben. Ondanks dat het gelukkig meestal goed afloopt, is dysmaturiteit dus niet iets om te licht op te vatten. Ouders van dysmature kindjes maken zich zorgen en dat is terecht.
Daniëlle vertelt hierover: "Ik merk dat er vaak onbegrip is als ik het over mijn dysmature kinderen heb. Mensen denken er vaak te luchtig over. Ze zijn toch op tijd geboren? Ondanks dat het met mijn kinderen alles - gelukkig - goed is afgelopen, heb ik me wel zorgen gemaakt. Ik had het fijn gevonden als er van buitenaf meer begrip was geweest."
Heb jij ervaring met dysmaturiteit?
Lees ook:
Lisa (30): 'Ons kindje bleek onverwacht dysmatuur'
Wonder: kleinste baby ooit geboren, gezond naar huis
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)