Dysmaturiteit: wat houdt het in en wat zijn de gevolgen?

Dysmaturiteit: wat houdt het in en wat zijn de gevolgen?

Over premature baby's lezen we wel eens wat. Het gaat in dit geval om kindjes die geboren worden voor de 37 weken zwangerschap. Maar hebben jullie wel eens van dysmature kindjes gehoord? En wisten jullie dat een dysmatuur kindje dezelfde problemen kan krijgen als een prematuur geboren baby? 

Trotse mama van drie kinderen Daniëlle stuurde ons laatst een berichtje: "Waarom besteden jullie niet eens aandacht aan dysmaturiteit?" vroeg ze. Ik bekeek ons archief en kwam inderdaad tot de conclusie dat we hier nog nooit iets over hadden geschreven. En dat terwijl het toch regelmatig voorkomt én dat het voor zowel ouder als baby heftig kan zijn. 

Lees ook:
Dit zijn de ervaringen van ouders van couveusekindjes

Wat is dysmaturiteit?

Een dysmature baby is een baby die niet per se te vroeg geboren is. Wél is dit kindje te klein voor zijn of haar leeftijd. Een gemiddelde baby - die tussen de 37 en 42 weken geboren is - weegt bij de geboorte tussen de 2500 en 4500 gram. Kinderen die met deze termijn geboren zijn, maar lichter zijn, worden dysmatuur genoemd. Ook kan het voorkomen dat een baby prematuur wordt geboren én te licht is voor de leeftijd. In dat geval is er sprake van pre-dysmaturiteit. 

Kenmerken

Buiten dat een dysmatuur kindje gewoonweg te licht is, zijn er ook een aantal kenmerken:

- De baby gedraagt zich veelal hongerig en is onrustiger dan een baby met een gewoon geboortegewicht.
- De baby heeft weinig lichaamsvet.
- Het gezichtje kan er 'ouder' uitzien dan dat van andere baby's.

Daniëlle vertelt: "Mijn inmiddels zes jaar oude zoon werd geboren met 39 weken en 5 dagen. Hij woog slechts 2700 gram. Dat vonden de artsen te weinig, dus werd hij naar de couveuse gebracht om aan te sterken. De volgende dag kreeg hij een aantal prikken om te bekijken of hij diabetes had. Dit bleek gelukkig niet het geval te zijn. Omdat onze knul het zo goed deed, mochten we naar huis."

Hoe komt het?

In sommige gevallen wordt de daadwerkelijke aanleiding voor een dysmature baby niet gevonden, maar soms is er wel een duidelijke oorzaak te vinden. Enkele bekende oorzaken voor dysmaturiteit zijn:
- De placenta is niet goed doorbloed of de navelstreng geeft niet voldoende bloed door. Hierdoor krijgt het kindje te weinig voedingsstoffen en zuurstof binnen om voldoende te kunnen groeien. 
- Er is sprake van een chromosomale afwijking of er zijn genetische factoren.
- De moeder rookt, drinkt alcohol of gebruikt drugs of medicijnen die een gezonde groei kunnen belemmeren.
- De moeder is zelf ondervoed, waardoor ze ook haar kind niet van voldoende voedingsstoffen kan voorzien.
- Ook als er sprake is van een meerlingzwangerschap kan dysmaturiteit ontstaan. 

Daniëlle: "Bij ons is er geen oorzaak gevonden voor dysmaturiteit. Alle drie mijn kinderen waren vrij licht, en twee van hen waren duidelijk dysmatuur. Waarom dat zo is, weten we dus niet..."

Wat zijn de gevolgen?

Bij een dysmatuur geboren baby kan te maken krijgen met dezelfde complicaties als prematuur geboren kindjes. Ook kan het zijn dat een dysmatuur kindje een ontwikkelingsachterstand heeft opgelopen. Door het lage geboortegewicht kan het bovendien zo zijn dat de baby vatbaarder is voor verschillende ziektes en infecties dan kinderen die wel een gezond geboortegewicht hebben. Ondanks dat het gelukkig meestal goed afloopt, is dysmaturiteit dus niet iets om te licht op te vatten. Ouders van dysmature kindjes maken zich zorgen en dat is terecht.

Daniëlle vertelt hierover: "Ik merk dat er vaak onbegrip is als ik het over mijn dysmature kinderen heb. Mensen denken er vaak te luchtig over. Ze zijn toch op tijd geboren? Ondanks dat het met mijn kinderen alles - gelukkig - goed is afgelopen, heb ik me wel zorgen gemaakt. Ik had het fijn gevonden als er van buitenaf meer begrip was geweest."

Heb jij ervaring met dysmaturiteit?

Reageer op dit artikel

reacties (13) Stuur een bedankje


 • Vibeest

  Mijn dochter woog 2.650 kg op 42 weken zwangerschap. Dit was het gevolg van zwangerschapsvergiftiging op het einde van de zwangerschap. Zij woog op 32 weken reeds 2.2kg en aangezien een baby de laatste weken ongeveer 200 gr/ week zou moeten verdikken zou zij in gezonde omstandigheden normaal een serieuze baby van 4.2 kg moeten geworden zijn. Ze verdikte echter nog geen 50gr/week door afsterving van de moederkoek. Bijgevolg woog zij 'maar' 2.650gr. Tov premature kindjes lijkt dit heel veel, maar tov het verwachte gewicht en zwangerschapsduur niet... Mijn dochter was dus niet toevallig een lichtgewichtje, ze heeft de laatste 10 weken nauwelijks eten gekregen en kwam er uit als een freil , ondervoed kind, met heel groot hoofd (gelukkig zorgt de natuur ervoor dat op dat moment alle weinig voeding naar de hersenen gaat) en heel mager lichaampje. Door de ondervoeding had ze geen kracht om te eten en moest ze als een vogeltje met spuitje worden gevoed en kon ze haar temperatuur niet bijhouden. Bijgevolg is haar gewicht ook nog met 500 gr gezakt na de bevalling. Ze mocht ook pas naar huis als ze terug boven 2.700gr zat.

  Je hebt dus kinderen die zo licht zijn van nature maar als dit het gevolg is van ziekte tijdens zwangerschap noemt men dit wel dysmatuur. 2.700 kg was bij haar dus niet normaal en zorgwekkend.

 • Twinmommyforlife

  Mijn meisjes waren prematuur en dysmatuur. Geboren met 26.5w met een gewicht van 775gr en 650gr en allebei 30cm 💖❤

 • Itsiestitshie

  Mijn zoon ook inmiddels tien, is gehaald bij 37 weken. Hij was 49 cm en 2080 gram. Vel over been dus. In de eerste 2 dagen ontwikkelde hij een infectie. Na 1 week couveuse en slecht drinken mocht hij op een warmhoud matrasje. Een week later nog een week in een gewoon bedje en toen hij eindelijk zwaar genoeg was mocht hij 3 week na de geboorte mee naar huis. Gelukkig heeft hij er niets aan over gehouden. De reden dat hij gehaald werd, was dat ik een te hoge bloeddruk had en hij niet meer groeide. De placenta was gewoon af.

 • Schaapertje

  Mijn 1e zoon is met 37 weken geboren met een geboorte gewicht van 1760 gram en lengte van 40 cm. De oorzaak was een kleine placenta en een dunne navelstreng met een verlaagde doorstroming. Mocht na 2,5 week in de couveuse- en warmte kamer gelukkig mee naar huis. Nu alweer 4,5 jaar gaat heel erg goed maar nog steeds een kleintje en zijn longetjes zijn gevoelig ondanks de rijpingsprikken bij 34 weken zwangerschap.

 • Yvonne0603

  In het artikel staat geschreven dat de gemiddelde baby's tussen de 2500 en 4500 gram wegen, baby in het artikel woog 2700 dus naar mijn mening valt ie er niet onder. Mijn zoontje was 47cm en 2755 gram bij exact 40 weken zwangerschap heb de dokters nooit erover gehoord dat ie te licht was

 • CelineG

  Hier ongeveer hetzelfde. Ons tweede meisje is een paar weken geleden geboren met 40+5 en woog 2748g en is volledig goedgekeurd en heb er niemand iets over horen reppen...

 • mamasaartjuh

  Klopt wel hoor, Ik ben met 39,2 weken bevallen van een dochter gewicht 2706 (in het ziekenhuis)en ze mocht niet gelijk mee naar huis omdat het gewicht bij 39 weken minstens 2900 gram moet zijn. Er is een tabel voor wat de baby’s qua gewicht moeten zijn , gezien tijdens de bevalling omdat ik werd ingeleid ivm groeiachterstand.Zo ben ik ook met 37 weken bevallen van een dochter met een gewicht van 2550 gram en zij mocht wel gelijk mee naar huis.

 • Mamvanj

  Dit had ik ook.. mijn kleine was 39.5 2820 gram en moest ook blijven.. hij had 3100 moeten zijn.

 • Nikita--

  Is 2700 gram al dysmatuur ? Vind dat zo klein nog niet ken best veel rond dat gewicht. Na mijn weten lag de grens op 2500.

  Mijn 1e was met 38.3 2060 gram 44cm. En is met 4 dagen en 1920 gram mee naar huis gegaan volledig op borstvoeding. Ik had niet eens door hoe klein mijn dochter was. Het was zo normaal.

  Ik weet de oorzaken wel hoor. Stress daardoor enorm afgevallen en ik rookte. Ga dat niet goed praten! Maar had gelieve in een hele andere situatie gezeten. Goddank is het "goed" gekomen! Of kan ik beter zeggen heb ik geluk gehad dat goed is blijven gaan.

  2e zwangerschap normaal gewicht, wel gestopt met roken. Nog veel stres maar niet meer zo extreem. Toen ging me placenta wel na zijn knoppen.. dit had geen invloed op gewicht. Wel ben ik gelukkig ingeleid wil anders de afloop niet weten!

 • MamaJL

  Wat goed dT je hebt kunnen stoppen met roken, heb je dat ook na de bevalling vol weten te houden? Hoe heb je dat gedaan?

 • Ryanne-010

  mijn dochter is pre dysmatuur geboren en was 42 cm en woog 2265 gram

 • Noopma

  Dochter 1 48 cm en 2700 gram dochter 2 47 of 48 cm en 2765 gram. Ze zeiden bij de eerste dysmatuur.. toen kwamen ze bij de 2e erachter dat we gewoon kleine kinderen maken. Mijn schoonfamilie zijn kleine mensen. Toen werd gezegd door de artsen in het ziekenhuis, het zit gewoon in de genen,deze kinderen zijn net zo gezond als de kinderen die als het gemiddelde geboren worden. Alleen nu heeft mijn eerste een onterechte "diagnose" van dysmatuur, dat vind ik wel minder....

 • Mama5kids

  Mijn zoon is inmiddels 10 jaar maar was pre-dysmatuur toen hij werd geboren. Hij woog 2070 gram en was 44 cm

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

7 leden zijn nu online
Aanmelden