Dysmaturiteit: wát houdt het in en wát zijn de gevolgen?

Dysmaturiteit: wát houdt het in en wát zijn de gevolgen?

Over premature baby's lezen we wel eens wat. Het gaat in dit geval om kindjes die geboren worden voor de 37 weken zwangerschap. Maar hebben jullie wel eens van dysmature kindjes gehoord? En wisten jullie dat een dysmatuur kindje dezelfde problemen kan krijgen als een prematuur geboren baby? 

Trotse mama van drie kinderen Daniëlle stuurde ons laatst een berichtje: "Waarom besteden jullie niet eens aandacht aan dysmaturiteit?" vroeg ze. Ik bekeek ons archief en kwam inderdaad tot de conclusie dat we hier nog nooit iets over hadden geschreven. En dat terwijl het toch regelmatig voorkomt én dat het voor zowel ouder als baby heftig kan zijn. 

Lees ook:
Dit zijn de ervaringen van ouders van couveusekindjes

Wat is dysmaturiteit?

Een dysmature baby is een baby die niet per se te vroeg geboren is. Wél is dit kindje te klein voor zijn of haar leeftijd. Een gemiddelde baby - die tussen de 37 en 42 weken geboren is - weegt bij de geboorte tussen de 2500 en 4500 gram. Kinderen die met deze termijn geboren zijn, maar lichter zijn, worden dysmatuur genoemd. Ook kan het voorkomen dat een baby prematuur wordt geboren én te licht is voor de leeftijd. In dat geval is er sprake van pre-dysmaturiteit. 

Kenmerken

Buiten dat een dysmatuur kindje gewoonweg te licht is, zijn er ook een aantal kenmerken:

 • De baby gedraagt zich veelal hongerig en is onrustiger dan een baby met een gewoon geboortegewicht.
 • De baby heeft weinig lichaamsvet.
 • Het gezichtje kan er 'ouder' uitzien dan dat van andere baby's.

Daniëlle vertelt: "Mijn inmiddels zes jaar oude zoon werd geboren met 39 weken en 5 dagen. Hij woog slechts 2700 gram. Dat vonden de artsen te weinig, dus werd hij naar de couveuse gebracht om aan te sterken. De volgende dag kreeg hij een aantal prikken om te bekijken of hij diabetes had. Dit bleek gelukkig niet het geval te zijn. Omdat onze knul het zo goed deed, mochten we naar huis."

Hoe komt het?

In sommige gevallen wordt de daadwerkelijke aanleiding voor een dysmature baby niet gevonden, maar soms is er wel een duidelijke oorzaak te vinden. Enkele bekende oorzaken voor dysmaturiteit zijn:

 • De placenta is niet goed doorbloed of de navelstreng geeft niet voldoende bloed door. Hierdoor krijgt het kindje te weinig voedingsstoffen en zuurstof binnen om voldoende te kunnen groeien. 
 • Er is sprake van een chromosomale afwijking of er zijn genetische factoren.
 • De moeder rookt, drinkt alcohol of gebruikt drugs of medicijnen die een gezonde groei kunnen belemmeren.
 • De moeder is zelf ondervoed, waardoor ze ook haar kind niet van voldoende voedingsstoffen kan voorzien.
 • Ook als er sprake is van een meerlingzwangerschap kan dysmaturiteit ontstaan. 

Daniëlle: "Bij ons is er geen oorzaak gevonden voor dysmaturiteit. Alle drie mijn kinderen waren vrij licht, en twee van hen waren duidelijk dysmatuur. Waarom dat zo is, weten we dus niet..."

Wat zijn de gevolgen?

Bij een dysmatuur geboren baby kan te maken krijgen met dezelfde complicaties als prematuur geboren kindjes. Ook kan het zijn dat een dysmatuur kindje een ontwikkelingsachterstand heeft opgelopen. Door het lage geboortegewicht kan het bovendien zo zijn dat de baby vatbaarder is voor verschillende ziektes en infecties dan kinderen die wel een gezond geboortegewicht hebben. Ondanks dat het gelukkig meestal goed afloopt, is dysmaturiteit dus niet iets om te licht op te vatten. Ouders van dysmature kindjes maken zich zorgen en dat is terecht.

Daniëlle vertelt hierover: "Ik merk dat er vaak onbegrip is als ik het over mijn dysmature kinderen heb. Mensen denken er vaak te luchtig over. Ze zijn toch op tijd geboren? Ondanks dat het met mijn kinderen alles - gelukkig - goed is afgelopen, heb ik me wel zorgen gemaakt. Ik had het fijn gevonden als er van buitenaf meer begrip was geweest."

Heb jij ervaring met dysmaturiteit?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


 • EllaLJR

  Onze tweeling is geboren met 38 weken en 3 dagen en waren duidelijk dysmatuur. 2410 & 2430 er werd gedacht dat het kwam omdat het een tweeling is. Onze dochter is een week geleden geboren met 38 weken en 2 dagen en woog slechts 2184 en is dus ook dysmatuur. Gelukkig zijn ze allemaal gezond onze zoons mochten mee naar huis toen ik werd ontslagen uit het ziekenhuis en onze dochter heeft 12 uur in de couveuse gelegen maar mocht daarna gelukkig ook snel mee naar huis. We zijn enorm aan het genieten van ons drietal.

 • Miiepj-aapie

  Ik heb zeker ervaring met dysmatuur, mijn dochter is met ruim 38w met 2 kg geboren. Extreem dysmatuur. Na 2 dagen couveuse en 2 dagen groeibedje is zij met 1920 gram mee naar huis gegaan.

  Met 1 maand was ze ongeveer 2500 gram er n met 3.5 maand zat ze op 3.5kg ongeveer. Ik heb een oei ik groei blog omdat haar groei natuurlijk nauwlettend in de gaten gehouden werd.

  Inmiddels is ze bijna 11. Is nog steeds wat kleiner voor der leeftijd maar niet ernstig. Ik ben ook klein en ja dat zijn gene die ze mee gekregen heeft.

 • Twinmom10

  Onze jongen/meisje tweeling zijn geboren met 34 weken zwangerschap. Ons meisje was pre-dysmatuur. Ze hoefden beide niet beademd te worden, maar kregen wel een maagsonde. Ze werden goed in de gaten gehouden. Na drie weken mochten ze mee naar huis. Ik had veel moeite om mij te hechten zo bang was ik geweest om ze, vooral ons meisje te verliezen. Ze zijn nu bijna 10 jaar en ik ben zo trots op ze, ze doen zo hun best op school.

 • Lova

  Zoontje geboren met 39 weken en 2500gram en 43cm klein. hij kon zijn temperatuur niet goed reguleren en dronk niet goed. Gedurende de zwangerschap kampte ik met nierstuwing en zagen ze dat hij “aan de kleine kant” was met zijn p13. Bij de geboorte bleek hij echter op de p4 te zitten. Maat 44 zwom hij in. Ik heb mij vaak zorgen gemaakt. Hij is met 8 weken met het RS virus opgenomen geweest wat echt beangstigend was, maar nu: bijna 8 maanden, bijna 8kg👌🏻💪🏻 Hij ziet er vrolijk en gezond uit!

 • Simba1

  Hier met 36 weken gehaald.. (blijkbaar dus ook prematuur) de 1 woog 2020 de ander 2200.

  Kerngezond en eigenlijk direct naar huis.

 • Simba1

  Hier met 36 weken gehaald.. (blijkbaar dus ook prematuur) de 1 woog 2020 de ander 2200.

  Kerngezond en eigenlijk direct naar huis.

 • Babyblessed

  Hier 2 dysmatuurtjes.

  Dochters beide gehaald met 37 weken en 1 dag, de een woog 2405 de ander 2220.

  De jongste (2220 gram) heeft het het zwaarst. ze is nu bijna 3 maar er is qua gezondheid van alles mis helaas bij haar. Denk niet perse dat het kwam doordat ze met 37 weken was gehaald, maar puur door fouten tijdens de zwangerschap.

 • Vicja

  Hoihoi ik kwam toevallig hierlangs en las jouw berichtje; en ben eigenlijk benieuwd wat je bedoeld met dat laatste ‘door fouten tijdens de zwangerschap’? Meer om als spiegel voor mezelf tijdens mn huidige zwangerschap te houden. Liefsx

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

0 leden zijn nu online
  Aanmelden