Drieling van 17 maanden loopt niet. Moeder reageert: 'So what?'

Drieling van 17 maanden loopt niet. Moeder reageert:

Ieder kind ontwikkelt zich anders. Dat weten we allemaal. Toch lijkt er een bepaalde druk te liggen op leren lopen en leren praten. Als je kind dat niet tijdens de eerste verjaardag (!) doet, kan je er vanuit gaan hier veel vragen over te krijgen van de buitenwereld. 

We merkten dat dit een gevoelig onderwerp was, toen we laatst een artikel postten waarin we tips gaven om je kindje te leren lopen. Uiteraard weten we als ervaren moeders dat kinderen pas gaan lopen als ze hier zelf klaar voor zijn en dat het helemaal niet erg is als dit vroeger of wat later gebeurt. Je hoeft je kind niet te pushen, het komt vanzelf. Maar sommige ouders vinden het wel leuk om wat te oefenen, zolang het kind het zelf natuurlijk ook leuk vindt. 

Lees ook: 
Waarom een dreumes in huis zo gezellig is

Australische moeder van een drieling Farron Sullivan, besloot laatst haar 200.000 Instagramvolgers eens 'gerust te stellen'. Ze bleef vragen krijgen over waarom haar twee zoons nog niet lopen (het meisje kan het overigens wel). De drieling is 17 maanden en hoewel veel kinderen rond die leeftijd al wel hun eerste losse stapjes gezet hebben, hóeft dit helemaal nog niet! 

Farron, die als verpleegkundige op een kinderafdeling werkt: "Aan alle mensen die me blijven vragen of ik me geen zorgen maak over het niet-lopen van mijn zoons: nee, ik maak me geen zorgen. Ze rennen achter hun loopkarretjes en kunnen wel al zelfstandig staan. Bovendien hebben beide jongens wat gezondheidsproblemen gehad, wat hun loopontwikkeling misschien een beetje heeft belemmerd. Maar zelfs al was dat niet zo..."

Ze vervolgt: "Het is niet zo tof om elkaar zorgen aan te praten, terwijl we elkaar beter zouden kunnen steunen. Elk kind is anders, dus stop met kinderen met elkaar vergelijken! Oh en bovendien... straks heb ik drie rondrennende dreumesen, jullie snappen dat ik daar niet zo'n haast mee heb ;-)"

Wel reden tot zorg

Zoals eerder gezegd ontwikkelt elk kind zich op zijn of haar eigen tempo. Je hoeft je dus echt nog geen zorgen te maken als je 14-maanden oude kindje nog niet los loopt, terwijl die van je vriendin met 10 maanden al de eerste stapjes zette. Vergelijken is menselijk, maar kan wel vervelend zijn. 

Mocht je kindje met 18 maanden nog niet lopen los, dan wordt vanuit het consultatiebureau wel aangeraden om even contact op te nemen. Ook dan hoeft er nog geen nood aan de man te zijn (meestal niet), maar dan kunnen ze kijken of er extra zorg nodig zou zijn om je kleintje hierbij te ondersteunen. 

Wanneer ging jouw kindje lopen? En herken jij het vergelijken?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (16) Stuur een bedankje


  • Lispeltuut

    Mijn jongste liep ook pas met 17 maanden. Fietsen zonder zijwieltjes deed ze met 2,5 jaar... opeens ging het snel 😁

  • Lispeltuut

    Mijn jongste liep ook pas met 17 maanden. Fietsen zonder zijwieltjes deed ze met 2,5 jaar... opeens ging het snel 😁

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50