Met deze tips leer je je kind lopen

Met deze tips leer je je kind lopen

De een gaat er al met 9 maanden vandoor, de ander laat zijn eerste stapjes zien pas rond de 15e maand. Zo was mijn eerste redelijk snel met lopen, terwijl mijn tweede er duidelijk meer moeite mee had. Hoe kun je je kind stimuleren om te leren lopen? Met deze tips helpen we je (en je kind) een handje.

Om eerlijk te zijn: er is is geen wondermiddel om je kind te leren lopen. Aanmoedigen, aanmoedigen en aanmoedigen, én oefenen, oefenen en oefenen. Dat zijn de allerbeste tips die we je kunnen geven. Maar het leren-lopen-proces gaat in fases. Dus laten we bij het begin beginnen.

Kijk ook:
Time lapse van baby die leert lopen

1. Optrekken

Je baby wordt rond de 8 á 9 maanden steeds sterker en sterker. Door te kruipen komt hij al overal, maar rond deze tijd vinden ze het leuk om zich op te trekken. Dat doen ze aan jou, aan meubels, eigenlijk aan alles aan waarvan ze denken dat dat kan. Zo maken ze kennis met een nieuwe positie: rechtop staan. Bovendien leren ze zo hun balans te houden.

Wat kun jij doen?

Laat je kindje zichzelf optrekken en leer hem door zijn knietjes te buigen om zichzelf weer op de grond te krijgen. Zo kun je je kind leren zijn val een beetje te breken, want reken maar dat vallen vaak gebeurt!

2. Eerste stapjes met jouw hulp

Als je kind zich eenmaal optrekt aan van alles, dan zie je ze soms een beetje schuiven naar links en naar rechts terwijl ze bijvoorbeeld een meubelstuk stevig vasthouden. Pak zijn handjes om te proberen om zijn eerste echte stapjes te maken.

Wat kun je doen?

Dit is een kwestie van héél veel oefenen. Om je kind wat meer zelfvertrouwen te geven en meer te leren balanceren, pak je zijn handjes en laat je je kind aan je handen lopen. Ook als je kind niet zo graag aan de hand loopt, laat het dan lopen met een loopwagentje. Hoe vaker hij oefent des te meer zelfvertrouwen krijgt je kind.

3. Veilig lopen

Natuurlijk maken ze soms behoorlijke smakkerds als ze net een beetje mobiel zijn op hun beentjes. Dat hoort erbij. Maar zorg dat hun ‘loopomgeving’ zo veilig mogelijk is.

Wat kun je doen?

Laat je baby zijn gang gaan, met ‘cruisen’ langs de meubelstukken en de muur of achter zijn loopwagen. Zorg er voor dat hij wel zacht kan landen als hij uit balans raakt. Een paar kussentjes hier en daar op de vloer kan helpen en blijf ook oefenen met door zijn knietjes te gaan om de val iets minder hard te laten aankomen. Zorg ook dat er geen obstakels op de grond liggen, omdat je kind nog niet genoeg zijn balans kan houden als hij erop stapt of er overheen wilt stappen.

4. Alles draait om balans

Nog even en je kind heeft niets of niemand nodig om zelfstandig te gaan staan. En dan scheelt het niet veel of hij neemt (soms zonder het te realiseren) zijn eerste stappen zonder handen of meubels vast te houden.

Wat kun je doen?

Probeer zijn balans te stimuleren. Dit kan op een speelse manier. Ga samen met je kind op de vloer zitten en laat hem op zijn beentjes staan. Tel dan hardop hoe lang hij kan blijven staan, voordat hij omvalt. Geef heel veel complimenten bij elke poging.

5. De eerste echte stappen

Daar zijn ze dan: de eerste echte stappen zonder hulp! Dit is natuurlijk iets om er een onvergetelijk moment van te maken. Dus maak er iets groots van! Geef je allergrootste compliment en blijf je kind nog even de hemel inprijzen. Hoe meer complimentjes, hoe zelfverzekerder hij wordt met lopen.

6. Lekker lopen

Lopen blijft nog even een kwestie van ‘met vallen en opstaan’, maar blijf hem aanmoedigen om vooral door te gaan.

Wat kun je doen?

Stimuleer het lopen zoveel mogelijk. Stel dat je hem een keertje draagt zet hem dan niet terug in een zittende houding op de grond, maar in een staande.

Perfecte leren-lopen-hack

Deze vader heeft trouwens de perfecte hack om zijn kind te leren lopen. Het enige wat je nodig hebt is een hoepel. Kijk maar:

Dad uses hula hoop to help his kid learn to walk.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50