Waarom een dreumes in huis zo gezellig is

Waarom een dreumes in huis zo gezellig is
  • in Peuter
  • 0
  • 23968
  • 18/09/2022

Begrijp me niet verkeerd hoor, ik vond het heerlijk om een baby in huis te hebben. Maar ergens ook vrij zwaar en eng. In het begin zijn ze zo enorm kwetsbaar en heb je geen idee waar de handleiding verstopt zit. Baby huilt en jij haalt allerlei trucs uit de kast om je lieveling te troosten.

Later gaat diezelfde lieveling op onderzoek uit. Hij of zij leert veel te snel rechtop zitten en zichzelf optrekken, waardoor ‘ie met wankele beentjes regelmatig omvalt en met het nog tere schedeltje tegen een tafelpoot, vloer of ander pijnlijk voorwerp aan ramt. Gelukkig komt daarna de dreumestijd, wat mij betreft is dat de leukste tijd tot nu toe. En wel hierom:

… Het lijkt wel alsof de ontwikkeling dagelijks een enorme sprong maakt: iedere dag kan de dreumes meer dan de dag ervoor. Dat blijft iedere keer weer een moment van verbazing als 'ie een nieuw woordje uitspreekt, opeens een spelletje verzint of opeens de kat aanspreekt als 'ie aan de bank krabt.

… Het feit dat dreumesen iets beter voor zichzelf kunnen zorgen, scheelt zo ontzettend. Je kunt ze rustig op de bank neerzetten, zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze er vanaf vallen. Dat kunnen ze inmiddels heel goed zelf, namelijk!

… Je kent je kind inmiddels door en door. Huilt ‘ie? Dan weet je negen van de tien keer heel goed waarom dat is. Niet dat je er altijd iets mee doet, natuurlijk. Want soms zoekt ‘ie het maar lekker uit als hij met z’n peuter-tantrum niet uit de speeltuin wil.

… Ook wat betreft eten en drinken weet je iets beter wat de voorkeur van je uk is. Je weet inmiddels dat je hem of haar dolgelukkig maakt met een croissantje (en soms mag dat echt wel!) en dat je niet hoeft aan te komen met een bord dampende bloemkoolprut. Je kan het maar beter weten, al verandert de smaak van een dreumes helaas nog erg vaak.

… Die woordjes! Het is onbeschrijfelijk geweldig om je kind woorden uit te horen spreken. Laatst wees mijn zoon dolgelukkig naar de posters die we in zijn kamer hadden opgehangen en zei hij trots: “Cool!!” Opeens besefte ik hoe bijzonder het is dat die wurm, die zo pasgeleden nog uit mijn buik werd getrokken, nu al iets ‘cool’ kon vinden!

… Dreumesen zijn net papegaaien, in hun spraak en hun gedrag. Als ze zien hoe mama de deur met een sleutel openmaakt, willen ze niets liever dan ook een sleutel in ieder gat te steken dat ze tegenkomen. Makkelijker vermaak is er niet!

… Heb je weleens een dreumes zien dansen? Er is echt niets liever dan dat bouncende luierkontje en die aritmisch bewegende beentjes.

… Hoe aandoenlijk een baby ook is en hoe zeer ik ook smolt van ieder babylachje, er gaat wat mij betreft niets boven de stralende lach en de keiharde omhelzing die ik van mijn knul krijg, als ik weer thuis kom na een dag werken.

… Het is zo leuk om meer interactie met je kind te hebben. “Zullen we even met je trein gaan spelen?”, en dat ‘ie vervolgens meteen naar zijn bak met spoorwegdelen rent om fanatiek te gaan bouwen.

… Ook leuk aan een dreumes: je kunt naar de speeltuin, kinderboerderij, dierentuin en een tal van andere activiteiten ondernemen, waar je kind daadwerkelijk plezier aan beleeft. Hoe vaak ik niet met mijn baby in een dierentuin heb gelopen, zonder dat hij anders reageerde dan wanneer we thuisgebleven waren...

Nogmaals, baby’s zijn geweldig. Omdat ze heerlijk urenlang met zich laten knuffelen, omdat ze alles voor het eerst meemaken, omdat er enorme mijlpalen zijn die je van heel dichtbij mag meemaken, omdat ze van die lekkere dikke wangetjes en megagrote ogen hebben en omdat je ze zonder schaamte in mierzoete, pluizige teddybeer-onesies kan proppen. En toch is deze heerlijke dreumesfase mijn favoriet!

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons dan op Facebook en volg ons op Twitter!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50