Dreumesen laten meer interactie zien bij echt boek dan bij tablet

Dreumesen laten meer interactie zien bij echt boek dan bij tablet

Een prachtig prentenboek doet blijkbaar veel meer bij dreumesen dan een boek dat vanaf een e-reader of tablet wordt voorgelezen. Zo is er meer interactie tussen een dreumes en zijn ouders als er uit een echt boek wordt gelezen.

Dit blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in Pediatrics.

Het is natuurlijk super handig zo’n e-reader of een tablet, zeker als je op reis gaat en niet al die zware boeken wilt meenemen in je koffer. Maar een dreumes vindt een echt boek duizendmaal leuker. Volgens de onderzoekers ging het er in het onderzoek niet om om het ouders moeilijker te maken, maar om te kijken hoe ouders meer interactie met hun kinderen kunnen krijgen.

Lees ook:
Zo maak je van je kind een boekenwurm

Onderzoek

Hoofdonderzoeker dr. Tiffany Munzer en haar collega’s onderzochten 37 stellen en hun dreumesen. Ze mochten hun kind voorlezen uit de serie Little Critters. Er waren drie verschillende soorten boeken: een echt boek, een tablet inclusief geluidseffecten en een e-reader. Voor elk soort boek kregen ze vijf minuten en moesten de ouders vragen stellen aan hun kind over wat ze bijvoorbeeld op de pagina zagen en hem stimuleren om dingen aan te wijzen.

De meeste interactie was wanneer er uit een echt boek werd voorgelezen. Ook kwamen ze verder in het verhaal dan bij de andere apparaten en verder waren de dreumesen non-verbaal meer aan het communiceren met hun ouders.

Hoe komt dat?

Maar hoe komt het dat kleine kinderen meer reageren bij het voorlezen uit een echt boek? Volgens dr. Munzer zijn er meer afleidingen bij een e-reader of een tablet, zoals knoppen waarop kan worden gedrukt en er zijn meer geluiden en uitleg die ouders normaal gesproken zijn kunnen maken en doen.

Lees jij je kleine veel voor? Doe je dat met een echt boek of met een e-reader of tablet?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50