Zo maak je van je kind een boekenwurm

Zo maak je van je kind een boekenwurm

Vind je het fijn als je kind net zo’n boekenwurm als jij wordt? Met deze tips gaat het vast lukken!

Ik ben een ware boekenwurm. Sinds ik een e-reader heb lees ik het ene boek na het andere. Mijn liefde voor boeken begon al op jonge leeftijd. Ik vond het heerlijk om aan de hand van een mooi boek in een fantasiewereld te leven, even ontsnappen aan de dagelijkse hectiek. Daarom vond ik het fijn vinden als ik mijn liefde voor boeken aan mijn kinderen had kunnen doorgeven. Lukt helaas niet helemaal: mijn oudste vindt lezen maar saai, maar gelukkig mijn dochter vindt het juist heerlijk en die heeft nog wel ernstige dyslexie!

Lees ook:
Waarom prentenboeken lezen zo belangrijk is

Tips

Om van je kind een boekenliefhebber te maken, hebben leerkrachten en bibliotheekmedewerkers een aantal tips:

Boekenkast

Uit onderzoek blijkt dat het hebben van een boekenkast, ook al is ‘ie nog zo klein, van positieve invloed kan zijn op de schoolresultaten van je kind. En ook als kinderen elke dag worden blootgesteld aan boeken dan wordt het voor hen ook iets wat bij het leven hoort.

Goede voorbeeld geven

Als je van je kind een boekenliefhebber wilt maken, geef het goede voorbeeld. Lees boeken vooral in het bijzijn van je kind. Als kinderen denken dat volwassenen geen boeken lezen, dan zijn ze eerder geneigd om dat ook niet te doen als ze groter worden.

Lees je kind veel voor

Al vanaf jonge leeftijd kun je je kind voorlezen. Niet alleen is dit goed voor hun spraakontwikkeling, ook kun je zo hun liefde voor boeken ontwikkelen.

Wat ook leuk is: vraag je kind als hij oud genoeg is, om voor jou voor te lezen. En als ze dat een beetje eng vinden, stel dan voor om het voor een huisdier te doen. Honden zijn geweldige luisteraars!

Stimuleer hun nieuwsgierigheid

Op een bepaalde leeftijd vragen ze van alles: “Waarom is de wereld rond?”, “Waar komt sneeuw vandaan?”. Je kunt het natuurlijk even Googlen, maar een bezoekje aan de bibliotheek is veel leuker! Eerst samen achter de bibliotheekcomputer kijken of er informatie over te vinden is, dan samen op zoek naar het boek en dan voorlezen of je kind jou laten voorlezen als ‘ie oud genoeg is.

Maak van lezen een gewoonte

Kies een bepaald moment van de dag om lekker (voor) te lezen. Vlak voor het slapen gaan, is natuurlijk ideaal. Even een moment van rust, voordat je in slaap valt…

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


 • Mama-van-meisje

  Hier word ook elke avond voorgelezen. Boeken worden hier letterlijk verslonden.

 • M.ardjen

  Mijn kinderen zijn ook dol op voorgelezen worden. Natuurlijk elke avond voor het slapen gaan, maar ook tussendoor even. En als m'n dochtertje een boze bui heeft van vermoeidheid en ik haar voorstel om even voor te lezen, dan is ze helemaal gelukkig.

  Wij hebben in de voortuin ook een kinderzwerfboekstation

 • 4mommy

  Idd. Ik lees ook elke avond aan mijn zoontje voor. Soms krijgt hij een extra verhaaltje van zijn zussen

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50