Dit zijn de vijf landen waar je het beste kunt bevallen

Dit zijn de vijf landen waar je het beste kunt bevallen
  • in Baby
  • 0
  • 48877
  • 07/04/2020

Unicef heeft gekeken naar de landen waar je het beste kunt bevallen. Nederland valt helaas net buiten de top 5, want eindigde op een 6e plaats. Maar welke vijf landen zijn dan de landen waar je het beste kunt bevallen?

1. Japan

Met een sterftecijfer van slechts 0.9 overleden baby’s per 1.000 baby’s in de eerste 28 dagen van hun leven, is Japan volgens Unicef het veiligste land om een kind ter wereld te brengen. Volgens een Japans-Canadees onderzoek stoppen veel vrouwen in Japan op het moment dat ze weten dat ze zwanger zijn. Maar liefst 90 procent van de zwangere vrouwen gaat langs een arts als ze 20 weken zwanger zijn en krijgen dan een speciaal zwangerschapsembleem die handig is voor bijvoorbeeld in de metro, zodat anderen hun zitplaats aan hen kan afstaan.

Zwangere Japanse vrouwen krijgen ook heel veel echo’s en bij de bevalling is het normaal om pijnstilling te geven zodat een luidruchtige en pijnlijke bevalling wordt voorkomen. In Japan is de mentale gezondheid van een zwangere vrouw zeer belangrijk. Zo is het de normaalste zaak van de wereld dat een vrouw vlak voor de bevalling bij haar ouders gaat wonen zodat ze constant kan worden verzorgd door haar familie, ook na de bevalling.

Lees ook:
60 seconden wachten met navelstreng doorknippen kan levens redden

2. IJsland

Het sterftecijfer van pasgeboren baby’s in IJsland ligt op 1 per 1.000 baby’s en verdient dus een mooie tweede plek in de top 5. Er worden weinig keizersneden uitgevoerd in IJsland en gynaecologen worden alleen betrokken bij risicovolle zwangerschappen.

Na een bevalling is het gewoonte om een zogenaamde ‘ligperiode’ te hanteren, dat kan uiteenlopen van een dag tot zeven dagen. Als de nieuwbakken moeder weer naar huis gaat dan komt de verloskundige nog een paar dagen langs. Zowel de moeder als de vader kirjgen drie maanden verlof en ook kunnen ze nog drie maanden extra verlof krijgen in de eerste anderhalf jaar na de geboorte van hun kind.

3. Singapore

Het sterftecijfer van pasgeboren baby’s in Singapore ligt op 1.1 op 1.000 baby’s. Eerder werd de gezondheidszorg in Singapore al uitgeroepen tot de beste van de wereld. Zo zijn de kraamkamers in het ziekenhuis zeer verzorgd en van alle gemakken voorzien. En als je even wat bijbetaald kun je als het ware bevallen in een soort luxe spa… In het Mount Elizabeth Ziekenhuis kun je door (flink wat) extra te betalen massages krijgen, heb je je eigen verpleegkundige die dag en nacht voor je klaarstaat, krijg je een feestelijk diner om te vieren dat je vader en moeder bent geworden en word je met een limo weer thuisgebracht.

4. Finland

Het sterftecijfer van pasgeboren baby’s in Finland ligt op 1.2 op 1.000 baby’s. Het land heeft een uitstekende gezondheidszorg en de zwangerschappen worden hoofdzakelijk begeleid door verloskundigen. Zij zorgen voor 70 procent van de bevallingen in Finland. In Finland heerst de gedachte dat zwangerschappen en bevallingen zo min mogelijk medicinaal moeten. Het aantal keizersneden is dan ook laag. Ook krijgen alle nieuwbakken moeder een babybox, waardoor alle baby’s een gelijke start in het leven geeft.

5. Slovenië en Estland

Zowel Slovenië als Estland eindigen met een sterftecijfer van 1.3 op 1.000 baby’s op een vijfde plaats in de lijst van Unicef met meeste veilige landen om te bevallen.

De gemiddelde leeftijd van Sloveense vrouwen om moeder te worden is 28,5 jaar ne er worden ook steeds meer kinderen in het land geboren.

In Estland zijn de vrouwen iets jonger as ze moeder worden. Daar ligt de gemiddelde leeftijd op 26,6 jaar. Net als bij IJsland en Finland steunen vrouwen zwaar op verloskundigen. Omdat de overheid bang was dat er te weinig kinderen werden geboren in Estland, betaalde de regering vrouwen een ‘moedersalaris’ om het krijgen van kinderen te stimuleren. Moeders krijgen tot 15 maanden na de geboorte dit salaris uitbetaald.

Meeste risicovolle land

Het meest onveilige land om kinderen te krijgen is Pakistan. Daar ligt het sterftecijfer op 46(!) op 1.000 baby’s. Een baby van een maand oud heeft 50 keer meer kans om te sterven als je het vergelijkt met Japan, IJsland of Singapore.

Nederland

Zoals gezegd eindigt Nederland net buiten de top 5 op een zesde plek. De complete lijst is te zien via Savthechildren.org.

Bron: HuffingtonPost

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50