Wist je dat baby’s in Finland in een doos slapen?

Wist je dat baby’s in Finland in een doos slapen?
  • in Baby
  • 0
  • 16071
  • 27/11/2016

Nee, wij ook niet. Al ligt het wel iets genuanceerder dan de kop van dit artikel doet vermoeden. De oorsprong van dit idee ligt in het terugdringen van het sterftecijfers bij baby’s.

Vroeger – we hebben het hier over 1938 – had Finland namelijk een heel hoog sterftecijfer onder baby’s. Van de duizend pasgeborenen stierven er zo’n 65. Daarom kwam de regering van het land met een mooi plan: het uitdelen van dozen met allemaal essentiële spullen voor een baby: van kleding tot verzorgingsproducten en van pampers tot een thermometer.

Slapen in een doos

Daarnaast kon de doos gebruikt worden als bed tijdens de eerste maanden van de baby. Met name ook om duidelijk te maken dat de baby beter in een eigen bedje kon slapen in plaats van tussen de ouders in. De enige vereiste om zo’n doos te ontvangen is een verplichte screening van zwangere vrouwen vóór de vierde maand van de zwangerschap. Eigenlijk kun je het een beetje vergelijken met de gratis zwangerschapspakketten die je ook in Nederland kunt bestellen.

Wat zit er in?

Naast de doos zelf, die de eerste maanden dienst kan doen als wiegje, zit er ook een matrasje in (super handig!), en vijftig handige producten die je als ouder nodig hebt om je kind de eerste maanden niets tekort te laten komen. Denk bijvoorbeeld aan rompertjes, luiers, slaapzakken, talkpoeder en een nagelschaartje. 

 

Resultaten

Het concept slaat aan én heeft zijn vruchten afgeworpen. Finland behoort namelijk momenteel wereldwijd tot de landen met het laagste sterftecijfer bij baby’s. In 2013 stierven er gemiddeld drie baby’s per duizend geboorten.

Wil je zelf zo’n doos ontvangen? Je kunt er één bestellen bij Finnish Baby Box. Echter is het voor mensen buiten Finland niet gratis, maar betaal je maar liefst 399 euro. De verzending is dan wel weer gratis.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50