Dit zegt mentruatiekramp over pijn die je hebt tijdens de bevalling

Dit zegt mentruatiekramp over pijn die je hebt tijdens de bevalling

"Het voelt echt als menstruatiepijn, maar dan zo'n honderd keer erger!" legde mijn ervaringsdeskundige mama-vriendin uit, toen ik zwanger was van mijn eerste en haar had gevraagd naar wat ik kon verwachten van de bevalling. 

Je kan je misschien een voorstelling maken van het soort kramp, maar het 'ongeveer honderd keer erger'-gedeelte was niet echt voor te stellen. Ik besloot het dus maar op me af te laten komen toen het moment daar was. Mijn vliezen braken op de avond voor de uitgerekende datum (onze zoon was nogal stipt!) en de bevalling begon gestaag met - inderdaad - een beetje menstruatiekramp die ieder uur wat heviger werd. Toen het op een gegeven moment zo heftig werd als tijdens één van de meest heftige menstruatie-ervaringen die ik ooit heb gehad, dacht ik: ok ik heb nu vast al wel vijf centimeter! De verloskundige was niet overtuigd en ze bleek - helaas voor mij - gelijk te hebben. Een lullige 1,5 centimeter ver, was ik.

Lees ook:
Omgaan met pijn tijdens de bevalling: aan deze tips heb je echt iets!

Voorspelling

Maar er is wel degelijk een voorspelling te maken van de pijn die je tijdens de bevalling zal ervaren, als je uit gaat van de menstruatiekramp die je doorgaans iedere maand ervaart, zeggen artsen nu. 

Maandelijks ontsluiting

Dr. Dasha Fielder legt uit: "De eerste fase van de bevalling is te vergelijken met de pijn die je maandelijks hebt tijdens een menstruatie. Als een menstruatie namelijk op z'n hevigst is, staat de cervix ongeveer één centimeter open. En daar kunnen we de paralel trekken. Je kan je namelijk voorstellen dat de kramp die je ervaart bij ongeveer één centimeter ontsluiting, zich vertienvoudigd bij tien centimeter ontsluiting!" Niet echt een opsteker, voor vrouwen die maandelijks krom op de bank liggen van de kramp. 

Indicatie

Iedere vrouw is anders en iedereen ervaart pijn anders. Als je een lage pijngrens hebt tijdens de menstruatie, kan je verwachten (sorry!) dat je het zwaar gaat krijgen tijdens de bevalling. En andersom: als je maandelijks amper voelt dat je menstrueert, zal de ontsluitingspijn tijdens een bevalling voor jou ook minder heftig aan kunnen voelen. 

Heb jij het idee dat je menstruatiekramp iets heeft gezegd over de mate van pijn die je ervoer tijdens de bevalling?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (10) Stuur een bedankje


 • liefdevolleBAM

  Onzin! Heb altijd best wel heftige menstruatiepijn, bevallen daarentegen was een eitje...

 • Jeetje1

  Wat een onzin. Als dit waar zou zijn, zouden verschillende bevallingen van dezelfde vrouw hetzelfde qua pijn zijn. Nou echt niet dus!

 • Charliecharlie

  Ik denk echt dat dit niet zoveel met een pijngrens te maken heeft. Dat doet voorkomen dat je een soort aansteller bent, terwijl er toch echt zat mensen zijn die echte bikkels zijn op alle gebieden maar maandelijks plat gaan bij de menstruatie.

  Zo is het ook bij bevallen denk ik…

 • oemmiee

 • flierefluiter

  Hahaha laat me niet lachen. Wat een onzin zeg.

  In mijn hele leven nog nooit last gehad van menstruatiepijn, maar bevallen is toch echt niet aan mij besteedt 😅 wat een pijn, die weeen (vooral rug-weeën) en al helemaal als dat 20 uur duurt

 • Jana001

  Hier klopt echt niks van 😅

 • Liselily

  Sommige mensen hebben geen lage pijngrens maar wel veel pijn! Dat staat natuurlijk los van elkaar. Wat een slecht geschreven artikel!

 • Sharon

  Onzin!

 • Nog-even!

  Eens! Weeën voelden bij mij überhaupt niet als menstruatiebuikpijn. Het voelde voor mij als heftige darmkramp... En die heb ik niet tijdens de menstruatie...

 • Sharon

  En ik ging door alles door een hel tijdens de menstruatie, maar bevallen was echt stukken pijnlozer

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50