Deze vrucht eten tijdens de zwangerschap kan risico op voedselallergieën bij je baby verlagen

Deze vrucht eten tijdens de zwangerschap kan risico op voedselallergieën bij je baby verlagen
  • in Voeding
  • 0
  • 410
  • 18/04/2025

Holy guacamole! Uit nieuw onderzoek blijkt dat moeders die tijdens hun zwangerschap regelmatig avocado’s aten, maar liefst 43% minder kans hadden op een baby met voedselallergieën.

Het risico op voedselallergieën

Voedselallergieën onder kinderen blijven toenemen met als gevolg dat 2 op de 5 kinderen op de eerste hulp belandt vanwege allergische reacties. Steeds meer gezinnen zijn op zoek naar manieren om het risico al vóór de geboorte te verminderen. Terwijl de meeste manieren om voedselallergieën te voorkomen zich richten op de eerste hapjes van een baby, laat nieuw onderzoek zien dat je al tijdens de zwangerschap een verschil kunt maken.
Het eten van avocado’s tijdens de zwangerschap kan het risico op voedselallergieën bij baby’s verlagen tegen de tijd dat ze één jaar oud zijn. Onderzoekers keken naar gegevens van meer dan 2.200 zwangere vrouwen. Ze ontdekten dat vrouwen die in het eerste of derde deel van hun zwangerschap minstens één avocado aten, 43,6% minder kans hadden dat hun baby op 1-jarige leeftijd een voedselallergie had. Dit gold zelfs als er ook gekeken werd naar dingen zoals leeftijd, voeding, borstvoeding en leefstijl maar hoe kan een beetje avocado (toast) zulke grote voordelen bieden voor je baby?

Wat is het voordeel?

Volgens de onderzoekers is het voordeel van avocado’s te verklaren door de goede voedingsstoffen die erin zitten. Avocado’s geven namelijk drie belangrijke voordelen. 

1.    Antioxidanten 

Ze zitten vol vezels en gezonde vetten. Antioxidanten zoals vitamine E en zink (beide aanwezig in avocado’s) kunnen het immuunsysteem van een baby al in de baarmoeder helpen programmeren. Sommige studies hebben een hogere inname van antioxidanten tijdens de zwangerschap in verband gebracht met een lager allergierisico bij kinderen.

2.    Gezonde vetten

Deze vetten helpen je afweer (immuunsysteem) in balans te houden. Bij tieners en volwassenen is al gezien dat deze vetten het risico op astma kunnen verlagen. Onderzoekers denken dat dit misschien ook geldt voor baby’s, maar daar wordt nog verder onderzoek naar gedaan.

3.    Vezels

Eén avocado bevat meer dan 9 gram vezels. Die vezels helpen bij het opbouwen van een gezonde darmflora (dat zijn de goede bacteriën in je darmen). Als je tijdens je zwangerschap genoeg vezels eet, maakt je lichaam stoffen aan die je baby later kunnen helpen beschermen tegen allergieën.

Voeding van de moeder

Hoewel dit het eerste onderzoek is dat specifiek kijkt naar avocado-inname en allergierisico bij baby’s, is het zeker niet het eerste onderzoek dat bekijkt hoe voeding van de moeder de gezondheid van de baby beïnvloedt. Van vitamine D-supplementen tot mediterrane diëten vol olijfolie en vis: wat moeders tijdens de zwangerschap eten, kan een krachtige invloed hebben op de gezondheid en allergiegevoeligheid van hun kind.

Lees ook:

Rapley methode vs. gepureerd: wat past bij jouw baby?
Oefenhapjes voor je baby: Waarom en hoe?
 

Bron: thebump.com
Beeld: Chatgpt

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50